Hamilelik

1. Hafta Hamilelik | Hamileliğin İlk Haftasında Neler Olur?

Gebeliğin ilk haftası olan 1.hafta hamilelikte anne ve bebekte olan değişiklikler, bebeğin ultrason görüntüsü ve diğer konulara sizler için değindik.

1. Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olur
1. Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olur

1. Hafta Hamilelikte Bebeğin Oluşumu Nasıldır?

Hamileliğin ilk belirtisi, adet gecikmesi ya da yerleşme kanaması olarak kabul edilir. Toplamda genel olarak 40 haftadan ibaret olan hamilelik sürecinin başlangıcı son adetinizin ilk gününden itibaren hesaplanır. 28 günlük adet döngüsünün 14. günü yumurtlama dönemidir. Bu dönem hamile kalmak için en uygun zamandır. Bu zaman diliminde yaşamış olduğunuz birliktelikte, partnerinizin yaklaşık 250 milyon sperminden biri, yumurtaya ulaşır. Yumurtayı döller. Bu yumurta, yumurtalığınızda yol alarak fallop tüpüne yerleşir. Burada döllenmeye ve gelişmeye başlar. Yumurtaya ulaşan sperm, cinsiyet belirleme görevini üstlenir. Eğer sperm Y kromozomu taşıyorsa erkek, X kromozomu taşıyorsa bebeğinizin cinsiyeti kız olacaktır. Partnerinizin spermi ile birleşerek döllenmeye başlayan yumurta, rahim içine yerleştikten sonra zigot adını alır.

Döllenmeden sonra yaklaşık 1-2 günlük bir süreçte, bebeğiniz artık oluşmaya ve belirti vermeye başlar. Bazı kişilerde hamilelik ayı doldurduktan sonra belirti vermeye başlasa da, aslında hem anne vücudunda hem de bebek açısından gelişimler söz konusudur. Adet kesilmesi, ya da bebeğin yerleşme kanaması olduğu takdirde, bir uzmandan yardım ve görüş almakta fayda vardır. İlk haftalarda bilinçsiz ya da farkında olmadan yapılan herhangi bir uygulama, düşük yapmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle hamileliğin tahmin edildiği ya da anlaşıldığı ilk andan itibaren doktor gözetiminde olmak gerekir.

1. Hafta GebelikteAnnede Gözlemlenen Fiziksel Değişiklikler
1. Hafta GebelikteAnnede Gözlemlenen Fiziksel Değişiklikler

1.Hafta Hamilelik Döneminde Annede Gözlemlenen Değişiklikler

Fiziksel Değişimler

Hamilelikte yaşanan belirtiler ve gelişmeler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Anne adayının yeme içme alışkanlığı, uyku düzeni, çalışma hayatı vb. durumlar hamileliğin belirtilerini ve anne vücudundaki değişimleri belirler. Belirtiler fiziksel ve psikolojik olmak üzere iki açıdan değerlendirilebilir. Hamilelik genel itibariyle 38 hafta sürse de, yumurta ile spermin birleşme ve döllenme zamanı tam olarak belirlenemediği için, gebelik son adet döneminden itibaren hesaplanmaya başlar ve 40 hafta olarak kabul edilir. 40 haftanın her bir haftası hatta neredeyse günü, farklı bir belirti ve değişim barındırır. Bunun ilk haftaya ait olan en önemli fiziksel belirtileri adet gecikmesi, mide bulantısı, baş dönmesi, mide bulantısına bağlı kusma, özellikle kasık bölgesini hedef alan kramplar, baş ağrısı ve iştahsızlıktır. Bununla birlikte gaz sorunu, kişiye göre ishal ya da kabızlık durumu, vücutta sebepsiz yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar görülür.

1. Hafta Gebelikte Annede Görünen Ruhsal Değişiklikler
1. Hafta Gebelikte Annede Görünen Ruhsal Değişiklikler

Ruhsal Değişimler

Hamileliğin ilk haftaları, anne adayını fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da etkiler. Bazen kişi kendini anne olmaya hazır hissetmeyebilir. Ya da planlı olarak çocuk sahibi olmak istese bile, vücudun gösterdiği tepkimeler ile hamilelik birleşince, annenin psikolojisini alt üst edebilir. Her iki durumda da ruhsal değişimler söz konusu olabilmektedir. İlk haftalar, bebek açısından da oldukça tehlikeli bir dönem. Gelişim aşamasında yaşanabilecek bazı olumsuzluklar sonucunda düşük tehlikesi bulunmaktadır. Bu nedenle anne adayı bu dönemde düşük yaşayabilme ihtimali ile sıkıntıya girer. Psikolojik olarak oldukça etkilenir. Vücudun hamileliğe verdiği fizyolojik değişimler, mide bulantısı, baş dönmesi gibi durumlar, psikolojik olarak da anneyi etkiler. Asabiyet, gerginlik, huzursuzluk gibi durumlara sebebiyet verir. Bunlarla birlikte duygusallık da baş gösterir. Normalde hiç etkilenilmeyecek bir duruma aşırı duygusal tepkiler verilebilir.

1.Hafta Hamilelikte Ultrason Görüntüleri

1.Hafta Hamilelikte Ultrason Görüntüleri
1.Hafta Hamilelikte Ultrason Görüntüleri

1 Hafta Gebelik Doktor Görüşleri