Hızlı Erişim Başlıkları
Mevsimsel Etkiyle Çocuklarda Artan Solunum Yolu Enfeksiyonları
Çocuklarda mevsimsel etkiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor.
Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, çocuklarda mevsimsel etkiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını ve en sık, özellikle 0-2 yaş aralığındaki bebekler açısından risk oluşturan Respiratuar Sinsityal Virüsle (RSV) karşılaştıklarını söyledi.
En Sık Görülen Enfeksiyonlar ve Korunma Yöntemleri
Kaman, çocuklarda son dönemde en sık görülen enfeksiyonlar ve korunma yöntemlerine ilişkin bilgileri paylaştı.
Artan Solunum Yolu Enfeksiyonlarına İlişkin Uyarılar
Havaların Soğuması ve Kapalı Alanlarda Geçirilen Süreler ile Artan Enfeksiyonlar
Havanın soğuması, kapalı alanlarda geçirilen sürelerin uzamasıyla birlikte çocuklarda enfeksiyonların görülme sıklığının arttığını rossobet dile getiren Kaman, “Her kış mevsiminde olduğu gibi bu dönemde de çocuklarda artan acil servis ve poliklinik başvurularıyla karşı karşıyayız. Havaların soğuması, çocukların kapalı alanlarda daha fazla kalmasıyla birlikte özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüyoruz” ifadelerini kullandı.
En Sık Görülen Enfeksiyon Belirtileri
Kaman, üst solunum yolu hastalıklarının özellikle okul ve kreşe giden çocuklarda fazla görüldüğüne, ağırlıklı olarak ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma şikayetlerinin ortaya çıktığına işaret etti.
RSV ve Diğer Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
Kaman, özellikle küçük çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının ilerlemesi sonucu bronşiolit ve zatürre gibi daha rossobet giriş ağır alt solunum yolu enfeksiyonlarıyla da karşılaştıklarını aktaran Kaman, RSV’nin özellikle 2 yaşın altındaki bebekler için yüksek riskli bir hastalık olduğunu belirtti.
Çocuklarda Hırıltılı Nefes Almanın Önemi
Bebekte erken doğum, kalp sorunu, astıma yatkınlık gibi ek problemlerin hastalık tablosunun kötüleşmesine ve ciddi riskin ortaya çıkmasına neden olduğunu vurgulayan Kaman, ailelere “Eğer bebeğinizde ateş olmasa bile nefes alıp verirken hışıltı, hırıltı varsa hızla bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.” uyarısında bulundu.
Çocuklarda Uzun Süren Ateşe Dikkat
Çocuklar ve bebeklerde viral enfeksiyona eşlik etme riski olan bakteriyel enfeksiyon belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Kaman, çocuklarda 5 günden uzun süren ateş, solunum sıkıntısı, nefes alıp vermede zorluk gibi şikayetlerin alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olabileceğini söyledi.
Korunma Yöntemleri ve Grip Aşısı Önerisi
Aralık ve Ocak Aylarında Çocuk Sağlığı İçin Önlemler
Kaman, çocuklarda artan solunum yolu enfeksiyonlarının farklı bir durum değil her kış döneminde yaygın görüldüğünün altını çizerek, “Bu tip enfeksiyonlar açısından özellikle aralık ve ocak, yüksek riskli, çocuklar için biraz zor geçen aylardır. Aralık itibarıyla Türkiye’de influenza vakaları da artmaya başlar, hastalık tablosu biraz daha uzamış, dirençli ateş gibi semptomları bulunan çocuklarla da karşılaşırız. İnfluenzayı takiben beta enfeksiyonunun arttığı durumlar da ortaya çıkabilir.” dedi.
Sağlıklı Beslenme ve Uyku ile Enfeksiyonlardan Korunma
Viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiğin etkili olmadığını belirten Kaman, “beta” teşhisi konulan bakteriyel enfeksiyonlarda ise doktorun önerdiği doz ve sürede antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğini söyledi. Kaman, “Enfeksiyonlara karşı en iyi korunma yöntemi sağlıklı, dengeli beslenme ve uykudur. Bu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.” dedi.
Grip Aşısı Önerisi
Kaman, çocukların bulunduğu kapalı ortamların sık sık havalandırılmasının, hasta çocukların özellikle kalabalık, kapalı alanlar ve okulda maske takmasının önemine de işaret ederek, “Özellikle 6 ayın üzerindeki çocuklar influenzaya karşı aşılanabilir. Grip aşısını risk gruplarında mutlaka öneriyoruz ama risk grubu dışındaki, 6 ayın üzerindeki tüm çocuklar için de aşılanma influenzaya karşı en iyi korunma yöntemi.” açıklamasında bulundu.