Sağlık

Kıçta Kıl Nasıl Döner ? Kıçta Kıl Dönmesinin Tedavisi..!

Kıl dönmesi veya pilonidal sinüs olarak bilinen rahatsızlık, çoğunlukla kuyruk sokumu ve kalça bölgesinde ortaya çıkar. Kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazla görünen kıl dönmesinde kişinin cilt dokusunun altında kıl yumağı benzeri bir yapı oluşur.

Bu toplanan kıllar ise genellikle sırt, saç veya ense gibi bölgelerden dökülürler. Kişinin vücudundaki çeşitli bölgelerden dökülen bu kıllar bir şekilde gözeneklerin arasından cildin içerisine doğru girmeye başlar.

Zamanla burada biriken kıllar kişiye ağrı vermeye ve bölgede kist benzeri bir yapı oluşturur.

Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?

Kıl dönmesi Türkiye’de ve dünya genelinde çoğunlukla 15 – 40 yaş arası kişilerde görülmektedir. Cinsiyetler arasında incelendiğinde ise kıl dönmesinin çoğunlukla erkeklerde ortaya çıktığı sonucuna ulaşılır. Elde edilen istatistiki verilere göre erkeklerde ortaya çıkma olasılığı kadınlara kıyasla 3 kat daha fazladır. Buna ek olarak, son yıllarda kadınların da kıl dönmesi şikayetiyle hastaneye başvurma oranı artış göstermiştir. Hastalığın en büyük tetikleyicilerinden birisi ise hareketsiz yaşamdır. Genellikle bilgisayar başında veya çalıştığı iş yerlerinde vaktinin çoğunu oturarak geçiren kişilerde kıl dönmesine rastlanır.

Kıl Dönmesi Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Kıl dönmesi çok büyük oranda kalça bölgesi ve kuyruk sokumu kısmında meydana gelir. Daha spesifik olmak gerekirse, intergluteal oluk adı verilen bölge vücuttaki kıl dönmesi vakalarının en sık görüldüğü kısımdır. Bunun yanında nadiren de olsa yüz, kasık, parmak arası ve koltuk altı gibi bölgelerde de kıl dönmesi ortaya çıkabilmektedir. Kıl dönmesi kimi kişilerde ise göbek deliği bölgesinde ortaya çıkabilmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi ise göğüs ve karın bölgesinden dökülen kıllardır. Parmak aralarında ortaya çıkan kıl dönmesi ise ekseriyetle sürekli eline kıl değen kişilerde (kuaför gibi) ortaya çıkabilmektedir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir? Kıl Dönmesi Nasıl Olur?

Kıl dönmesi, doğası itibarıyla ilk aşamalarda pek belirti vermeyen ve gizli şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıktığı ilk evrelerde genellikle çok rahatsızlık veren bir belirti hissedilmez. Kıl dönmesi başlangıcı olan bir kişide hastalığın yayıldığı bölge zamanla hassaslaşır ve bu bölgede akıntı meydana gelebilir. Akıntının ortaya çıktığı safhada kişi otururken hala herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor olabilir. Ancak genellikle kişinin iç çamaşırında akıntıdan kaynaklı bir nemlilik olur. Bu akıntı tedavi edilmediği sürece devam eder ve zamanla bölgedeki iltihap oluşumunun ve bakterilerin artmasıyla iltihap bölgesinde yeşilimsi bir görüntü ortaya çıkar.

Bu aşamadan sonra akıntı sadece kişinin iç çamaşırında ıslaklık bırakmakla kalmaz, ek olarak kötü bir koku yaymaya da başlar. Bunun sebebi ise bölgede toplanan kılların iltihaplı bir yapıya dönüşmesidir. Sinüsün ağız kısmından akıntı dışarıya doğru çıkar ve burada mikrop-bakterilerle birleşir. Bunun sonucunda kıl dönmesinin olduğu bölgede akıntı ve kötü koku birlikte görülmeye başlanır. Kimi kişilerde ise akıntı farklılaşarak kanlı bir hale gelebilir. Akıntıyı ise makat bölgesinde kaşıntı, şişlik, kızarıklık ve otururken ağrı hissetme gibi durumlar takip eder.

Bölgede oluşan şişliğin boyutu ise kıl dönmesi yaşanan bölgede toplanan kılların miktarına göre değişim gösterir. Bu durum kendi kendine veya bitkisel yöntemlerle düzelmez. İlerleyen aşamalarda ise kişi otururken ağrı hissetmeye başlar. Zamanla otururken hissedilen bu ağrı dayanılmaz bir hale gelir ve kişi otururken bile büyük acı çeker. Kimi kişiler ise bölgedeki iltihabın ağrı yapmasından dolayı yürümekte dahi zorlanabilirler. Kişinin yaşam kalitesi son derece düşer ve kişi günlük işlerini dahi yapamayacak veya yapmakta çok zorlanacak duruma gelir. Bu da hastalığın son aşamasıdır.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Kıl dönmesi temel olarak vücudun çeşitli bölgelerinden dökülen kıl ve tüylerin kuyruk sokumu, göbek deliği ve benzeri yerlerde birikmesinden dolayı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Dökülen kılların ise hangi sebeple derinin altına doğru girerek