Hızlı Erişim Başlıkları
Serviks Kanseri Nedir?
Serviks (rahim ağzı) kanseri, kadınlarda meme, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Serviks kanseri, önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen dünya genelinde her yıl 600 binden fazla kadına tanı konulmaktadır. Bu hastalık, özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülme oranı daha yüksektir.
Serviks Kanseri ve HPV
Serviks kanseri, genellikle Human Papilloma Virüsü (HPV) olarak bilinen bir virüs enfeksiyonu nedeniyle gelişir. Bu virüs cinsel yolla bulaşır ve kanser gelişiminde önemli bir rol oynar. Sigara ile akciğer kanseri arasındaki ilişkiye betmatik benzer şekilde, HPV ile serviks kanseri arasındaki ilişki de oldukça güçlüdür. Bu nedenle HPV’nin tarama yöntemleriyle saptanması önemlidir.
Serviks Kanseri Tarama ve Korunma Yöntemleri
Serviks kanserinin erken teşhis edilmesi hayati önem taşır. Türkiye’de, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) 30-65 yaş arası kadınlara her 5 yılda bir ücretsiz HPV ve Pap smear testi yapılarak rahim ağzı kanseri riski değerlendirilmektedir. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü, 9-14 yaş arasındaki kız çocuklarına rahim ağzı kanseri aşısı yapılmasını önermektedir. Bu aşılar, hastalığa karşı korunmada önemli bir araçtır.
Serviks Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Rahim ağzı kanseri olan hastalarda düzensiz kanama, ilişki sonrası kanama ve kötü kokulu akıntı gibi şikayetler görülebilir. betmatik giriş Erken teşhis halinde, tedavi başarıyla gerçekleştirilebilir. Rahim ağzı kanserinin tedavi yöntemleri, hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler kullanılabilir. Tedavi planı, hastanın tarama sonuçlarına, tümörün yayılımına ve büyüklüğüne göre belirlenir.