Hamilelik kadınların çoğunun yaşamış olduğu güzel olaylardan bir tanesidir. Anne olmak için can atan ve hamile olduğunu ilk kez öğrenen bir kadın oldukça fazla heyecanlıdır. Artık onun hayatı farkı bir yöne doğru gitmektedir. Evde iki kişilik bir dünyanın içerisine, üçüncü minik bir dünyayı kucaklarına almak isteyen sizler için sabırsızca bekleyişler başlamış demektir. Eğer bir çocuğunuz varsa bile ikinci ya da üçüncü bir hamilelik bile sizde aynı duyguları yaşatacaktır. Anne olmak, kendi canından kanından bir bebeği dünyaya getirmek; anne ve baba adaylarını oldukça heyecanlandırmaktadır.
Hamilelik süresi 41 haftadan oluşmaktadır. Bu haftalar hiç geçmeyecek ve bitmeyecek gibi hissedebilirsiniz. Hafta hafta hamilelik sürecinde neler yaşayacağınızı mutlaka merak da ediyorsunuzdur. Eğer bu yazımızı okumaya başladıysanız; demek ki hamilesiniz ve anne olmak için sabırsızlanıyorsunuz. Yaşayacağınız bu süreçte hormanel, fiziksel ve beyinsel bazı değişikliklere maruz kalacaksınız. Ama bütün bu değişikliklerin sonucu güzel bir olayla sonuçlanacak. Geçmez dediğiniz günler geçecek, bitmez dediğiniz haftalar bitecek. Minik yavrunuzu kucağınıza aldığınız gün geride kalan 41 hafta da sizde anı olarak kalacak.
Siz güzel ve mutlu bir anne olacaksınız ve bunu da bebeğinize yansıtacaksınız. Ailenize yeni katılacak olan minik prensi ya da prensesi ilerleyen zamanlarda karnınızda hissetmeniz, onun kıpırtılarını duymanız sizde tarifi imkansız duygular da yaşatacak. İşte bu duyguları yaşamadan önce ve yaşadıktan sonra hafta hafta hamilelik sürecinizde neler olacak hadi hep birlikte bakalım:
1. Hafta Hamilelik
Bayanlar 28 günde bir adet olmaktadır. Adet olduğunuz günden 14 gün sonrası, hamile kalmanızda oldukça önemli bir gündür. Eşinizle cinsel birliktelik o günlerde yaşanırsa hamile kalma ihtimaliniz daha yüksek demektir. Bu zamanı sadece bir gün olarak da düşünmeyin. Bayanın rahmine yerleşen spermler daha sonraki günlerde de canlılığını korumakta ve yumurtanın döllenmesine neden olmaktadır. 1. Hafta hamilelikte yumurtalarınızdan bir tanesinin ilerleyerek fallop tüpüne yerleşmiş olduğunu göstermektedir. Çok sayıda olan spermlerden sadece bir tanesi yumurta ile döllenecek. Eğer bu sperm Y kromozomuna sahipse bebeğiniz erkek, X kromozomuna sahipse de kız olacak. Rahminizde olan 250 milyon spermden sadece 400 tanesi hayatta kalacak ve bunlardan da sadece bir tanesi yumurtanın zarını delecek. Bu mucizevi olay Allah’ın sizlere sunduğu lütuftur bunu unutmayın.

2. Hafta Hamilelik
Geçen hafta mucizevi bir olay yaşadınız. Rahminizdeki milyonlarca spermden sadece bir tanesi yumurta zarını deldi. Folikul adı verilen sıvı dolu kesede yumurtalar olgunlaşmaya başladı. Bu dönemde yumurta ve spermin birleştiği zaman tam olarak belirlenmediği için doğum yapacağınız zaman son adet gününüze göre hesaplanmaktadır. İşte doktorlar adet gününü hesaplayarak aslında 38 hafta olan gebeliğinizi 40 hafta olarak hesaplamaktadır. Döllenme oluşumu 2 hafta önce olduğu için bu durumda sizler de 2 haftalık hamilesiniz demektir.
