[IdealKiloHesapla]
Sağlıklı bir hayat sürmek için yaşınızı, cinsiyetinizi ve boyunuzu hedef alarak yapılan hesaplama sonucunda ideal kilonuzun kaç olması gerektiğine dair bilgiye ulaşabilirsiniz. Herkes ideal kilosunda olmayı hayal eder. Ama bazen dış faktörler, genetik faktörler ya da yaşam tarzımızdan dolayı ideal kilomuzun üstünde olmak da sıklıkla rastlanan bir durumdur. Olması gereken kilonun üzerinde olanların bazı hastalıklara yakalandıkları da bir gerçektir. Alınan kilolarla birlikte vücudumuzda yağ oranı fazlalaşır. Özellikle iç organlarımızın yağlanması da çeşitli hastalıkları beraberinde getirir.
Erkek ve kadının vücut kitle ağırlıkları farklı olduğu için ideal kilo hesaplamaları da farklıdır. Aşağıda sizlere sunacağımız basit formül ile kaç kiloda olmanız gerektiğini görecekseniz. Eğer çıkan sonuç fazla ise diyet yapmanız gerekecektir. Az ise yine farklı diyet programları ile ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Olmanız gereken kiloya gelince de hastalıklara yakalanma riskiniz azalacak ve daha sağlıklı bir yaşam süre bileceksiniz. Size uygun olan diyet programına ancak doktorunuzun tavsiyesi ile ulaşabileceksiniz.

Kadınlar İçin İdeal Kilo Formülü Nedir? Nasıl Olmalı?
İdeal kilo konusunda bayanlar daha titizdir. Günümüzde kilo almamak ya da fazla kilolarını vermek isteyen binlerce kadın bulunmaktadır. Bunun için yapılan diyetlerle birlikte spor sizin kilo vermenizi sağlayacaktır. Ama şu da bir gerçektir ki; genç yaşlarda metabolizmanın fazla çalışmasından dolayı alınan kilolar kolaylıkla verilebilir. İlerleyen yaşlarda ise aynı durum geçerli değildir. Bayanlar menopoz dönemine girmiş ise hücrelerinin yenilenmesi ve metabolizmanın çalışması gerilediği için daha zor kilo verebilmektedirler.
İşte bayanlar için ideal kilo hesaplama formülümüz:
45,5 + 2,3 x (Boy(cm)/2,54) – 60) Bu ne demektir hemen açıklayalım: Boyunuzu 2,54 katsayısına bölün. Bulduğunuz sonucu 60’dan çıkarın. Elde ettiğiniz rakamı 2,3 katsayısı ile çarpın. Sonuca 45,5 ekleyin ve ideal kilonuzu bulun. Buna hemen bir örnek verelim: Boyunuz 1,70 cm olsun. 170 bölü 2,54= 66,92’dir. Bu sayıdan 60 çıkardığınızda sonuç 6,92 kalır. 6,92 sayısını 2,3 ile çarptığımızda 15,93 çıkacaktır. Bu sayıya da 45.5 eklediğinizde 61,43 bulursunuz. Yani 1,70 boyundaki bir bayanın ideal kilosu 61 olmaktadır.

Erkekler İçin İdeal Kilo Formülü Nedir? Nasıl Olmalıdır?
Erkekler açısından da ideal kiloda olmak oldukça önemlidir. Görüntüden ziyade sağlık açısından boyunuza göre olmanız gereken kiloyu aşağıda size vermiş olduğumuz formülle rahatlıkla hesaplayabileceksiniz. Günümüzde erkekler de bakımlarına ve dış görünüşlerine oldukça önem vermektedirler. Göbekli ve şişman olan bir erkek hem dış görünüşünden memnun değildir hem de üzerinde oluşmuş fazla kilolar onun hareketlerini kısıtlıyordur.
İşte erkekler için ideal kilo hesaplama formülümüz:
50 + 2,3 X (Boy(cm)/2,54) – 60) Bu ne demektir hemen açıklayalım: Boyunuzu 2,54 katsayısına bölün. Bulduğunuz sonucu 60’dan çıkarın. Elde ettiğiniz rakamı 2,3 katsayısı ile çarpın. Sonuca 50 ekleyin ve ideal kilonuzu bulun. Bayanların ideal kilosunu bulurken uyguladığımız formülde olduğu gibi; aynı işlemleri yapıyoruz. Sadece en son işlemde 45.5 değil de 50 ekliyoruz. Buradaki fazlalık da erkeklerin farklı gen özelliklerinden yaratılması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Erkekler ve kadınlar hesaplama araçları ile kendi ideal kilosunu rahatlıkla öğrenebilirler.

