Bir bebeğin öksürüğü çok farklı anlamlara gelebilir, ancak işin kötü tarafı, bebeğinize neden öksürdüğünü soramazsınız. Bu öksürükler sürekli hale geldiğinde sebebini öğrenmek için internet üzerinden araştırma yapmakla, bebeği doğrudan acil servise götürmek arasında kalmanız da muhtemeldir. Öksüren bebekle ilgili bilmeniz gereken ilk şey şudur: Öksürük, vücudun kendini savunma biçimidir. Savunmasız minik bebekler de öksürerek boğazlarını temizler, nefes borusunun açık ve temiz olmasını sağlar. Boğazda bulunan mukoza ve varsa birikmiş yiyecek parçaları da bu şekilde dışarı çıkarılır. Şayet bebeğiniz 4 aylıktan daha küçükse ve çok sık öksürüyorsa bir doktora başvurmanızda fayda olabilir, çünkü bu yaştaki bebekler çok fazla öksürmezler. Bebeğiniz 1 yaşını doldurduktan sonra öksürmeye devam ediyorsa bunun normal ve kabul edilebilir olduğunu söyleyebilmek de mümkün.
Paniğe hiç gerek yok!
Bebeğiniz öksürmeye başladığı zaman paniğe kapılmadan, sakin bir şekilde öksürüğü dinleyip geçmesini beklemekte fayda olacaktır. Eğer öksüren bebeğin burnu akmaya başlamışsa, öksürürken bebeğin boğazının da acıdığını hissediyorsanız bu onun soğuk almış olabileceğine işarettir. Geceleri hafif ateşi varsa, bu da soğuk algınlığının bir diğer semptomu olarak yorumlanabilir. Soğuk algınlığına yakalanan bebek çabuk öfkelenir ve ağlar, iştahını kaybeder ve gözleri kızarır. Bu işaretleri bebeğinizde görüyorsanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Bronşit veya astım olabilir mi?
Akıntılı burun, öksürük gibi basit soğuk algınlığı belirtilerini taşıyan bronşit ve astım hastalıkları; genelde 2 yaşın altındaki çocuklarda sık görülmez. Ancak yine de her türlü tedbiri almakta ve çocuğun bulunduğu odanın havasının kirli tozlardan arındırılmış olmasına dikkat etmenizde fayda olacaktır. Ayrıca bebeği yormamanız, rahat bir şekilde dinlemesini sağlamanız da alabileceğiniz önlemler arasında yer alıyor. Bazı uzmanlar, bebeğin buhar banyosu yapmasının öksürüğe iyi geldiğini de söylüyorlar. Bunu yapmak için bebeğinizle birlikte küvete girip sıcak suyu açın. Banyonun içi buharla dolduktan sonra bebeğinizi sıcak suyla temas etmeyecek şekilde elinizle tutun. Buharlı hava, bebeğin nefes alma yollarını temizleyerek öksürüğünü atlatmasına yardımcı olabilir. Ancak bu yöntemi de doktorunuzun izni olmadan lütfen kullanmayın.