Hızlı Erişim Başlıkları
Pek çok evli çiftin hayali anne ve baba olmaktır. Evlerindeki eksikliğin bir bebek ile tamamlanacağını düşünürler. Kimi zaman da bu mutlu sona ulaşmak için birçok zorlukla mücadele ederler. Her ne kadar sağlıklı olsun yeter dense de anne ve babanın cinsiyet konusunda daha çok istediği bir taraf vardır. Erkek mi olacak kız mı olacak soruları hamileliği boyunca anne adayına sorulacak ilk soru olmaktadır. Bebeğin cinsiyetini babadan gelen xy kromozomları belirler. Anne xx kromozomlarına sahiptir. Anne x kromozomu verir. Baba ise x kromozomu verirse bebek kız olur. Eğer baba y kromozomu verirse bebek erkek olur.
Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için hamileliğin 16. haftasını beklemek gerekmektedir. İlk 12 hafta öğrenmek pek mümkün değildir. Heyecanlı bekleyiş bu zaman aralığında yerini sevince bırakmaktadır. Bebeğin anne karnına düşmeden, ilk aşamada bebeğin cinsiyetinin belirlendiğini savunan Japonlar bunun için bir takvim geliştirmiştir. Bu takvime göre bebeğin cinsiyetini anne babanın isteğine göre belirlemek mümkün olmaktadır. Bebeğinin cinsiyetini 16. haftadan önce öğrenmek isteyen anne ve baba adayları bu yönteme bir göz atabilir. Sadece tablo ve birkaç bilgi ile bunu denemek mümkün olmaktadır. Bilimsel dayanağı olmamakla beraber Japonlar bu inanışa oldukça güvenmektedir.
Japon Takvimine Göre Cinsiyet Nasıl Belirlenir?
Uzak Doğu’da yıllardır kullanılan artık geleneksel hal alan Japon takvimine göre cinsiyet belirleme oldukça ilginç bir yöntemdir. Her anne ve babanın öğrenmek için gün saydığı bebeğinin cinsiyeti, bu yolla çok daha önceden öğrenilebilmektedir. Hatta bu takvim ile bebek yapmaya ilk karar verildiğinde cinsiyeti anne baba ayarlayabiliyor. Bu yöntemle bebek sahibi olmaya karar veren çiftler için öncelikle iki tablo hazırlanıyor. Bu tablolar yatay ve dikey iki gruptan oluşmaktadır. Bu grubun ikisinde de ocak ayından aralık ayına kadar 12 ay bulunmaktadır. Dikey gruptan anne adayının doğum ayı bulunur. Yatay gruptan da baba adayının doğum ayı bulunur.
Anne ve baba adayının bu tablo üzerinde doğum tarihlerinin kesiştiği nokta bulunur. Yatay ve dikey gruplarda bulunan ayların kesişim yerlerinin her birinde bir rakam bulunmaktadır. Anne ve baba adayının doğum tarihlerinin kesişim noktası bulunup buradaki sayı alınıyor. Başka bir tablo üzerinde çıkan rakam bulunur. Bu rakam üzerinde de hamileliğin başlangıç tarihi bulunur. Buradan yüzdelik ihtimallerle bebeğin cinsiyetinin erkek mi kız mı olacağı belirlenir. Sadece anne ve baba adayının doğum tarihi ve hamileliğin başlangıç tarihi bilinerek uygulanan bir yöntemdir. Bilimsel dayanağı olmamasına rağmen oldukça inanılan bir uygulamadır. Bebeğin cinsiyetini merak eden ve ultrason ile görüntülenecek büyüklüğe gelmesini beklemek istemeyenlerin bir göz atabileceği bir takvimdir. İki tablo ile bebeğin cinsiyeti öğrenilmektedir. Peki ya ikiz bebeklerde durum nasıl olmakta? Anne ya da babanın aile geçmişinde ikiz bebek varsa, ikiz hamilelik olma ihtimali artıyor. Japon takviminde ise ikiz hamileliklerde cinsiyet tahmini yapılamıyor.
Japon Takvimi Bebeğin Cinsiyetinin Belirlenmesinde Ne Kadar Etkili?
Günümüzde bebeğin cinsiyeti ultrason aleti ile öğreniliyor. Anne ve babadan gelen genler bebeğin görünüşünü şekillendiriyor. Bunun yanı sıra çevresel etmenler de bundan etkili olmaktadır. Cinsiyeti belirleyen ise babadan gelen kromozomlardır. Baba x kromozomu verirse bebek kız, y kromozomunu verirse bebek erkek olmaktadır. Uzak doğuda bizlere ilginç gelen pek çok gelenek bulunmaktadır. İnsanların yaşamlarını şekillendiren bu uygulamalar kimi zaman doğumdan önceki dönemi bile içermektedir. Bugüne kadar gelen bu geleneklerden biri de Japon takvimine göre cinsiyet belirlemedir. Japonlar için bir gelenek ve inanç olan Japon takvimi olasılıklara dayanmaktadır. Sonuçta yüzde kaç kız olacağı yüzde kaç erkek olacağı söylenmektedir. Bilimsel açıdan bir dayanağı olmamakla beraber kültürel açıdan Japonları tanımak için bir fırsattır. Geleneklerine oldukça bağlı bulunan Japonlar için bu yöntem de gelenekselleşen bir uygulamadır. Çok sık kullanılmasına karşın bilimsel bir açıklaması bulunmamaktadır. Cinsiyeti bilimsel olarak babadan gelen kromozom belirlemektedir.
Japon Takvimi ile Cinsiyet Belirleme Dünyada Ne Kadar Biliniyor?
Uzak Doğu’nun inanç sistemi günümüzde dünyada oldukça yaygınlaşmıştır. Huzur ve öze dönüş arayanlar için pek çok Uzak Doğu yöntemi bulunmaktadır. Tempolu ve yoğun yaşam koşuşturması içinde bu yöntemler bir sığınak, bir liman olmaktadır. Japonlar için gelenekleri oldukça önemlidir. Bu artık tüm dünyaya yayılmaktadır. Anlayacağınız artık Uzak Doğu’da önceden beri süregelen geleneksel yöntemler dünyada da yerini almaya başlamıştır. İnsanlar huzuru bu yöntemlerde aramaya başlamıştır. Diğer uygulamalar gibi Japon takvimine göre cinsiyet belirleme de sadece Japonya’da değil artık dünya genelinde insanların ilgisini çekmeye başlamıştır.
Bilimsel bir açıklaması olmadığı bilinmesine rağmen sık sık başvurulan alternatif bir yöntem olmaktadır. Kesinlikle olmamakla beraber biraz da eğlence amaçlı yapılmaktadır. Çıkan sonuçlarda da yüzde yüz kız ya da yüzde yüz erkek olacak gibi bir tabir kullanmamaktadır. Yüzdelik ihtimallerden bahsedilmektedir. Örneğin yüzde 83 kız, yüzde 17 erkek olma ihtimali var denmektedir. Kendi içerisinde de kesin yargılara yer vermemektedir. Dünyada yaygınlaşarak kullanımı artmakta olup pek çok insanda yeni yeni öğrenmektir. İnsanlara farklı ve eğlenceli bir uygulama olarak görünmektedir. Bu nedenle dünyada da pek çok insan kullanmaktadır.
Diğer Uzak Doğu Takvimlerinden Farkı Nedir?
Uzak Doğu’da oldukça fazla geleneksel uygulamalar yer almaktadır. Bu yöntemler orada yaşayan insanlar için önemli olmaktadır. Geçmişten günümüze kadar değiştirmeden gelen bu yöntemler Uzak Doğuluların yaşam tarzlarını belirlemektedir. Yemeden içmeye, yaşadıkları evlerden öldükten sonraki uygulamalara kadar çok fazla alanı kapsamaktadır. Sadece Japonlarda değil Çinlilerde, Ruslarda da birbirine benzer yöntemler kullanılmaktadır. Aralarında bazı farklılıklar olmasına rağmen uygulama alanları benzerlik göstermektedir.
Yine Japon takvimine ile cinsiyet belirlendiği gibi Rus takvimi ve Çin takvimi ile de bebeğin cinsiyeti geleneksel olarak tahmin edilmektedir. Rus takviminde annenin son adet tarihi baz alınmaktadır. Japon takviminde ise son adet ayı baz alınıyor. Rus takviminde doğum tarihleri kullanılırken, Japon takviminde ise doğum ayları kullanılıyor. Çin takviminde ise annenin yaşı kullanılıyor. Çin ve Rus Takviminin sonucu söylenirken kesin tabirler kullanılırken Japon takviminde olasılık söz konusudur.
Japon Takviminin Güvenirliliği Nedir?
Bu uygulama zaten kendisi de kesin sonuç belirtmemektedir. Japonya bilimsel açıdan gelişmiş bir ülke olsa da geleneklerine de bir o kadar bağlı olduğu görülmektedir. Bu yöntemi bu kadar uyguluyor olmaları yine geleneklerine ne kadar önem verdiklerini göstermektedir. Japon bilim adamları dahi bilimsel dayanağı olmayan bu uygulamayı tavsiye etmekte ve benimsemektedir. Bebeğin cinsiyeti anne ve babanın doğum aylarına ve son adet ayına göre belirlenmektedir. İki tablo üzerinden giderek cinsiyet tahmini yüzdelik olarak ifade edilmektedir. Her iki tarafında yani anne ve baba adaylarının da doğum ayları tabloda bulunup eşleştirilmektedir. Eşleşen yerdeki sayı son adet ayında bulunup cinsiyet tahmini yapılmaktadır. Bu verilere bakılarak bilimsel açıdan bebeğin cinsiyeti belirlenememektedir. Bebeğin cinsiyetini babadan gelen kromozomlar belirlemektedir. Bu veriler Japon takviminde yer almadığı için yüzde yüz doğrudur denilememektedir. Japonlar dışındaki insanlar genelde eğlencesi için yapmaktadırlar.