Van’da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yoğun polen salınımı başladı. Özellikle kavak ağaçlarının çiçeklenmesiyle havaya yayılan polenler, alerjik bünyeye sahip vatandaşların sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, gözlerde kızarıklık, burun tıkanıklığı ve hapşırık gibi şikayetlere yol açan polen yoğunluğuna karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Uzmanlar, mevsimsel alerjik reaksiyonları tetikleyen polenlerin astım ve KOAH gibi akciğer rahatsızlığı olan hastalar için daha büyük risk oluşturduğunu bildirdi. Özellikle sabah ve öğle sonrası saatlerde polen yoğunluğunun zirveye ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, bu zaman dilimlerinde dış ortamda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.
Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Mehmet Emin Mavi, polen yoğunluğunun arttığı saatlerde dışarıdaki aktivitelerin sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Mavi, “Polen yoğunluğunun olduğu zamanlarda vatandaşların dışarıdaki aktivitelerini sınırlandırmalarını istiyoruz. Diyelim ki arabadalar; arabanın camını kapatabilirler ya da polene maruz kalmamak için kendilerini koruyabilirler. Maske kullanmaları önerilebilir” ifadelerini kullandı. Ayrıca evde kalan kişilerin polen yoğunluğunun yüksek olduğu zamanlarda pencerelerini kapatmasını tavsiye etti.
Dr. Mavi, alerjik bünyeye sahip kişilerin sadece polene değil, toz gibi diğer tetikleyicilere karşı da hassas olduğunu vurguladı. Bu dönemde kapsamlı ev temizliğinin, özellikle halıların temizliğinin, alerjik reaksiyonları azaltmada önemli rol oynadığını kaydetti.
Astım ve akciğer hastalığı olan vatandaşların polen maruziyeti sonrası şikayetlerinde artış yaşayabileceğini belirten Mavi, bu durumda hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Astım atağında sıklık, geçmeyen hapşırık, gözlerde kızarıklık veya hırıltılı solunum gibi belirtilerin acil müdahale gerektirebileceğini söyledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]