25. Hafta Gebelik
25.Hafta Gebelik
25.hafta gebelikte bebeğin gelişimi, annedeki değişiklikler, dikkat edilmesi gereken konular, yaptırılan testler, beslenme ve egzersiz programı ve gebeliğin bu haftasıyla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar yazımızda açıklanmıştır.
25. Haftada Bebeğin Fiziksel Özellikleri
25.Hafta Gebelikte Bebeğin Fiziksel Özellikleri
Bu hafta bebeğin boyu yaklaşık 34 santimetre civarındadır. Bebeğin kilosu 720 gram civarına ulaşır. Baş çapı 6,2 santim, baş çevresi ise 23 santimdir. Karın çevresi 20 santimin çok az üstündedir. Üst bacak kemik uzunluğu 4,6 santimdir. Poposundan başına kadarki uzunluğu 22 santimdir.
Not: Boy ve kilo oranı her bebekte farklıdır. Yukarıdaki veriler Türkiye için ortalama rakamları göstermektedir. Bebeğin kilosu 25. Haftada 550 gram ile 1005 gram arasında değişkenlik gösterir. Ortalaması 720 gramdır.
Gebeliğin 25. Haftasında Bebek Gelişimi
25.Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi
Bu hafta bebeğin akciğerlerindeki hava kesecikleri oluşmaya ve gelişmeye başlıyor. Bebek doğduktan 9 yaşına kadar akciğerleri gelişmeye ve büyümeye devam edecek. Bu hafta hava kesesi, bronş tüpleri ve akciğerin ana hatları oluşuyor. Hava keseleri ve kılcal damarların arasında çok ince bir zar vardır. Oksijen ve karbondioksit alışverişine imkan verecek sistemler bu hafta oluşuyor.
25 Hafta Gebelikte Anne Ne Durumdadır
25.Hafta Gebelikte Annenin Durumu
Bu hafta yorgunluk ve halsizlik hissedilebilir. Güneş ışığına duyarlı, gözlerde hassasiyet ve göz kamaşması yaşanabilir. Göz kuruluğu da birçok gebenin şikayetidir. Bu durumdan çok rahatsız olunursa doktor ve eczacınıza danışarak yapay göz yaşı damlası kullanılabilir. Rahim büyümesi diğer organlara baskı yarattığı için kasık bel karın bacak ağrıları yaşanabilir. Aynı zamanda eskiden kan akışı normal seyrinde ilerlerken rahmin büyümesi ile dolaşım sistemi ve kan akış alanı da değişime uğrar. Bu durum sinir sistemini etkiler. Hem hareketli olun, hafif yürüyüşler ve çok yormadan hafif günlük işlerinizi yapın, hem de daha çok dinlenerek dolaşım sisteminin yeni düzenine adapte olabilirsiniz. Vücudun her yanında çeşitli ağrılar görülebilir, aşırı dayanılmaz olmadığı sürece ağrı kesici almayınız. Ağrı kesici ancak doktorunuz yazarsa ve en son çare olarak alınabilir. Gebelik boyunca hiçbir ilaç alınmaması ve ağrılara katlanmaya çalışılması daha doğru bir davranıştır.
25. Haftada Yapılması Gerekenler
25.Hafta Yapılması Gerekenler
Her gün taze sebze meyve ve yeşillik yiyiniz. Bu dönemde akıntı fazlalaşır ve yoğunlaşır. Nefes alan pamuklu iç çamaşırı giyiniz. Hormonlardaki artış nedeniyle vajinal akıntı artar. Temizlik ve hijyene önem veriniz. Sık sık iç çamaşırı değiştirin ya da her gün belden aşağıda ılık duş uygulayın. Eski uygulamalarda ve bazı illerde halen günümüzde de 24.-28. Hafta şeker yükleme testi uygulaması yapılmaktadır. Vücuda 50 gram şeker verilmekte ve ölçümler yapılmaktadır. Bunu yaptırmak zorunlu değildir. Olası şeker hastalığı potansiyeli olup olmadığını ölçmek için yapılmaktadır. Aç kaldığınızda eliniz ayağınız titriyor ve çabuk sinirleniyorsanız, açlığa dayanamıyorsanız, şeker ve tatlı düşkünlüğünüz aşırı derecede varsa ileride bebeğin de böyle olması ihtimali vardır, gerekli tedbirleri şimdiden alınız.
Hamileliğin 25. Haftasında Beslenme
25.Hafta Gebelikte Beslenme
Kızartma, yapay soslar, ağır tatlılardan kaçının. Margarin gibi sağlıksız yağlardan ve aşırı yağlı yiyeceklerden bu hafta uzak durun. Enerji ihtiyacınızı iyice ovalanarak yıkanan taze meyve, sebze, beyaz ve kırmızı etten karşılayın. Taze meyve ve sebzeler her gün öğününüzde olsun, haftanın bazı günleri kırmızı etten protein, balıktan omega ihtiyacınızı karşılayın. Konserve ürün kullanacaksanız açmadan önce mutlaka iyice yıkayın. Aldığınız market ürünlerinin son kullanma tarihini kontrol edin.
A ve C vitamini embriyonun ve doğumla birlikte bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini içeren gıdalar;
- Yumurta
- Havuç
- Pazı
- Kabak
- Somon
- Mercimek
- Patates
C vitamini içeren besinler şunlardır:
- Portakal
- Limon
- Biber
- Şalgam
- Mor lahana
- Karnabahar
- Kivi
- Domates
Kalsiyum Alınmalıdır
25. Haftada beslenmeye her zamanki gibi dikkat edilmeli, fakat kalsiyum alımıma ekstra özen gösterilmelidir. Her gün yeteri miktarda Kalsiyum alınmalıdır. Kalsiyum içeren besinler şunlardır:
-
- Süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, peynir, kefir)
- Brokoli
- Ispanak
- Badem
- Roka
- Keten Tohumu
- Susam
Hamilelikte Folik Asit İhtiyacı
Folik Asit İhtiyacını Giderin
Folik asit B grubundan bir vitamin adıdır. Vitamin ve mineralleri doğal yollardan temin etmek gerekir. Ancak eksikliğinde doktor takviye edici gıda olarak verebilir. Gebelikten aylar öncesinden günlük beslenme ve günlük vitamin mineral içeren gıdalar ile beslendiyseniz ekstra tablet olarak almaya gerek kalmayabilir. Gebelikte bebeğin sağlıklı gelişmesi için folik asit kullanımı önemlidir. Folik asit içeren besinler şunlardır:
- Kabak çekirdeği
- Yumurta
- Kuşkonmaz
- Ay çekirdeği
- Kara lahana
- Barbunya
- Bezelye
- Ispanak
Gebeliğin 25. Haftasında Bebekte Görsel Duyarlılık
İşitsel ve Görsel Duyarlılık Kazanıyor
Bu dönemde işitme ve görme duyuları ile beyin hücreleri arasındaki dalgalar oluşmaya başlıyor. Işığa karşı aşırı duyarlı, göz kapakları sürekli kapalı olsa da ışığı algılamaya başlıyor. Karın içindeki sesleri algılıyor, az da olsa dışarıdaki sesleri yavaş yavaş algılamaya başlıyor. Göz, göz kapağı, kirpikler ve kaşlar oluşuyor. İşitme duyusu gelişiyor, kulak oluşumu da bu hafta tamamlandı. Yüksek seslere tepki verebilir, ani ve yüksek seslerde irkilebilir. Bebekler doğduklarından 2 yaşına kadar hiçbir şeyden korkmazlar. Sadece ani ve yüksek sesten korkarlar. Bu durum anne karnında 25. Hafta başlar. Bu yüzden bu dönemde hafif sesli sakin rahatlatıcı müzikler dinletmeyi tercih edebilirsiniz.
Koku Duyusu Tamamlanıyor
25. Haftanın sonunda bebeğin burun delikleri açılmaya başlar. Koku duyusu, burun deliklerinin açılmasıyla oluşmaya başlar. Ancak beyne sinyal girmesi ve kokuyu algılaması önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Göz kulak burun kaş kirpiklerle beraber yüzünün tamamına takını bu hafta oluşuyor.
Kız-Erkek Cinsiyet Gelişimi Oluşuyor
Erkek bebekte testisler ve erbezi torbası, kız bebekler de ise vajina gelişimi bu hafta itibariyle tamamlanıyor. Bebeğin cinsiyeti ana rahmine düştüğü anda bellidir ancak organlar 20.haftada oluşmaya ve 25. Hafta belirginleşmeye başlar.
Bağırsak Gelişimi Tamamlanıyor
Bu hafta bebeğin ince ve kalın bağırsak gelişimi tamamlanıyor. Bebek ilk dışkısını üretmeye başlıyor ve çok minik olsa da bu dışkıyı bağırsaklarında biriktiriyor. Doğumdan sonra ürettiği ilk dışkıyı dışarı atacak.
Gebeliğin 25. Haftasında Bebek Hareketleri
25.Haftada Bebeğin Hareketleri
25.Haftada bebekler oldukça hareketlenmeye başlar. Ellerini sıkıp bırakabilir, ayaklarını oynatır, bacaklarını hareket ettirir. Ancak henüz bu hareketlilik anne tarafından hissedilmez, çünkü bebek hala çok küçüktür ve bebeğin içinde yüzdüğü sıvı hareketlerin hissedilmesini azaltır. Bebekler hıçkırabilir, bu sırada da hareketlilik oluşur. Eğer bebeğin hareketleri hissedilmek isteniyorsa sol tarafa doğru uzanabilirsiniz.
Hamileliğin 25. Haftasında Hormonlara Dikkat
Hormonlara Dikkat
Bu dönemde hormonların etkisiyle ağlama atakları görülebilir. Vücudunuzda kıllanma, yüzünüzde lekelenme ve sivilce artabilir. Ancak hiç endişelenmeyin, doğumdan sonra hormonlar normal düzeye gelecek ve lekeler sivilceler geçecek ve kıllanma normal düzeye azalacak. Hormonların (progesteron ve östrojen) artışı ile vajinal akıntılarda artış görülür, pamuklu iç çamaşırı tercih edin. İç çamaşırınızı sık sık değiştirin. Mini günlük pedleri bu dönemde aşırı rahatsız olmuyorsanız kullanmayın, çünkü genital bölgenin nefes almasını engelleyip terlemeye yol açabilir, bunun yerine sık sık iç çamaşırınızı değiştirin.
25. Haftalık gebelikle ilgili tüm detaylar makalemizde özetlenmiştir. Sağlıklı günler dileriz.
25. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
25 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüleri
25. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri