Varis hastalığı genel olarak bacak bölgesinde görülen toplardamar genişlemesi olarak bilinmektedir. Günümüzde varis hastalığı yaygın olarak karşılaşmakta olduğumuz hastalıklardan bir tanesidir. Varis hastalığının tedavisi için uzman doktorlarla görüşülüp tedaviye başlanabileceği gibi varis tedavisi için evde uygulanabilecek tedaviler de mevcuttur.
Varisin görülme sıklığı kadın bireylerde erkek bireylere oranla daha fazladır. Yine de her ikisi için yaygın olarak görülen hastalıklar kapsamına girer. Varis hastalığının çeşitli tedavi yöntemleri bulunmakta ve gelişen teknoloji ve sağlık alanında elde edilen bulgu ve gelişmeler sonucu hastalık kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Varis Nedir?
Varis hastalığının anlamı, deri dışından da fark edilebilecek şekilde genelde bacak kısmında ortaya çıkan mavi renkli toplardamarların genişlemesi sonucu gelişen hastalığın adıdır. İlk başlarda fark edilmesi gerçekten zor olsa da ilerleyen safhalarda çok belirgin hale gelmekte ve görüntü anlamında rahatsızlık verebilmektedir. Bununla birlikte ilerleyen safhalarda bacaklarda ağrılar da oluşmaktadır. Toplardamar yetmezliği oluşması sonucunda bacaklarda şişme ve ağrılar meydana gelmektedir. Varisli olan damarlarda pıhtılaşma oluşması sonucunda bacaklarda ağrı, kızarıklık, morluk ve şişikler oluşabilir. Bireylerin yaşı ilerledikçe hastalığın görülme sıklığı ve görülme riski de artar. Varisler, retiküler varisler, kılcal damar varisleri ve büyük toplardamar varisleri olmak üzere üç şekilde meydana gelmektedir.

Retiküler varisler genellikle dizin arka kısmı ve ayak bileği çevresinde görülen hafif kabarıklık ve mavi renk olarak bilinirler. Kılcal damar varisleri ise tıpta telenjiektazi olarak bilinmektedir. Genellikle ince birbirine geçmiş karmaşık çizgiler şeklinde görülürler. Kadınlarda hamilelik süresinde sıkça rastlanmaktadır. Aynı zamanda hormon bozukluğuna sahip olan bireylerde ve hormon takviyesi almakta olan bireylerde de sıklıkla görülmektedir. Büyük toplardamar varisleri ise daha çok bacakta görülmekte olup bu bölgede bulunan safen ven adı verilen büyük toplardamarların yetmezliği sonucu oluşmaktadır. Cilt bölgesi üzerinde çok kabarık şekilde durarak bariz bir biçimde görülüp hissedilebilmektedirler. Genellikle yeşil renkte veya yeşilimsi renk tonlarında olup, varis belirtilerinin hemen hemen hepsini göstermektedirler.
Varislerin oluşmasındaki bir diğer sebep ise kıyafetlerdir. Bireylerin kıyafet tercihleri de varis oluşumunda büyük bir pay sahibi olabilmektedir. Sürekli olarak dar kıyafet tercih eden bireylerde varis oluşma olasılığı diğer bireylere oranla daha fazladır.
Varis Başlangıcı Nasıldır?
Varis oluşumunda belirli bazı semptomlar vardır. Bu semptomların oluşum süresi ve semptomların çeşitleri bireylerin gen haritaları ve yaş grupları gibi özelliklerine bağlı olarak değişebilmektedir. Varisler toplardamardaki kapakçıkların yetmezliği sonucu oluşmaktadır. Damar yolu içerisinde hareket edemeyen kan geriye doğru giderek bulunduğu bölgede toplanmakta ve birikinti oluşturmaktadır. Bunun sonucunda damarlarda basınç oluşturmakta ve şişliğe sebep olmaktadır. Oluşan basınç sonucu bireyler ilgili bölgede ağrı duymaya başlarlar. Şişliklerin artması sonucu ise cilt üzerinden fark edilebilen bazı şişkinlikler belirmeye başlar.
Hastalığın seyri ilerledikçe bulguları ve etkileri de artmaktadır. İlk başlarda deri altından gözükebilen renkli kıvrımlar ve belirli bölgelerde şişlik olarak kendini gösteren hastalığın ileri safhalarında hastalar şiddetli ağrılar ve yürüme ve hareketlerinde zorlanmalar yaşayabilirler.
Varis Neden Olur?
Varislerin neden oluştuğu konusunda birçok etmen değerlendirilebilir. Bu etkenlerden her biri varisin oluşumuyla ilgili eşit pay sahibi olabildiği gibi yalnızca belirli bir sebep dolayısıyla varis oluşması da mümkündür. Varisin oluşmasındaki yaygın sebepler genel olarak şunlardır:
- Hamilelik
- Şişmanlık veya obezite
- Uzun süreli ve sürekli olarak ayakta durmak
- Hormon tedavileri
- Sürekli olarak yanlış oturma pozisyonlarında oturmak
- Dar giysiler giymek
- Doğum kontrol hapları
- Genetik faktörler
- Kabızlık
- Yaşlılık
Tüm bu sebeplerle birlikte vücudun anatomisine uygun olmayan hareket ve aktivitelerin sıklıkla yapılması sonucu da varis oluşabilmektedir. Yapılan hareketler sonucu vücut zorlanacağı için toplardamarlar da sıkışabilir ve damarlardaki basıncın artmasıyla birlikte varis oluşumuna zemin hazırlanmış olabilir.

Başlangıçta sadece görüntü olarak rahatsızlık verse de ilerleyen aşamalarda varisler ciddi problemlere yol açabilmektedirler. Varisin çok ilerlemesi sonucunda toplardamarlarda iltihaplanma, şiddetli ağrılar, varisin yırtılıp kanlanması ve toplardamarda oluşan iltihabın vücudun belirli yerlerine sıçraması sonucu ciddi hastalıklar oluşmaktadır. Bu nedenle varis hastalığı ilerlemeden gerekli tedaviye başlanmalı ve tedavi düzgün şekilde uygulanmalıdır.
Varis Nasıl Geçer?
Varis tedavisi hakkında günümüzde tıp sektörünün gelişmiş olması nedeniyle varis tedavisinde birçok etkili yöntem mevcuttur. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Damar skleroterapisi
- Lazer tedavisi
- Radyofrekans yöntemi
Tüm bu tedavilerin yanı sıra geleneksel olarak adlandırılabilecek bir tedavi daha mevcuttur. Varisli damarın çıkarılması da varis tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak tedavinin uygulanması uzun bir süreç gerektirdiği gibi iyileşme süreci de uzundur. Bu nedenle doktorlar tarafından en çok tavsiye edilen tedavi metotları arasında değildir.
Belirtilen tedaviler uygulanırken hastaya lokal anestezi yapılır ve birkaç saat süren tedavi sonucunda hasta evine dönebilir. Hastanın gün boyunca hastanede kalması veya geceyi hastanede istirahat ederek geçirmesine gerek yoktur. Tedavi sonucunda hastalar ilk zamanlarda doktorlar tarafından dile getirilecek olan yan etkilerle karşılaşabilmektedir.
Damar skleroterapisi uygulanırken toplardamar içine köpük verilmektedir. Ancak bu tedavi modelinde varisin tekrarlama olasılığı yüksektir. Lazer tedavisinde ise damar içine bir katater yerleştirilerek gönderilen ışın sonucu yakılır ve varis düzeltilir. Radyofrekans yönteminde de damar içine gönderilen radyo dalgalarıyla ısı oluşturulur ve damar yakılarak tedavi edilir.
Varis Tedavisi Bitkisel Çözüm Nedir?
Alternatif tıpta varis çözümü olarak adlandırılan yöntemler bazı durumlarda bilinen tıp yöntemleriyle aynı etkileri gösterebilmektedir. Bu yöntemler genellikle doğal bitki ve karışımlar kullanılarak hazırlanır. Hazırlanan karışımlar ve uygulanan tedaviler varis tedavisinde önemli roller oynayabilmektedir. Varis tedavisinde kullanılabilecek bazı bitkisel çözümler ve tedavilerin uygulanış şekilleri şöyledir:
- Adaçayı: Adaçayı ile varis tedavisinde damarlardaki iltihaplanmayı azalttığı bilinen adaçayı bitkisi kullanılmaktadır. Vücutta bulunan fazla suyun azaltılmasını destekleyen adaçayı aynı zamanda iltihap oluşumunu da engellemektedir. Bir bardak sıcak suya eklenecek adaçayı yaprakları ile oluşturulan karışım 2 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra içilir. Haftada 3 kez her seferde toplam 2 bardak olacak şekilde içilmelidir.
- Atkestanesi: Atkestanesinin dolaşımı düzenleyici etkileri mevcuttur. Atkestanesi çayı içilebileceği gibi oluşturulan karışım varisli bölgeye kompres olarak da uygulanabilmektedir. Bu karışım bacaktaki varis oluşumunu azaltırken iltihap ve şişkinliğin azalmasına da yardımcı olur.
- Maydanoz Suyu: Maydanoz suyu sıvı dengesinin ayarlanmasında ve iltihap oluşumunun engellenmesinde önemli rol oynamaktadır. Vücutta detoks etkisi yapan vitamin ve mineraller dolaşım sistemindeki atıkların yok edilmesine ve varis oluşumun engellenmesine yardımcı olur.

Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis hastalığının belirtileri hastalığın evrelerine göre farklılık gösterir. Her bireyde farklı şekilde ortaya çıkabilen bazı belirtiler olsa da hastalıkla ilgili genel belirtiler şu şekilde olmaktadır:
- Varisli bölgelerde ağrı oluşumu
- Bacaklarda uyuşma hissi ve bu hissin sürekliliği
- Bacakların ağırlaşması hissi ve hareketlerde kısıtlanmalar
- Bacaklarda şişliklerin oluşması ve yer yer oluşan kabarcıklar
- Bacaklarda mavi, mor ve yeşil renkte görülen kümelenmiş damarlar
Bu belirtiler varis hastalığının en belirgin belirtileri arasındadır ve bu belirtileri gösteren bireyler vakit kaybetmeden varis tedavisine başlamalıdırlar.
Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?
Varis oluşmadan önce de varis hastalıkları giderilebilir. Yapılacak basit birkaç aktivite ile varis tedavisi uygulanabildiği gibi varis oluşumu da kolaylıkla engellenebilir. Bu aktiviteler şunlardır:
- Düzenli olarak egzersiz yapmak
- Sürekli ayakta durmaktan kaçınmak
- Çok dar giyinmemek
- Lif değeri yüksek besinler tüketmek
- Fazla kilolardan kurtulmak
- Varis çorabı kullanmak
- Bacaklara düzenli masaj yapmak