Hamilelik

14.Hafta Gebelik | 14.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 14. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 14 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

Hamilelikte 14. Hafta
Hamilelikte 14. Hafta

Hamilelikte 14. Hafta

Hamilelik bir süreçtir. Normal bir hamilelik süreci daha evvel de belirtildiği gibi 39- 41 hafta sürmektedir. Hamilelikte ele alınması gereken önemli iki konu vardır. Annenin ve anne karnındaki bebeğin fiziksel gelişimi ve fiziksel sağlığıdır. Bunun yanında anne adayının psikolojisi de çok önemlidir. Özellikle sorunlu bir hamilelik yaşayan anne adayı ister istemez sağlıklı bir doğum yapıp yapamayacağı endişesi taşımaktadır. Acaba bebeğimi sağlıkla kucağıma alabilecek miyim? soruları sürekli anneyi tedirgin edecektir. Elbette bu aşamada bütün anne adaylarının sağlık ve sıhhatle doğumlarını yapmalarını ve sağlıklı bir doğumun ardından bebeklerini kucaklarına almalarını diliyoruz.

Hamilelik sürecini ele alırken üç dönem şeklinde incelenmesi gerekmektedir. Bu üç dönem 3’er aylık süreçten oluşmaktadır ve bu süreçlerin her birine trimester adı verilmektedir.

Birinci Trimester Dönem, hamileliğin ilk üç aylık dönemini kapsamaktadır.

İkinci Trimester Dönem, hamileliğin 14 ile 26 haftalarını kapsamaktadır.

Üçüncü Trimester Dönem ise hamileliğin 27 ile 41 haftalarını kapsamaktadır.

Hamilelikte 14. haftaya girilmesi ile birlikte önemli bir dönüm noktasına da girilmiş bulunmaktadır. Birinci trimester dönemin bitip ikincisine başlandığı zamandır. Bu dönem hamileliğin en keyifli dönemidir. Hamilelik ile ilgili gelişmeler rayına oturmuş, mide bulantıları bitmiştir. ilk 3 aylık dönemdeki kadar sık tuvalete çıkmak da olmayacağı için hamileliğin keyfini sürme zamanı gelmiştir. Anne adayı bu dönemde bebeği ile ilgili alışverişlerini yapmakla, bebeğin ihtiyaç listesini hazırlamakla ya da doğum çantasına koyması gereken ihtiyaç listesi ile ilgilenebilir, kendine zaman ayırabilir hale gelmiştir.

14. Haftada Bebeğin Gelişimi
14. Haftada Bebeğin Gelişimi

14. Haftada Bebeğin Gelişimi

Zor bir süreçten geçtiniz ve fiziksel, ruhsal olarak büyük sıkıntılar atlattınız. Bebeğinizin sağlığına dair büyük endişeler yaşadınız ve hala yaşıyorsunuz. Ama gözünüz aydın artık 14. haftaya girmiş bulunuyorsunuz. Hamilelikte ikinci dönem başlıyor. Hamileliğin Lale devri diyebiliriz bu döneme. Başa çıkmak zorunda olduğunuz mide bulantılarınız bitti. Hamileliğin keyfine vararak devam edebilirsiniz artık. 14. haftaya ulaştığınızda bebeğiniz ne alemde merak ediyor musunuz? Bebeğinizin parmak izi oluşmaya başladı. O artık bir birey. Bebeğinizin yüz kasları işlevsel durumda yani o da artık kaşlarını çatabiliyor, suratını buruşturabiliyor, parmağını emip çişini yapabiliyor. Şu anda bebeğiniz tam bir limon büyüklüğüne erişti. 51 – 110 milimetre boyutlarında olan bebeğiniz 40- 60 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin bu dönemde yutkunma ve emme refleksleri gelişmiş olacaktır. Bu hafta bebeğin göz ve beyin gelişimi için önemli bir haftadır.

Göz gelişimine katkıda bulunacak sebze ve meyveler tüketmek hem bebek için hem de sizin için gereklidir. İkinci trimaster dönemin başlangıcı olan 14. Haftada iştahınızda artış olacaktır. Gereksiz ve aşırı kilo alımının önüne geçmek için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Ultrasonda hareketlerini izleyebileceğiniz bebeğiniz sizin için çok büyük bir moral kaynağı olacaktır. Bu hafta cinsiyetini öğrenme imkanı bulacaksınız. Tarifi imkansız duygularla büyük mucizenin gelişini adeta dört gözle ve sabırsızlıkla bekleyeceksiniz.

Henüz 14 haftalık yani 3 ay yeni bitti ama unutmayın zaman çabuk geçer. Elinizi karnınıza koyup onu sevdiğinizi söylemenin ve onunla duygusal iletişim kurmanın keyfini yaşayın. Bu arada hatırlatmakta yarar var. Bebeğinizin sağlığı açısından radyasyon ışınlarından uzak durmanız gerekmektedir. Röntgen, MR gibi zararlı ışınlara maruz kalmamalısınız. Bu zararlı ışınlara maruz kaldığınız takdirde bebeğiniz gelecekte sağlık problemleri yaşayabilir.