3. Hafta hamilelik
Rahminizde hızlıca büyüyen hücre topu ile birlikte HCG denilen gebelik hormonu da üretilmeye başlanmış demektir. İşte tam da bu haftada gebelik testi yaparsanız sonuç pozitif çıkacaktır. Yani hamilesiniz. Negatif çıkan testle karşılaşırsanız; ya kısa zaman içerisinde adet olacaksınız ya da testi birkaç gün sonra tekrar yapmalısınız anlamına gelmektedir. 3. Hafta hamilelikte rahminizdeki hücre topunun çevresinde bir sıvı birikecek, işte bu sıvı ilerleyen haftalarda bebeğinizi koruyan bir plasentaya dönüşecek. Bu dönemde hafif bir kanama olayı da yaşayabilirsiniz. Ama bunda tasa edilecek bir durum yok. Çünkü döllenmiş olan yumurta hareket ederek kan dolaşımı yüksek olan rahim katmanından geçiyor demektir.
4. Hafta Hamilelik
Bu dönemde ilk bir ayınızı doldurdunuz demektir. Bu hafta ile birlikte oldukça güzel olaylar da başlayacak. Bu zamanda kadar hücre topu diye adlandırdığımız minik bebek artık can bulmaya başlayacak ve 10. Haftaya kadar da organları gelişecek, çalışmaya başlayacak. Bu dönemde plasenta oluşacak ve bebeğinizi koruyacak. Kanınızdaki bütün besinler bebeğinize aktarılacak. Bebeğin içinde geliştiği kese kırmızı kan hücreleri üretecek. Plasentanın devreye girmesi sürecine kadar bebeğin beslenmesi böylelikle sağlanmış olacak. 4. Hafta hamilelik de gebelik testi artık kesin sonuç veriyor demektir. Artık doktor kontrollerine başlayabilirsiniz.
5. Hafta Hamilelik
Artık bebeğiniz hızla büyüyor. Şimdilik bir susam tanesi büyüklüğünde. Şu anda üç katmandan oluşmakta. Bunların isimleri de ektoderm, mezoderm ve endodermdir. Artık bundan sonra organlar ve dokular oluşmaya başlayacak. Üst katmanın adı ektodermdir. Bebeğin beyni, siniri ve omuriliği burada oluşmaya başlayacak. Orta katmanın adı mezodermdir. Kas, kıkırdak ve kemikler bu bölümde şekillenecek. Son katman endodermdir. Burası iç organlarının oluştuğu bölümdür. 5. Hafta hamilelik, bebeğin şekil alması ve gelişimini sürdürebilmesi için alt yapımın oluştuğu bir haftadır.
6. Hafta Hamilelik
Artık karnınızda kalbi atan bir canlı var. Ağzı, burnu ve kulağı da şekillenmeye başladı. Şimdi bir ay hayal edin. Gökyüzündeki ay. Ayı ters döndürün ve bir kablo ile dünyaya bağlayın. Hatta ilkdördün şeklindeki bir ay hayal edin. Ama bu ayın minik bir kafası var. Kafanın üzerinde göz ve burun delikleri, hatta yan tarafında kulak delikleri mevcut. Buradaki dünya annenin karnı. Uzanan kablo da kordon bağı. İşte 6. Hafta hamilelikte kolları ve bacakları oluşmaya başlayan, kanının gezinmeye başladığı ve iç organlarının oluşmaya başladığı bir dönemdesiniz. Susam tanesi büyüklüğündeki canlı mercimek tanesi kadar oldu.
7. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz büyümeye başladı. 12 mm ölçüsünde. Hatta kafası vücudundan daha hızlı gelişmekte. Bu dönemde beyni gelişiyor. Atık kollar, bacaklar ve parmaklar gelişiyor. Sindirim ve solunum da başlayacak. Bu dönemde kendinizde bazı sıkıntılarla da karşılaşabilirsiniz. Ama hiç tasalanmayın. Sizdeki bu değişimler bebeğinizin büyüdüğünü ve şekillendiğini de gösterecektir. 7. Hafta hamilelikte kaslar ve lifler de oluşacak. Yakında onu karnınızda hissedebileceksiniz.
8. Hafta Hamilelik
Bu dönemde sabah ya da bütün gün süren bulantılarla karşılaşmanız oldukça normaldir. Artık o bir fetus. 15 mm ölçüsünde. Oluşmuş olan gözler için göz kapakları da oluşmakta. Fakat henüz yapışık bir halde. Gözler, ağız ve burun artık bir nokta olmaktan çıkıyor ve bu dönemde daha da belirginleşiyor. 8. Hafta hamilelikte kemik hücrelerinin oluşmasıyla birlikte süt dişlerinin uçları da şekilleniyor. Aslında içinizde hareketlenmeye başladı ama siz henüz onu hissedemiyorsunuz.
9. Hafta Hamilelik
Bu dönemde artık 2 ayı geride bıraktınız. Bakın günler nasıl da geçiyor. En iyisi siz bu günlerin tadını çıkarın. Bebeğinizin gelişmesini sağlıklı olarak devam ettirmesi için beslenmenize dikkat edin. Sizin yediğiniz gıdalardan onun da besleneceğini unutmayın. Artık organları gelişmeye başlamış, göz kapakları, kulakları daha belirginleşmiş bir canlı ile tanışmaya hazır olabilirsiniz. 9. Hafta hamilelikte 2 cm uzunluğa geldi. Ellerde parmaklar ayrıldı. Az daha sabredin onun hareketlerine tanık olacaksınız.
10.Hafta Hamilelik
Bu dönemde bebeğinizin kafası daha büyümeye başladı ve beyin diğer organlara göre daha hızlı gelişmekte. Kasları gelişiyor ve kollarını bükebiliyor. Ayak parmakları belirginleşti ve oynatabiliyor. Kemikler ve kıkırdak doku da gelişimine devam ediyor. 10. Hafta hamilelikte 3cm büyüklüğüne geldi. Artık elinizle karnınıza dokunduğunuzda onu hissedebilirsiniz. Doktor kontrolüne gittiğinizde kalp atışlarını da duyabilirsiniz.
11.Hafta Hamilelik
Eğer mide bulantısı şikayetleri ile karşı karşıya geldiyseniz; bu zamandan sonra azalma görebilirsiniz. Önceki haftalarda üzerinizde oluşan halsizlik ve yorgunluk hissinden sıyrılıp daha enerjik olabilirsiniz. Hormonel değişiklikler sizin bazı sıkıntılar çekmenize de neden olabilir. Mesela bu dönemde midenizde yanma, ekşime ya da kabızlık şikayetleriniz olabilir. Artık bebeğinizin boyu 4 cm oldu. Onun büyümesi artık daha da artacak. Diğer hafta iki katı daha büyüyecek. Hazır mısınız artık onu daha çok hissetmeye başlayacaksınız.

12. Hafta Hamilelik
Artık karnınız büyümeye başladı. Hamile kıyafetlerinizi giymeye başlayabilirsiniz. Hem onlarla siz ve bebeğiniz de oldukça rahat edecek. Bebeğiniz 6 cm oldu. Mide ekşimeniz ve yanmanız daha devam ediyor olabilir. Bebeğinizin saçları da çıkmaya başladı. Yakında onu daha çok hissedeceksiniz. Onun baş parmağı ağzında ve emiyor. Küçük tekmeler de atmaya başladı. Hissedebiliyor musunuz?
13. Hafta Hamilelik
Bu hafta göğüsleriniz de farklılıklar hissedeceksiniz. Artık süt kanallarınız bebeğinize sizin almış olduğunuz besinleri taşımak için hazır hale gelecek. O hele bir doğsun sizin göğüslerinizden gelen süt ile beslenecek. Şimdi 8 cm oldu. Ağırlığını merak ediyorsanız 25 gr. Ne kadar küçük değil mi? Küçücük olan bu canlının organları da gelişimini devam ettiriyor. Cinsel organı gelişiyor. Bebeğiniz karnınızda hareket halinde. Dönüyor, tekmeliyor ve hatta esniyor.
