Sağlık

İnsülin Direnci Testi Nasıl Yapılır?

İnsülin direnci testi nasıl yapılır başlığı altında bu testin yapılışı hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

Şeker hastalıklarının temel faktörlerinden biri olan insülin direnci, özellikle şeker hastasını önlemede testlerinin yapılması gereken önemli bir durumdur. Pankreastan salgılanan insülinin kan değerleri üzerinden yapılan testler ile birlikte kan hücrelerinizin insülin direnci hesaplanır ve buna göre sağlık sorunu yaşamanız adına yönlendirmeler yapılır. Yazımızda, insülin direnci testi nasıl yapılır? Sorusuna cevap verdik.

İnsülin ve İnsülin Direnci Testi Nedir?

Pankreas tarafından salgılanan bir hormon olarak karşımıza çıkan insülin, vücumuzda kan dolaşımında şeker kontrolünü sağlar. Kas, yağ ve karaciğerde şekerin kontrolü konusunda öne çıkan insülin, doğru şekilde işlevini göremediği zamanlarda büyük sağlıksal sorunlara sebebiyet verebilir.

insülin direnci testi nasıl yapılır

İnsülin Direnci ise, kanda bulunan şekerin kas, yağ veya karaciğer gibi dokulara alınması veya yakılması konusunda oluşan zorluğu ifade eder. Bazı bireylerde, kan hücreleri ile insülin birleşemez ve şeker bakımından kontrol verimli olmaz. Bu tarz durumlarda pankreas daha fazla hormon üretmeye ihtiyaç duyar. Fakat gerekli şartlar sağlanmadığında da bazı problemlere sebebiyet verir.

İnsülin Direnci Nasıl Öğrenilir?

Mevcut şartlarda, bir insanın kendi başına insülin direnci konusunda bilgi alması mümkün değildir. Fakat bunun için bazı testler yapıldığı zaman insülin direnci öğrenme safhası gerçekleşir. İnsülin direnci değerini öğrenmek için HOMA-IR ismi verilen bir testin yapılması gerekir.

Matematiksel bir formül olarak karşımıza gelen HOMA-IR için ön testlerin yapılması ve buradan elde edilen sonuçlar dahilinde HOMA-IR değerinin oluşması amaçlanır. Elde edilen HOMA-IR değeri ile insülin direnci seviyesi öğrenilir.

İnsülin Direnci Testini Uygulama

HOMA-IR yapabilmek için öncelikle 8-10 saatlik bir açlık gerekmektedir. 8 ile 10 saat arasında açlık sonrasında yapılan kan testi ile kan şekeri ve açlık insülin düzeyi öğrenilir. Elde edilen kan şekeri ve açlık insülin düzeyi miktarları birbiri ile çarpılır.

Çarpım sonucunda ortaya çıkan değer, 405’e bölünür ve ortaya çıkan değer HOMA-IR yani insülin direnci düzeyi olarak değerlendirilir.

İnsülin Direnci Testini Yorumlama

Yapılan test ve matematiksel değerler sonucunda elde ettiğimiz insülin direnci düzeyi ile seviyemizi görebiliriz. Sonuç, 2.5 ‘tan küçük ise insülin direnciniz sorun yaratabilecek düzeyde değildir. Sağlıklı yaşam için yaptıklarınızı aynen tekrar etmeniz yeterlidir.

Eğer sonuç 2.5’tan büyük çıkıyorsa insülin direnciniz var, demektir. Bundan sonra diyet ve egzersiz konusunda mümkünse doktor kontrolünde faaliyetlere başlamanız şarttır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde şeker hastalığına yakalanma riskiniz çok yüksek olacaktır.

Sadece rahatsızlık hissettiğiniz zamanlarda değil, genel anlamda kontrol amaçlı HOMA-IR yani insülin direnci testini gerçekleştirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Şeker hastalığı özellikle başlangıç safhasında en hızlı şekilde ortadan kaldırılan bir sağlık sorunudur.