Sağlık

Gebelik Zehirlenmesi Nedir? Gebelik Zehirlenmesi Nedenleri

Preeklampsi olarak da bilinen gebelik zehirlenmesi, yalnızca gebeliğe bağlı olarak görülen ve nedeni tam olarak bilinemeyen bir hastalıktır. Dünya çapındaki gebeliklerin %5 ila %14’ünde görülür. Genelde gebeliğin 20. haftasından sonra görülmeye başlanır. Vücutta yaşanan aşırı su tutulumundan dolayı damar yatağında bozulma oluşur. Oluşan bu bozulma rahim yatağındaki ince arterlerin daralmasına sebep olur ve bu nedenle plasenta bebeği beslemekte zorlanır. Aynı bozulmadan dolayı damarda kalması gereken sıvının büyük bir bölümü damar dışına çıkar ve bu da gebenin fazla kilo almasına ve ödeme sebep olur. Tedavi edilmediği takdirde hem anne hem de bebek için ciddi komplikasyonlara hatta beyin kanaması, kalp yetmezliği, pıhtılaşma bozukluğu, akciğer ödemi ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklarla beraber ölüme yol açabilir. Bebekte gelişme geriliği görülebilir.

Gebelik Zehirlenmesinin Nedenleri

Gebelik zehirlenmesi, nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber çoğu uzmanın plasenta gelişimiyle ilgili bir sorun olduğunda hemfikir olduğu bir rahatsızlıktır.

Gebelik başlangıcında plasentayı besleyebilmek için yeni kan damarları gelişir. Gebelik zehirlenmesi görülen anne adaylarında bu damarlar gelişmez. Bunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber aşağıdaki faktörler etkili olabilir:

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri

Risk Taşıyan Durumlar

Bazı gebelikler gebelik zehirlenmesi için daha fazla risk taşıyabilir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

Tanı Yöntemleri

Gebelik zehirlenmesi tanısı için gebenin öyküsünün çok iyi alınması çok önemlidir. Şüphelenilmesi durumunda tam kan sayımı, karaciğer enzim testleri, serum kreatinin, ürik asit değerleri ve idrar testleri ile tanı konulabilir.

Rutin muayenelerde idrarda fazla albümin görülmesi gebelik zehirlenmesi tanısı için yeterli olabilir.

Tedavi Yöntemleri

Gebelik zehirlenmesi tedavisi anneye doğum yaptırmaktır. Ağır olmayan gebelik zehirlenmelerinde anne ilaçlar yardımıyla ve ve tıbbi bakım altında tutularak 37. haftanın sonuna kadar takip edilebilir. Ağır gebelik zehirlenmelerinde ise 34. haftayla beraber doğumun gerçekleştirilmesi gerekebilir.

Gebeliğin 12.-16. haftaları arasında risk taşıyan gebelerde, doktor gözetiminde, düşük dozda kullanılan aspirinin belirtileri hafiflettiği ve bebeklerde gelişim geriliğini azalttığı bilinir.

Risk grubunda olan gebelere kalsiyum ve magnezyum tavsiyesi yapmak yararlı olabilmektedir. Yüksek tansiyonu ve ödemi azaltmak amacıyla az tuzlu ve yüksek proteinli diyetler uygulanabilir.

Her hastalıkta olduğu gibi gebelik zehirlenmesinde de erken tanı çok önemlidir.

Gebelik Zehirlenmesi Tekrarlanır mı?