14. Hafta Hamilelik
Artık biraz rahatlamaya başlıyorsunuz. Sıkıntılarınız biraz daha azalıyor. Kendinizi daha iyi ve daha sağlıklı hissediyorsunuz. Neşeniz yerine geliyor. Bebeğiniz 8,5 cm oldu. Artık onun tırnakları da var. İnce ama olsun onlar daha da gelişecek. Başı vücudundan daha ayrı bir hale gelerek boyun yapısı da gelişmekte.
15. Hafta Hamilelik
Bu hafta su içmenize daha dikkat etmelisiniz. Her zamankinden daha çok su içmelisiniz. Vücudunuzun %60’ı sudan oluşmakta ve siz her gün 2 litre su kaybediyorsunuz. O yüzden bol bol su içmeli ve vücudunuzun susuz kalmasını engellemelisiniz. Bebeğiniz boyu 10 cm oldu. Kemikleri sertleşiyor, kolları, bacakları ve eklemleri hareket edebiliyor. Artık o gülümseyebiliyor. Çünkü yüz kasları da gelişmekte.
16. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Artık 100 gram ağırlığına sahip. 11,5 cm büyüklüğünde. Artık bacakları gelişti. Kafasını hareket ettirebiliyor. Karnınızda oldukça hareketli. Gözlerini hareket ettirebiliyor. Hatta ayak parmağındaki tırnaklarda oluştu. Elinizi karnınıza götürün şansınız varsa o da hareket etmek istiyorsa onun kıpırdanmalarını hissedeceksiniz.
17. Hafta Hamilelik
Artık onun saçları, kaşları ve kirpikleri var. Ağzını açıp kapatabiliyor. Gözleri de açılıp kapanıyor. Kalp atışları da hızlandı. Artık kendinize daha da dikkat etmelisiniz. Yediklerinize dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz için gerekli olan vitamin ve proteinleri almalısınız. Gittikçe kilo alıyorsunuz. Bu da sizi biraz tedirgin ediyor. Tasalanmayın daha sonra kilolarınızı geri verebilirsiniz. Şimdi önemli olan onun sağlığı. Daha da kilo alacaksınız. Ama bu durum sorun edilecek bir şey değil. Tam aksine sağlıklı bir bebeğiniz olacağını düşünmelisiniz.
18. Hafta Hamilelik
Kendinize iyi bakmanız gereken bir döneme girdiniz. Hareketlerinize, yediklerinize hatta oturup kalkmanıza bile dikkat etmelisiniz. Bol su içmeye devam etmelisiniz. Gün içerisinde aç kalmamalısınız. Hafif fakat vitaminli gıdalar tüketin. Doktorunuza gitmeye devam ediyorsunuz değil mi? Doktor kontrolleri önemli onları aksatmayın. Bebeğiniz 14 cm oldu. Onun cinsiyetini merak ediyor musunuz? Yoksa sürpriz mi olsun istiyorsunuz? Karar size ait. Ama merak ediyorsanız doktorunuza gittiğinizde sorun. Bakalım ultrasonda cinsiyeti belli oluyor mu?
19. Hafta Hamilelik
Yeterince kalsiyum alıyor musunuz? Eğer almıyorsanız bacaklarınızda kramplar olabilir. Bu dönemde vücudunuz için gerekli mineralleri almalısınız. Atık bebeğiniz 15 cm oldu. Karnınız da daha çok büyüyor. Sıklıkla açlık hissediyorsunuz. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için gerekli olan diyet programını kullanmalı ve sağlıklı bir hamilelik geçirmelisiniz.
20. Hafta Hamilelik
Daha önceki haftalarda ultrasona girdiniz fakat bebeğinizin cinsiyetini öğrenemediyseniz bu hafta öğrenebilirsiniz. Eğer bir oğlunuz olacaksa artık onun testisleri oluştu. Kızınız olacaksa rahim ve yumurtaları gelişti. Bebeğinizin boyu 16 cm oldu. Artık o 300 gram ağırlığında. Hamileliğinizin yarısına geldiniz. Diğer yarıyı da sağlıklı geçirerek bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü beklemelisiniz.
21. Hafta Hamilelik
Artık sizi rahatsız eden mide ekşimeleri ve yanmalarından kurtuluyorsunuz. Kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Artık hamileliğinizin tadını çıkarmalısınız. Unutmayın kısa bir zaman sonra bu duygular hafızanızda bir anı olarak kalacak. Sizin neşeli ve mutlu olmanız bebeğiniz açısından şimdi daha da önemli. Çünkü artık o sizi duyabiliyor. Kulakları ve duyu organları gelişti. Artık 26 cm oldu.

22. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin sizi duymasını ve dinlemesini istiyor musunuz? Hadi onunla konuşun. Artık o sizin sesinizi duymak istiyor. Bu dönemde onun kemikleri, dişleri, kasları gelişiyor. O yüzden C vitamini almalısınız. Bol su içmeye devam edin. Hem onun hem de sizin bolca suya ihtiyacı var. Şimdi 27 cm oldu. Hızla büyümeye devam ediyor. Daha da büyüyecek.
23. Hafta Hamilelik
Bu hafta özellikle kalsiyum almalısınız. Kalsiyum bebeğinizin kemiklerinin güçlenmesini sağlayacak. Ayrıca sizin de kaslarınızı ve sinir sisteminizi güçlendirecek. Artık çevreden gelen her sesleri duyabiliyor. 28 cm oldu. Yarım kilo ağırlığında. Kalp atışlarını duymak için doktorunuza gidin ve nasıl atığını duyun. Karnınızdaki hareketleri de artık daha belirginleşti. Daha hızlı hareket ediyor.
24. Hafta Hamilelik
O şimdi minyatür bir bebek oldu. Yüz hatları belirginleşti. Ciğerleri gelişmeye devam ediyor. Biraz daha büyüdü. 30 cm oldu. Karnınız oldukça kendini belli ediyor. Daha fazla ağırlaştınız. Kendinize ve ayak sağlığınıza dikkat edin. Onu taşımakta zorluk çekmemek için rahat ayakkabılar giyin.
25. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz devamlı büyüdüğü için sizin durumunuz da oldukça önemlidir. Baş dönmeleri yaşıyor musunuz? Kanamanız ya da akıntınız var mı? Kasılmalar hissediyor musunuz? Gibi soruları doktorunuz size soracaktır. Bebeğin işitme yeteneği gelişiyor. Ona müzik dinletin. Sesleri algılayabiliyor. Saçları uzamaya devam ediyor. Artık onun buruşuk ama yumuşacık bir teni var. 34 cm uzunluğunda. Ağız kenarlarında sinirleri de gelişiyor. Bu durum o doğduğu zaman meme uçlarınızı bulmaya ve tutmaya yardım edecek.
26. Hafta Hamilelik
Günlük yapmanız gereken yürüyüş ve spor hareketlerini yerine getirmelisiniz. Vücudunuz daha da ağırlaşıyor. Yediklerinize dikkat ederek sonradan verilmesi güç olan fazla kilolardan kaçınmalı ve bunun için doktorunuzdan sizin ve bebeğin sağlığı için diyet listesi istemelisiniz. Özellikle yaz aylarında iseniz tansiyonunuz yükselebilir. Ayak şişlikleri ile karşılaşıyorsanız doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz. Bebeğiniz bu haftada 36 cm oldu. Ciğerleri de güçleniyor. Bu da hayata geldiğinde nefes almasını sağlayacak.
27. Hafta Hamilelik
Vücudunuzun farklı bir etkileşim gösterdiğinin farkındasınız. Günlük hayatınıza adapte olmakta zorluk çekiyorsunuz. Uykularınız da düzenli olmayabilir. Gün içinde kısa uykular size iyi gelecektir. Bebeğiniz 37 cm boyuna geldi. Duyu organları daha da gelişiyor. İç organları çalışmaya başladı ama hala gelişimlerini tamamlayamadı. Artık bebeğiniz gözlerini açıp kapatabiliyor. Beyin aktiviteleri de artıyor.
28. Hafta Hamilelik
Bebek büyüdükçe karnınızda boş alanları da dolduruyor. Onun kımıldanmalarını hissedebiliyorsunuz. Artık kalp atışları hızlandı. Siz hissediyor olsanız bile onun kalbinin atışlarını duymak isteyen başkaları da olabilir. Eşiniz mesela. Hadi karnınıza başını koysun ve onun kalbini hissetsin. Sesleri duyan bebeğiniz dışarıdaki ışıkları da algılayabilir hale geldi. Şu anda bir kilo olmak üzere ve 38 cm boyunda.
29. Hafta Hamilelik
Siz uzandığınızda ya da yemek yediğinizde karnınızda daha fazla kıpırtılar olduğunu hissediyorsunuz. Çünkü hareketleri hızlandı. Beyni ve solunumu daha da gelişti. Şu an 40 cm. Bir kiloyu da geçti. Karnınız hızla büyüdüğü için mide ekşimesi ve kabızlık çekebilirsiniz. En iyisi siz doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Bol su tüketin. Hazmı kolay olan gıdalar tüketin.
30. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin beyni ve akciğerleri oluşumuna devam ediyor. Parmağını emiyor. Ayak tırnakları çıktı. 40 cm ama 1,3 kilo gram ağırlığına geldi. Artık ona kavuşmak için sabırsızlanıyorsunuz. Kim bilir çevrenizde sizden daha fazla sabırsız olan kişiler de vardır. Bebek büyürken farklı ruh halleri içerisine de giriyorsunuz. Bunlar değişen hormonlarınızla ilgili. Telaşlanmayın yakında bebeğinizi kucağınıza alacağınızı düşünün ve rahatlayın.
31. Hafta Hamilelik
Bu dönemde kasılmalar yaşıyor olabilirsiniz. Aslında bunlar zararsızdır. Kısa sürer ve hemen geçer. Ama bazen erken doğumun habercisi de olabilir. Doktor kontrollerinizi aksatmayın. Yaşadığınız sıkıntıları doktorunuzla paylaşın. Bebeğiniz 41 cm oldu. 1,5 kilo ağırlığında. Bu zamandan sonra daha da kilo alacak fakat boyunun uzaması biraz daha yavaşlayacak. O kilo almaya başladıkça sizin kendinizi yorgun ve halsiz hissetmeniz normal. Göğüs uçlarınızdan süt sızıntısı geliyor mu?
32. Hafta Hamilelik
Hamileliğinizin son aylarına doğru ilerliyorsunuz. Artık bebeğinizle ilgili hayalleriniz daha da fazlalaştı. Bu dönemde D vitamini almalısınız. Sizde görülen D vitamini eksikliği, bebeğinizin kemik ve kaslarının güçlenmesini geciktirecektir. Gerekiyorsa gerekli olan vitamin takviyelerini almalısınız. Yaz aylarında iseniz güneşten D vitamini eksikliğinizi giderebilirsiniz. Bebeğiniz 42 cm boyunda ve 1,6 kg ağırlığında. Organları işlevlerini yerine getiriyor. Sadece ciğerlerinin ve sindirim sisteminin biraz daha gelişmesi lazım. Hatta doğum pozisyonuna geçti bile.
33. Hafta Hamilelik
Artık bebeğiniz duyan, gören ve hisseden bir canlı. Işıkları algılayabiliyor. Göz bebekleri büyüyüp küçülüyor. Bağışıklık sistemi daha da güçlenecek. Siz D vitamini aldıkça kemikleri sertleşti. 44 cm boyunda, 1,85 kg ağırlığına geldi. Onun büyümesiyle birlikte karnınız da büyüdü. Yediğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz. Bütün vitaminlerden yemelisiniz. Enerjinizi korumalısınız.
34. Hafta Hamilelik
Doğum çantanız hazır mı? Hastanede sizin ve bebeğiniz için gerekli olan kıyafetleri hazırlamalısınız. Artık onu kucağınıza almaya az kaldı. 6 hafta kadar sonra anne olacaksınız. Şu an anne adayısınız. Bebeğinizin kemikleri sertleşti, cildi kalınlaştı. Sağlıklı ve dikkatli beslenmeye devam etmelisiniz. Sütünüzdeki vitaminler artmalı. O doğunca karnını doyurabilmeli. Sütünüzden vitaminli beslenebilmeli.

35. Hafta Hamilelik
Artık bebeğiniz doğuma hazır hale gelmek üzere. Vücudunuz sizin ve bebeğin taleplerini karşılamak için uğraşıyor. Bu günlerde lifli gıdalar tüketin. Sindirim sisteminizin çalışması gerekli. Bebeğin ileride gelişecek olan ciğerleri ve sindirim sistemi bütün hızıyla gelişimlerini sürdürüyor. Bütün gelişimlerini tamamlamasına çok az kaldı. Şu an 45 cm uzunluğunda. Göğüsleriniz sütleniyor ve bebek doğuma hazırlanıyor.
36. Hafta Hamilelik
Su tüketiminize dikkat ediyorsunuz değil mi? Bu konu oldukça önemli. Vücudunuzun %60’ı sudan oluşuyor. Sağlıklı kan dolaşımınızı sağlamak ve attıklarınızı geri alabilmek için günde 2 litre su tüketmeye devam etmelisiniz. Artık bebek doğum pozisyonunu aldı. Sindirim sistemi de güçlendi. Sizin sütünüzü emebilecek. Boyu 47 cm oldu. Ağırlığı 2,7 kg. Artık o nefes almaya hazır bir birey.
37. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz karnınızın alt boşluğuna indi. Siz de kendinizi daha rahat hissediyorsunuz. Artık sayılı günler kaldı. Onu kucağınıza almak için geri sayım başladı. Heyecanlı mısınız? O küçük prens ya da prenses 48 cm oldu. Ağırlığı da 2,8 kg. Kendinizi daha ağır ve bitkin hissediyorsunuz. Ultrasonda onun yüz hatlarını, kollarını, bacaklarını görebilirsiniz. Heyecanınız gittikçe artıyor.
38. Hafta Hamilelik
Artık doğuma gittikçe yaklaşıyorsunuz. Bebeğiniz gelişimini tamamladı. Sadece biraz daha büyümeye ihtiyacı var. Onunla sık sık konuşuyor musunuz? Bunu ihmal etmeyin. Çünkü o sizi duyuyor. Anne ve babasının sesini duymak istemesi onun hakkı. 50 cm ve 2,9 kg ağırlığına geldi. Yine bol su içmeye devam. Yediklerinize dikkat etmeye devam.
39. Hafta Hamilelik
Doğumun belirtilerini hissediyor olmalısınız. Son anlara yaklaştınız. Bu hafta suyunuzun gelmesi, hafif kanlı akıntınızın olması normal. Doğum çantanızı da hazırladınız. Her an doğuma gidebilirsiniz. Tek bir hücreden oluşan canlı şimdi artık bir insan. Karnınızda zorlukla hareket ediyor. Onun isteği de size kavuşmak. Aynı sizin gibi. Artık 51 cm uzunluğunda. 3,4 kg ağırlığında.
40. Hafta Hamilelik
Bakın hamile olduğunuz ilk günden bu yana 40 hafta geçti. Bu zaman içerisinde vücudunuzda birçok farklılıklar hissettiniz ve gördünüz. Bütün bu yaşadıklarınız birer anı olarak hafızanızda kaldı. Geçmez ve bitmez dediğiniz haftaların sonuna geldiniz. Bir sperm ve bir yumurtanın döllenmesiyle birlikte size bir lütuf verildi. Hadi o zaman anne ve baba olmanın tadını çıkarın.