İdeal Kiloda Olmanın Faydaları Neler Olabilir?
- Olmanız gereken kiloda iseniz her zaman daha dinamik ve daha zinde olacaksınız
- Her türlü hastalığa yakalanma riskiniz en minimum seviyede olacaktır.
- Sağlıklı bir vücutla birlikte beyniniz ve hafızanız da daha güçlü kalacaktır.
- Dış görüntünüz sizi mutlu edecek ve hayata daha pozitif bakabileceksiniz.
- İdeal kilonuzla birlikte içinde bulunduğunuz yaşı göstermeyeceksiniz bu da size ayrı bir mutluluk verecektir.
- Çevreniz tarafından beğenilme ve örnek gösterilme durumları sayesinde kendinize olan güveniniz artacaktır.

İdeal Kiloda Değilseniz Zararları Nelerdir?
- Olmanız gereken kilodan fazla olanların farklı hastalıklara yakalanma riski daha kuvvetlidir. Obezite dediğimiz en önemli sağlık sorunu devamlı kilo alan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında damarların daralması ve yağlanmanın artması ile birlikte tansiyon, şeker, karaciğer yağlanması, kalp büyümesi gibi sorunlar da oluşabilen diğer rahatsızlıklardır.
- Hareketlerinizde zorluk, çabuk yorulma, hafıza ve konsantrasyon güçlüğü fazla kilolar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
- Sindirim ve bağışıklık sisteminizin yavaş çalışmasından dolayı kabızlık yaşayabilirsiniz.
- Dış görüntünüzden rahatsız olmanız sizde farklı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkarabilecektir.
- Aynaya baktığınızda kendinizden memnun kalmadığınızı görürseniz; bu durum sizi hayattan soğutabilecek ve mutsuz olmanızı sağlayacaktır.
- Fazla kiloda olanlar bulundukları yaştan daha büyük ve ileri yaşta görünürler. Böyle olunca da hayattan soğuma ve kendilerine olan özeni kaybetme duygusu içerisine girerler. Saçına, makyajına, kıyafetine özen göstermeyen bayanlar böylelikle bakımsız biri olacaklardır.

Neden Kilo Alıyoruz? Kilo Almayı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kadın ya da erkek fark etmeksizin kilo almamızda birçok neden bulunmaktadır. İnsanlar öncelikle sağlıkları ve daha sonra da dış görüntüleri açısından zayıf olmak isterler. Bunu gerçekleştirebilmek için de farklı diyetler ve sporlar da yapmaktadırlar. Kilonuz ideal kilonun üzerinde ise öncelikle yapmanız gereken; bir doktor kontrolünden geçmeniz olmalıdır. Hormonlarınızın çalışması, vücuttaki vitamin eksiklikleri ve fazlalıkları, kas-kemik yapınız, yağ oranınız incelendikten sonra size verilen diyet programını uygulamanız en doğru hareket olacaktır. Neden kilo alıyorsunuz? Gelin birlikte inceleyelim:
- Dengesiz ve düzensiz beslenme: Normalde sık aralıklarla ve az gıdalarla beslenmemiz gerekir. Böyle olunca metabolizmanızın çalışması hızlanır ve yediğimiz gıdalar bizlere yağ yerine enerjiye dönüşür.
- Abur cubur dediğimiz gıdaları sıkılıkla tüketmek: Yemek aralarında tüketilen, bisküvi, gofret, çikolata, cips gibi gıdalar vücudumuz için faydalı değildir. Fazladan alınmış ve vücudumuza yüklenmiş kalorilerdir.
- Fazlalıkla tatlı, hamur işi tüketiminde bulunmak: Hepimizin oldukça çok sevdiği tatlı ve şekerli gıdalar vücudumuz için faydalı değildir. Olabildiğince az tüketmek ve yapabiliyorsak onlardan uzak durmak yapılması gereken doğru bir davranıştır.
- Fazla porsiyon yemek: Doymak içgüdüsel bir davranıştır. Beyinde bulunan hipotalamus bize açlık ve tokluk hissini salgılamaktadır. Hipotalamusun bize verdiği sinyallerden tokluk hissini algılamak için yavaş ve sakin bir şekilde yemek yememiz gerekir. Bir porsiyonla doyduğumuz halde; hala doymamış olduğunuzu sanabiliriz. Biraz ara verip beklerseniz ikinci porsiyona gerek kalmadan doyduğunuzu görebilirsiniz.
- Hareketsiz ve sporsuz bir hayat tarzı: Çalışan insanlar masa başında ya da bilgisayarda çalışıyorlarsa hareketsiz bir yaşam tarzına da sahip olurlar. Bu durum onlarda kilo artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda sporu hayat tarzı haline getirmeyen kişiler de hızlıca kilo almaktadırlar.
- Genetik etkenler: Ailenizde kilolu ve şişman ebeveynler bulunuyorsa bu durum genetik olarak size yansımış olabilir.
- Devamlı ilaç kullanmak zorunda olanlar: Eğer devamlı ilaç kullanmanız gerekiyorsa; aldığınız ilaçların yan etkisi olarak kilo alabilme ihtimaliniz vardır.

İdeal Kilonun Altında Olmak Da Bir Hastalık Mıdır?
Nasıl ki ideal kilonun üzerinde bulunmanız sizde bazı sağlık problemlerine neden oluyorsa; ideal kilonun altında bulunmak da bir sağlık sorunudur. Özellikle bu durum zayıf olan çocuklarda bazı sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bunlar; gelişim geriliği, halsiz kalmaları, vücut dirençlerinin az olmasından dolayı sık sık hasta olmak, dikkatsizlik ve konsantrasyon güçlüğü gibi durumlardır. Çocuğunuzun kilo alamamasına etken olan bazı sağlık sorunları olabilir. Bunların neler olduğunun ortaya çıkarılması ancak düzenli bir sağlık kontrolünde ortaya çıkacaktır.
Yetişkinlerde oluşan ideal kilonun altında olma durumu da kişilerde halsizlik ve çabuk yorulma durumlarını ortaya çıkarmaktadır. Vitamin eksikliklerinden dolayı vücut enerjisini çabuk kaybeder ve bağışıklık sistemi de güçsüzleşir. Bu durumda vitamin ve mineral desteği almanız gerekecektir.

İdeal Kilonun Altında Olanlar Ne Yapmalı- Nasıl Beslenmelidir?
- Kilo almak isteyenler bol miktarda hamur işi ve tatlı gıdalar tüketebilir. Doyma hissini fark ettikten sonra bile bir şeyler yemek onların kilo almasını sağlayabilecektir.
- Bol miktarda vücuda enerji verecek ceviz, badem, fındık, pekmez, kuru incir, kuru dut gibi gıdalar sizin vitamin ihtiyacınızı giderecektir.
- Ana öğünlerde et, sebze, makarna, ekmek yedikten sonra ara öğünlerde ise pasta, börek yiyerek kilo alabilirsiniz.
- Hareketli bir yapıya sahip olmanız sizi acıktıracaktır. Sıklıkla bir şeyler yeme isteğiniz oluşunca da sulu gıdalardan çok katı gıdalara yönelmelisiniz.
- Kilo almanızı sağlayacak bazı ek takviyeler de doktor kontrolünde alınabilir.

Kadın-Erkek İdeal Kiloda Olma Önerileri
- 3 ana öğünü atlamamak ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almak. Gerekirse kendinize ara öğünler de belirleyebilirsiniz. Ara öğündeki amaç karnınızın tıka basa doyması demek değildir. Sıklıkla gıda tüketirseniz metabolizmanız daha hızlı çalışacaktır ve daha fazla kalori yakacaksınız. Hem de çok acıkmadan her ana ve ara öğünü az gıda tüketimi ile değerlendireceksiniz.
- Beynimizde bulunan hipotalamusdan bahsetmiştir. Burası açlık, tokluk ve susuzluk hissini bize ileten bir bölümdür. Günde 2 litre su tüketirseniz; açlık hissini su ile bastırabilirsiniz. Hem fazla su içmek vücut hücrelerinizi yenileyecek ve daha sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.
- Spor yapmayı hayat tarzı haline getirmelisiniz. Her gün yapılacak olan yürüyüş ve basit egzersizlerle hem zinde hem de ideal kiloda olabilirsiniz. Sizin spor yapmaya engel olan bahanelerinizi bir kenara bırakmanız gerekir.
- Kan şekerinizi düzensiz hale getiren unlu gıdaları, beyaz ekmeği bir kenara bırakıp; kepekli ve tahıllı ekmekler tüketmeniz daha uygun olacaktır.
- Vücudunuzda ödeme neden olan; turşu, konserve, salam, sucuk, sosis gibi gıdalardan uzaklaşın. Hazır paketli olan gıdalarda katkı maddeleri ve tuz oldukça fazladır. Bu da şişmanlamanıza neden olmaktadır.
- Kan şekerinizi bozan ve sizde devamlı yeme dürtüsünü ortaya çıkaran abur cubur, tatlı, pasta, börek, çikolata, kek gibi yiyeceklerden uzaklaşmalısınız.
- Yağlı yemeklerden kaçının. Genelde zeytinyağlı yemekleri tercih edin. Yemeğe ilave edilen yağ miktarını düşürün. Sebze tüketin. Haşlama ya da buharda pişirilen yemekler hem daha sağlıklıdır hem de kilo almanızı engeller.
Bütün bu söylediklerimiz doğrultusunda beslenme alışkanlıklarınızı düzenler ve spor yapmayı alışkanlık haline getirirseniz ideal kiloda olmamanızı gerektiren herhangi bir sorununuz olmayacaktır. Günümüzde elde edilen başarıları düşünecek olursak “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünü de unutmamak gerekir. Herkese sağlıklı günler dileriz.