Uyumayan bebeğe ne yapmalı sorunu özellikle yeni annelerin sık sık yaşadığı bir problem olarak ön plana çıkmaktadır. Bebeğin kaç aylık olduğuna bağlı olarak uyku ihtiyacı da değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bebeğinize uygun saatlerde bir uyku düzeni belirlemek, ideal uyku süresini sağlamanız gerekmektedir. Uzmanlar, bebeklerin gün içerisinde 6 saatten 16 saate kadar uyuyabildiklerini söylemektedir.
Bebeklerde uykusuzluk problemleri çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Gündüz gece ayrımı olmaması, sık beslenme ihtiyacı, gerektiğinden fazla müdahaleci ebeveyn, yatıştırmak istenirken fazla uyarana maruz kalmak, sakinleştirmek için kullanılan yöntemin sık sık değişmesi, gereğinden geç veya erken yatırmak, günlük düzene bağlı kalmamak, bebeğin düzenine müdahale edilmesi, günlük uyku periyodunun uzun olması, bebekte kendini sakinleştirme becerisinin geç gelişmesi, bebeğin bireysel tercihlerine saygı duyulmaması bebeklerin uykuya geçmesini zorlaştıran başlıca bazı nedenlerdir.

Bebeklerini uyutmakta zorluk yaşayan anne babalar, çeşitli yöntemler ile bebeklerinin daha rahat ve kolay bir şekilde uykuya geçmesini sağlayabilmektedir.
Zor Uyuyan Bebeklere Ne Yapmalı?
Öncelikle bir süre bebeğinizi gözlemleyerek tercihleri hakkında fikir sahibi olmalısınız. Uykuya dalma dönemi, uykunun zamanı ve hangi uykunun ne kadar olacağı ebeveyn kontrolü ile yönetilebilmektedir. Bunun dışındaki etkenlere müdahale etmek, bebeğinizin uyumasını zorlaştıracaktır.
Zor uyuyan bebeklere ne yapmalı sorusundan önce bebeğiniz için uygun koşullarda uyku sağlamaya dikkat etmelisiniz. Sigara içiyorsanız bebeğiniz sizinle aynı yatakta kesinlikle yatmamalı. Bir diğer yandan güvenliği için sert bir yatar tercih etmeye ve yorgan, yastık kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Uyku eğitimi verme konusunda aceleci davranmamaya da çok dikkat etmeniz gerekir. Bebeğin gelişimine göre uyku eğitimi vermek için ideal zamanı tespit etmelisiniz. Gerektiği durumlarda uyuturken emzik kullanabilirsiniz. Ancak memede uyutmak, ayakta veya beşikte sallamak, sıkı kundak yapmak, sessiz ve çok karanlık bir ortam hazırlamak bazen işe yarasa da tavsiye edilmeyen yöntemler arasında yer almaktadır.
Uyumayan Bebeklere Çözüm
Bebeğim uyumuyor diye şikayet ediyorsanız öncelikle bebeğinizi gözlemleyin. Uyumayan bebeklere çözüm ararken karnının aç olmadığından, altının temiz olduğundan, gazının olmadığından emin olun. Ardından bebeğinizin uyku ile ilgili sinyallerini de kaçırmamaya çalışın. Çünkü uyku saatinin geçmesi nedeniyle birçok bebek uykuya geçmekte zorluk yaşamaktadır. Eğer bebeğiniz ağlama, sızlanma, esneme gibi uyku sinyalleri veriyorsa kısa bir süre içerisinde uyutmaya özen gösterin.
Bazı bebekler rutinleri ile ilgili daha hassastır. Bundan dolayı bebeğinizin uyku rutinini bozduğunuzda da uyumama sorunu ile karşı karşıya kalabileceğinizi unutmayın.
Gece Uyumayan Bebekler İçin İlaç
Gece uyumayan bebekler için ilaç kullanımı bazen uyku düzenimi oturtmak için tercih edilmektedir. Ancak kesinlikle uzmana danışmadan rastgele ilaç kullanılmamalıdır. Uykuya geçiş veya uykunun devamında zorluk yaşayan bebeklerde kendi yöntemleriniz işe yaramıyorsa profesyonel bir destek alabilirsiniz. Uyku eğitmenlerinin yanı sıra çocuk doktorunuz ile de görüşerek bu sorunun sebebini araştırabilir ve uzman tarafından önerilen uykuya geçişi kolaylaştıran bebeklerin kullanımına uygun olan bir ilaç kullanmayı doktor gözetiminde tercih edebilirsiniz.
Uykusuzluk sendromu denilen durum bazen bebeklerde ve çocukluk döneminde görülmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan nörolojik ve psikolojik incelemeler sonrasında doktorlar bu sorunu yaşayan çocuklara tanı koymaktadır. Ancak diş çıkarma gibi zorlu dönemlerde de bebeklerde dönemsel olarak bu tür sorunlar görülebilmektedir. Bu nedenle dönemsel sorunlar dışında sürekli devam eden bir problem olduğunda geç kalmadan doktora danışmaya özen göstermelisiniz. Genellikle ilaç tedavisinde en düşük dozlar tercih edilmektedir. Bu nedenle bilinçsiz ilaç kullanımından kesinlikle kaçınmak gerekir.