Bebeğinizin nefes darlığı gibi problemler yaşayabileceği ihtimalini unutmayın. Ayrıca gün içinde cep telefonu ve televizyon başında harcadığınız zamanı da azaltmanızda fayda vardır. Telefon ve televizyonla geçirdiğiniz vakti kısaltarak cep telefonu ve televizyonun kötü etkilerinden de kendinizi ve bebeğinizi korumuş olacaksınız.

Haftada Anne Adayındaki Fiziksel Değişimler
Haftada Anne Adayındaki Fiziksel Değişimler

Haftada Anne Adayındaki Fiziksel Değişimler

İlk 3 aylık dönemi bitirip ikinci üç aylık dönemine giren anne adayı kilo alacak, karnı belli olmaya başlayacaktır. Anne adayının vücudu artık yavaş yavaş bebeğini emzirmeye hazırlanmaya başlar. Süt kanalları dolgunlaşır hatta nadiren de olsa memeden süt geldiği bile görülebilir. Meme çevresindeki kahverengimsi halkalar koyulaşır ve sertleşmeye başlar. Anne, karnındaki bebeği hissetmeye başlayacaktır.

14.Haftada Anne Adayı Nasıl Beslenmelidir?
14.Haftada Anne Adayı Nasıl Beslenmelidir?

14.Haftada Anne Adayı Nasıl Beslenmelidir?

Koyu renk sebzeler tercih edilmeli ve salata bol tüketilmelidir. Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir. Balık, yumurta gibi bu yararlı besinler sofranızdan eksik olmamalıdır. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmak ve gazlı içecekleri tüketmemek sağlık açısından en mantıklısıdır. Dengeli ve düzenli beslenmenin önemini altını çizerek tekrarlıyoruz. Ayrıca sabahları yapılan nefes egzersizleri ve yürüyüşlerin sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri yanında kolay bir doğum yapmanıza olan etkilerini de hatırlatmak isteriz.

Round Ligement Ağrısı
Round Ligement Ağrısı

Round Ligement Ağrısı

Bebeğin ana karnında gelişmesi ile beraber ana rahmi de doğal olarak büyümektedir. Bu büyüme İle bağlantılı olarak rahmin kenarlarındaki bağlar gerilerek kasılmaya benzer ağrılar yapar. En anlaşılır şekilde izah etmeye çalıştığımız bu kasılmalara bağlı ağrıların ismi round ligement ağrısıdır. Bu ağrılar daha çok öksürürken, yatakta sağdan sola dönerken, aniden kalkarken daha çok hissedilir şekilde gelmektedir. Gerilmeye bağlı olarak gelişen round ligament ağrılarını geçirmek için en iyi yöntem dinlenmektir. Ayaklarınızı biraz yukarıda tutarak dinlenmeniz faydalı olacaktır. Kasılmalara neden olan gerilmeleri yumuşatacak hareketler yaparak ve pozisyon değiştirerek ağrıyı geçirmeye çalışmalıdır.

Hamile kadınlar bu ağrı için genellikle bıçak saplanıyor gibi tabiri kullanırlar. Ayrıca karnınızın büyümesinden kaynaklı olarak beliniz ve sırtınız ağrımaya başlayabilir. Bol bol dinlenerek bu ağrıları geçirmek mümkündür. Bu dönemde bebek hızlı bir şekilde büyüyerek gelişmektedir. Kendine yer açmak için sizin iç organlarınızı iter. Bu da sizi sürekli bir mide yanması ve mide şişkinliği yapacaktır.

Hamilelikte K Vitamini Kullanımının Önemi
Hamilelikte K Vitamini Kullanımının Önemi

Hamilelikte K Vitamini Kullanımının Önemi

K vitamini proteinin vücuttaki emilimini aktif hale getirmesi açısından önemlidir. K vitamini vücut için çok gereklidir. Eksikliğinde vücutta pek çok olumsuz etkiler görülür. K vitamini eksikliği kalp hastalıklarına, diş çürüklerine neden olur. Daha da kötü olanı kansere yol açabilir. Anne karnında yeterli k vitamini almayan bebekler doğumdan sonra bir tür kanama bozukluğu yaşayabilirler. K vitamini içeren besinler tüketmek bu vitaminin eksikliğinin neden olduğu kötü etkileri ortadan kaldırmak için gereklidir. K vitamini k1 vitamini ve k2 vitamini şeklinde ikiye ayrılır. K vitamini içeren besinlere değinmeden evvel önemli bir konuyu belirtmekte yarar var. K1 vitamini sebzelerde, K2 vitamini ise süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. K1 vitamini bulunan sebzeleri şöyle sıralayabiliriz:

K1 vitamini açısından zengin sebzeleri tüketmek bu vitamine olan ihtiyacı giderecektir. K2 vitamini ise özellikle çocuklarda ve ergenlik çağında olan gençlerde kemiklerin gelişimi için gerekli vitaminlerdir. Sağlıklı ve kuvvetli kemikler ve dişler için mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. K2 vitamini içeren besinler ise şunlardır:

Beslenmenize bu ürünleri mutlaka dahil etmeniz bebeğin kemik ve dişlerinin kuvvetli olmasına neden olur. Bu arada yeri gelmişken belirtmekte yarar var. Diş ve dişeti sağlığı çok önemli bir konudur. Özellikle hamilelerde diş ve dişeti sağlığı çok önemlidir. Bebek kalsiyum ihtiyacını tamamen anneden aldığı için annenin dişleri güçsüz bir hale gelecektir. Bu nedenle de süt tüketimini atlamamak da fayda vardır.

14.Haftada Yapılması Gereken Test Ve Kontroller
14.Haftada Yapılması Gereken Test Ve Kontroller

14.Haftada Yapılması Gereken Test Ve Kontroller

Hamileliğin başından beri doktor kontrolünde gelişmeleri takip etmek gerekir. Rutin kontrollerin yanı sıra yapılması gereken test ve tahliller mutlaka yapılmalıdır. Yalnızca 14. haftada değil hamilelik süresince nezle ve grip olmamak için tedbir almakta fayda vardır. Nezle veya grip olmamak adına beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Bol bol tüketeceğiniz meyveler özellikle c vitamini bakımından zengin portakal, greyfurt, mandalina, kivi gibi meyvelerin yanı sıra doktorunuzun size önermiş olduğu vitamin ve mineral takviyelerini de mutlaka kullanmanızda fayda vardır.

Ayrıca bu dönemde yaptırmanız gereken önemli testlerden bir tanesi de down sendromu testidir. Bunun için taramalı kan testi yapılmalıdır. Hamilelik döneminde hijyen de çok önemlidir. Grip olmamak için bir tedbir olarak da görülebilir. Dışarıdan yemek yememek hastalık sıklığını azaltacaktır. Elleri sürekli sabunla yıkamak ve insanlarla çok fazla sıkı fıkı olmamak da iyi birer çözüm olabilir. 14. haftaya ulaştığınız bugünlerde hamileliğin ilk döneminde ki yaşadığınız enerji düşüklüğü yerini inadına bir enerji patlamasına bırakmış olacaktır. Siz kendinizi enerjik hissetseniz bile günde en az 8 saat uyumaktan vazgeçmeyin.

14.Hafta Hamilelikte Cinsel Hayat
14.Hafta Hamilelikte Cinsel Hayat

14.Hafta Hamilelikte Cinsel Hayat

Sanılanın aksine hamilelik boyunca cinsellikten uzak durmak yanlış bir bilgidir. Hamilelikte cinsellik bebeğe zarar vermez. Doğru olanın bu olmasına rağmen bu konuda doktorunuzdan onay almanızda fayda vardır. Hamilelikte yaşanan cinsellikte dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Beyler eşlerine hassas davranmalı ve bebeğe baskı yapmaktan kaçınmalıdırlar. Hamilelikte cinsellik yaşanmaması gereken durumlar vardır. Bu durumları şöyle sıralamak mümkündür:

Saydığımız bu durumlardaki olumsuzluklar yaşayan anne adayları cinsel ilişkiye girmemelidir. Önemle vurgulanacak başka bir konuda antibiyotik kullanımı ile ilgilidir. Antibiyotik zaten normalde de kullanılması çok önerilmeyen bir ilaçtır. Özellikle hamile ve lohusaların antibiyotik içmemeleri şarttır. Doktorunuz önermediği sürece antibiyotik kullanmayın.

Aslında hamileliğin 14. haftası rahat bir dönem olmasına rağmen bazı tuhaf değişikliklerde olabilir. Burun kanaması ve horlama bunlardan bir iki tanesidir. Burun kanamasının nedeni ise burun tıkanıklığından ileri gelmektedir.

Hamile Kıyafetleri
Hamile Kıyafetleri

Hamile Kıyafetleri

Artık 14. haftaya girdiniz. Karnınız belirginleşmeye başladı ve hamile olduğunuz artık belli oluyor. Bu aşamada sizin yeni kıyafetlere ihtiyacınız olacaktır. Kıyafeti çok fazla para harcamanızı önermiyoruz. Sadece birkaç ay giyebileceğiniz kıyafetler için büyük paralar harcamak yerine temel birkaç çeşit kıyafet alarak onları aksesuarlarla çeşitlendirme bilirsiniz. Kıyafetlerinizi seçerken dikkat etmeniz önerdiğimiz bir nokta kıyafetleriniz rahat ve bol olmalı. Günümüzde çok güzel ve çeşitli aynı zamanda hesaplı olan hamile pantolonları var. Temel birkaç pantolon alarak üzerine giyeceğiniz tunik veya tişörtlerle kombinler yapabilirsiniz. Hamile kıyafetlerinizi alırken uygun fiyata şıklığı yakalayabilirsiniz.

14. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

14. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
14. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

14. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri