Tikler, istem dışı ve tekrarlayıcı olan hareketlerdir. Genellikle 6-7 yaş civarında başlar ve baş, boyun gibi bölgelerde ortaya çıkar. Çocukların yaklaşık yüzde 20’si kısa süreli tikler yaşarken, uzun süreli tikler nadirdir ve yüzde 1‘i kadarını etkileyebilir.
Motor tikler göz kırpmadan baş sallamaya kadar değişebilirken, vokal tikler homurtudan çığlık atmaya kadar çeşitli seslerle kendini gösterebilir. Tiklerin türü, sıklığı ve şiddeti farklılık gösterebilir.
Tikler zamanla değişebilir. Genellikle ergenlik döneminde azalma eğilimi gösterirler. Tiklerin şiddeti stres, kaygı gibi faktörlere bağlı olarak artıp azalabilir.
Geçici tikler genellikle beklenmedik şekilde kaybolabilir. Ancak kronik tikler için ilaç veya davranışsal müdahaleler gerekebilir. Özellikle çocuğun işlevselliğini etkilemesi durumunda uzman desteği önemlidir.
Aileler, tik bozukluğu olan çocuklara anlayışlı ve destekleyici bir ortam sağlamalıdır. Tiklerle başa çıkma stratejileri belirlemek ve uzman desteği almak önemlidir.
Prof. Dr. Deniz Yüksel’in belirttiği üzere, tik bozuklukları konusunda bilinçlenmek ve doğru müdahaleleri planlamak, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerine destek olabilir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]