SON GELİŞME
--:--:--

Atatürk Üniversitesi Uzmanlarından Grip ve Gribal Enfeksiyonlar Hakkında Uyarı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Atatürk Üniversitesi Uzmanlarından Grip ve Gribal Enfeksiyonlar Hakkında Uyarı

Uzmanlar, Grip Vakalarının Artmasının Beklenen Bir Durum Olduğunu Belirtti

Prof. Dr. Ayşe Albayrak, çeşitli virüslere bağlı olarak grip ve soğuk algınlığı vakalarında artış olduğunu vurguladı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Albayrak, son günlerde sık görülen gribal enfeksiyon ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili değerlendirmede bulundu. Albayrak, grip ve soğuk algınlığı vakalarında artışın beklenen bir durum olduğunu belirtti. Ayrıca, grip vakalarının yanı sıra Kovid-19 ve diğer influenza virüslerine bağlı enfeksiyonların da görüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Albayrak, grip vakalarının özellikle 65 yaş üzeri ve ek hastalığı olan kişilerde daha ağır seyrettiğini söyledi. Bu nedenle, grip aşısı yaptırmayanların grip geçirme durumunda daha ciddi komplikasyonlarla karşılaşabileceğine dikkat çekti. Grip aşısının, hastalığı geçirme olasılığını azalttığını ve entübasyon, yoğun bakıma yatış gibi komplikasyonların daha az görüldüğünü belirtti. Kronik bronşit, astım, kalp hastalığı veya diyabet gibi ek hastalığı olanların grip aşısını yaptırmalarının önemine değindi.

Maske, Hijyen ve Mesafe, Salgın Hastalıklardan Korunmanın En Etkili Yöntemleri

Prof. Dr. Albayrak, maske takma, hijyen kurallarına uyma ve sosyal mesafeyi koruma gerekliliğini vurguladı.

Prof. Dr. Albayrak, salgın hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemlerinin maske takma, hijyen kurallarına uyma ve sosyal mesafeyi koruma olduğunu söyledi. Hasta kişilerden uzak durulmasını ve semptomları olan çocukların okula gönderilmemesini tavsiye etti. Alışveriş merkezleri ve toplu taşıma araçlarında maske kullanmanın önemini vurguladı. Ayrıca, hastalık semptomları gösteren kişilerin maske takması durumunda, hastalığı sağlıklı kişilere bulaştırma riskinin azaldığını belirtti. Prof. Dr. Albayrak, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının semptomları arasında ateş, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, öksürük, halsizlik ve iştahsızlığın bulunduğunu söyledi. Kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirdiğimiz ve havaların soğuk olduğu bu mevsimde bulaşma riskinin arttığına dikkat çekti.

Hastanelerdeki Yoğun Başvurular Salgını Zorlaştırıyor

Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, hastanelerdeki yoğun başvuruların salgının yayılmasına neden olabileceğini ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, salgın nedeniyle hastanelerde yoğun başvuruların olduğunu ve bu durumun hastaneleri zor durumda bıraktığını söyledi. Özellikle acil servislerin dolu olduğunu ve solunum yolu enfeksiyonu vakalarıyla dolu olduğunu belirtti. Bu durumun diğer sağlık hizmetlerini aksattığını ve bulaş riskini artırdığını ifade etti. Serum almak için saatlerce hastanede beklemenin bulaş riskini artırdığını ve başka enfeksiyonlara maruz kalma riskini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Maske, Mesafe ve Hijyene Dikkat Ederek Bulaş Zincirini Kırabiliriz

Prof. Dr. Çakır, maske takma, sosyal mesafeyi koruma ve hijyen kurallarına uyma önemini vurguladı.

Prof. Dr. Çakır, Kovid-19 salgınında dikkat edilen maske, mesafe ve temizlik kurallarına bu dönemde yeterince özen gösterilmediğini belirtti. Bu nedenle, koruyucu önlemlerin grip ve diğer gribal enfeksiyonlar için de çok önemli olduğunu ifade etti. Bulaş zincirini kırmak için maske takmanın önemine ve sosyal görüşmeleri kısıtlamaya, kapalı alanlarda sosyal mesafeyi korumaya ve hijyene dikkat etmeye vurgu yaptı. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmek için taze meyve sebze tüketimine ve vitamin takviyelerine dikkat edilmesini önerdi.

Bu dönemde maske takma, hijyen ve mesafeye dikkat ederek salgın hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Çakır, bu önlemlere uyulması durumunda önemli bir kazanç elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
İzmir’in başarılı markası ‘Slimshape’ yeni yıla müjdelerle girdi!
İzmir’in başarılı markası ‘Slimshape’ yeni yıla müjdelerle girdi!
Gözde Grubu’ndan İngiltere’ye Sağlık Yatırımı
Gözde Grubu’ndan İngiltere’ye Sağlık Yatırımı
Diyetisyen Dursun: “Beyin sisine teslim olmayın, beslenme ve yaşam tarzınızı değiştirin!”
Diyetisyen Dursun: “Beyin sisine teslim olmayın, beslenme ve yaşam tarzınızı değiştirin!”
Ergenlik döneminde iletişim: Ebeveynlerin rolü ve önemi
Ergenlik döneminde iletişim: Ebeveynlerin rolü ve önemi
Eskişehir’de Güvenilir Genel Cerrahi Hizmetleri İçin Doç. Dr. Akile Zengin
Eskişehir’de Güvenilir Genel Cerrahi Hizmetleri İçin Doç. Dr. Akile Zengin
Menisküs Yırtığı Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler: Doç.Dr.Tolgahan Kuru’nun Tavsiyeleri
Menisküs Yırtığı Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler: Doç.Dr.Tolgahan Kuru’nun Tavsiyeleri
Kadınlar için Her şey.....
Copyright © 2025 Tüm hakları PAKKADIN 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması