Kusmak her insanda var olan doğal bir reflekstir. Hoş olmayan bu durumu hızlandırmak, çabuk ve kolay biçimde atlatmak için aşağıdaki önerilere göz atın. Kusmanın nedenleri, hamilelikte kusma, kustuktan sonra ne yapılmalıdır, kusmanın zararları ve faydaları nelerdir, gibi soruların yanıtları bu makalede özetlenmiştir.
Kusma Nedir?
Kusma, karın kaslarının kasılması ve üst kasların gevşemesi basınç değişikliği yaratır. Mide içeriği basınçlı biçimde yukarı çıkarak ağızdan dışarı atılır. Bu eylem kusma olarak adlandırılır.
Kusmak İçin Ne Yapmak Gerekir
Kusmak Mucizevi Bir Reflekstir
Zehir veya toksin maddesini algılayan mide reseptörü bu maddeleri sindirme sistemini anında durdurur. Bu sayede toksik maddeler kana karışarak vücuda zarar vermez. Çok zararlı maddeler mideden sindirilip pek çok organdan geçerek metrelerce uzunluktaki bağırsaktan tuvalet yoluyla atılana kadar onlarca organa zarar verir ve doku bozukluklarına yol açar. İnsanın mucizevi refleksi bu durumu hesaplar ve zehirli maddenin en kısa yoldan dışarı atılması için basınç değişimi ve karın kaslarında kasılmalar başlatır. Gastrik mide içeriğini basınçlı bir şekilde ağızdan dışarı fırlatır. Kusmak hoş olmayan bir durum olsa bile vücudun bütünsel sağlığını koruyan mucizevi bir reflekstir.
Bulantı Nedir? Neden Olur?
Bulantı Nedir? Neden Olur?
Bulantı ağrısız fakat rahat edici bir durumdur. Devam ederse genellikle kusmayla sonuçlanır. Bulantı sırasında vagus siniri uyarıldığı için salya üretimi artar. Yutkunmalar artar. Tükürük ve salgı bezleri aşırı çalışmaya başlayarak vücudu kusmaya iter. Bu esnada bazı kişilerde kalp çarpıntısı olarak adlandırılan kalbin normalden daha yüksek hızda atması görülür.
Öğürme Nedir? Neden Olur?
Öğürme midenin gevşemesi, diyagram ve karın kaslarının kasılması ile oluşur. Tekrarlayan kasılmalar basınç artışına neden olur ancak mide içeriği ağızdan dışarı atılmaz.
Hamilelikte Kusmak İçin Ne Yapmalı?
Hamilelikte Kusmak İçin Ne Yapmalı?
Hamilelerin %50-70’i hamileliğin özellikle ilk aylarında şiddetli bulantı ve kusma yaşarlar. Çok az sayıda hamile ise hiç bulantı ve kusma yaşamadan hamilelik dönemini geçirir. Kadınların %10’u tüm hamilelik boyunca şiddetli bulantı ve kusma yaşarlar. Dışarıdan alınan toksik maddelerin anne karnındaki bebeğin olası etkilerinden korunması amaçlı doğal bir mekanizmadır ve bebeğe hiç zararı yoktur. Hamilelikte kusmak için aşağıdaki yöntemleri deneyin.
Midem Bulanıyor Kusmak İçin Ne Yapabilirim?
Midem Bulanıyor Kusmak İçin Ne Yapabilirim?
İki parmağınızı ağız içine sokup dilinizin arkasına doğru bastırın. Küçük dilinize ulaşacakmış gibi parmaklarınızı ittirin. Bu esnada eğilerek böğürme refleksini harekete geçirirseniz daha kolay istifra edersiniz. Mümkünse leğen torba ya da klozetin içine kusmak en iyi yöntemdir.
Ilık suyun içine 2 çorba kaşığı tuz atarak homojen kıvama gelene kadar iyice karıştırın. Suyu mideniz bulanana kadar için. Mideniz bulanmaya başlayınca eğilme ve böğürme yöntemi ile kusma gerçekleşir.
Keskin sirkeyi derin nefes alarak koklamak kusma refleksini harekete geçirir. Eğilerek öğürme refleksini başlatırsanız kusmak daha kolay olur.
Limonlu su ile tuzu karıştırarak içerek midenizin bulanmasını sağlayın. Bu şekilde istifra kolay olmaktadır.
- Kendi Etrafınızda Dönme Yöntemi
Mevlevi derviş adımı uygulamazsanız kendi etrafınızda dönmek başınızı döndürür ve midenizi bulandırır. Hızlı hareket etmek, dolanmak ileri geri yürümek gibi ani yapılan fiziksel hareketler başı döndürerek kusmaya neden olur.
- Midenizi Bulandıran Şeyler Düşünün
Mide bulandıran nesneler kişiden kişiye değişir. Normalde sizin midenizi ne bulandırıyorsa onları düşünerek rahatlıkla kusabilirsiniz.
1 bardak suyun içine bir tatlı kaşığı hardal koyup karıştırarak için. Bu şekilde kusmak mümkündür.
Kusmak İçin Doğal Yöntemler
Kustuktan Sonra Ne Yapılmalı?
Kustuktan sonra hiç bir şey yenilmez. Havadar bir ortama geçilir. Evdeyseniz pencereler açılır ve rahat nefes alınması sağlanır. İlaç içilmez, yemek yenmez. Vücut dehidrasyona uğradığı için ihtiyaç halinde sadece su içilebilir. Su dışında hiçbir sıvı içilmez. Hatta suyu bile az miktarda ve yavaşça içmek önerilir. Bir anda çok miktarda suyu mideye göndermek henüz durmuş olan kusma eylemini yeniden başlatabilir.
Kolonya koklamak ferahlatır. Kustuktan sonra kolonya koklayabilir, alnınızı ve bileklerinizi kolonya ile ovabilirsiniz. Kustuktan sonra fazla hareketten kaçının, mümkünse kanepeye uzanın. Başınızı sağa sola fazla hareket ettirmeyin. 15-20 dakika hareketsiz biçimde uzanın.
Kustuktan sonra mide en az bir saat boş bırakılmalıdır. Daha fazla boş bırakılsa daha da iyi olur. Dinlenilmelidir. Ertesi gün sağlıklı yiyeceklerle beslenilmelidir. Kusma vücuttan zararlı maddeleri atmak için su potasyum sodyum gibi yararlı mineralleri de dışarı atar. Vücuttan atılan bu mineraller kusmanın olduğu gün olmasa bile ertesi gün yavaş yavaş yenerek yerine konmalıdır. Yoksa halsiz ve bitkin düşülebilir.
Kusmak Faydalı mı Zararlı mı?
Kusmak Neden Rahatlatır?
- Vücuttaki birikmiş zararlı maddelerden kurtulursunuz.
- Sindirimde zorlanan sistemin yükünü hafifleterek organları fazla yemekten maruz kaldığı yorgunluktan kurtarırsınız.
- Fazla doz ilacın yarattığı yan etkilerden kurtularak bünyenizi rahatlatmış olursunuz.
- Vücudun tolere edebileceği yükten fazlasını atarak sindirim organlarını dinlendirmiş olursunuz.
Kusmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Ayda iki üç kez kusmanın hiç bir zararı yoktur. Ancak daha uzun süren kusmalar beslenme ve yaşam şeklinin değiştirmek gerektiğinin işaretidir. Ortada hiç bir neden yokken zayıflamak amaçlı kendini kusturmaya çalışmak çok zararlıdır. Kusmak zayıflamaya neden olmaz. Bazı genç kızlar sıfır beden görünmek için kendini kusturur. Hastaneye kusma eylemini alışkanlık haline getirmiş hastalar baş vurduklarında aylarca süren beslenme yetersizliği depresyon, yeme bozukluğu, anoreksiya hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıklar tespit edilmektedir. Kusma yoluyla değil sadece sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ile kalıcı zayıflık mümkündür. Kusmak zayıflatmaz.
Kusmanın faydaları vücudun zehirli maddelerden ve toksinlerden arınmasıdır. Sindirilemeyecek kadar toksik zararlılar kusma gibi doğal bir refleksle dışarı atılarak kana karışması önlenir ve olası daha büyük problemlerin önü kesilmiş olur.
Bulantı ve Kusmanın Nedenleri
- Gıda Zehirlenmesi
- Bozuk / Bayat gıda yemek / Zehirli mantar yemek
- Yeterince yıkanmamış tarım ilacı kalıntısı olan besinleri tüketmek
- Karbon monoksit zehirlenmesi / sobadan çıkan gazı solumak
- Temizlik maddesi zehirlenmesi
- Bazı ilaçlar
- Aşırı alkol tüketimi
- Alkolle birlikte ilaç kullanımı
- Yüksek dozda ilaç kullanımı
- Uyuşturucu kullanımı
- Tok karna içilmesi önerilen ilacın aç karna içilmesi
- Hamilelik
- Araç tutması
- Mide üşütmesi
- Temizlik maddelerinin ve kimyasal maddelerin çocukların ulaşabileceği yere konarak kaşla göz arasında çocuk tarafından yutulması
- İlacın doktorun önerdiği saatin dışında içilmesi. Örneğin akşam yemeğinden sonra içilmesi reçete edilen antibiyotik ilacın gece yarısı içilmesi kusmanın nedenleri arasındadır.
Kusmak Baş Ağrısına İyi Gelir mi?
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Bir haftadan uzun süren bulantı kusma şikayeti varsa doktora baş vurulmalıdır. Mide ve barsak rahatsızlığı oluşmaması için tedbir alınmalıdır. Kronik kusma veya akut kusma durumunu uzmanlar değerlendirerek alt sebepleri bulurlar.
- 1 haftadan uzun süreli kusma ve bulantı şikayeti
- Kusmaya eşlik eden yüksek ateş (38 derece)
- Kusmaya eşlik eden ishal
- Kusmaya eşlik eden ve kustuktan sonra hala geçmeyen mide ağrısı
- Kusma ve eşlik eden reflü
- Kusma ve baş ağrısı/ vertigo varsa doktora baş vurulmalıdır.