Hamilelik

26.Hafta Gebelik | 26.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 26. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 26 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

Gebeliğin 26. Haftasında Bebekte Görülen Değişiklikler
Hamileliğin 26. Haftasında Bebek Gelişimi

26.Haftalık Gebelikte Bebekte Görülen Değişimler

Bebek 35-38 cm büyüklüğüne ulaştı. Yaklaşık kilosu 800-1000 gr ağırlığında. Büyümeye devam ediyor. Anne Rahminde özgürce hareket edebilecek büyüklükte ve en rahat günlerini geçiriyor. Bu sebeple oldukça hareketli.

İnsanın vücudunda sadece kendisine ait olan özellikler vardır. Gözdeki iris tabakası, ses izi, parmak izleri el izi gibi. Bebeğinizin ses telleri, gözlerinde iris tabakası ve el ve ayak parmaklarında bulunan izler kendine özel bir şekilde hücre dizilimi ile oluşmaya başladı.

Bebeğin göz rengini belirleyen pigmentler oluşuyor. Ancak tüm bebeklerin göz rengi doğumdan birkaç ay sonra belirginleşir. Birçok farklı göz rengini belirleyen melanin pigmentidir. Bebeğiniz birkaç ay içerisinde göz rengini sabitleyecek melanin miktarına ulaşacak ve genetik olarak taşıdığı göz rengine dönüşecektir.

Gözlerini açıp kapattığı ve ışığa duyarlılık gösterdiği gözlemlenir. Anne karnına ışık kaynağı tutulduğunda bebeğin o tarafa yöneldiği gözlenir.

Bebeğinizin akciğerleri gelişiyor ve son haftaya kadar gelişmeye devam edecek. Sık sık amniyon sıvısı yutarak ciğerlerinin çalışma egzersizlerini yapmaya devam ediyor.

26 haftalık bebek artık parmağını emme hareketi yapabilir. Parmaklarını açma kapama hareketleri yapabilir. Kasları ve sinir sistemi de gelişmeye devam ediyor.

Bebek düzenli olarak uyuyup uyanmaya başladı. Uyuduğunda hareketsiz kalacak ve uyandığında tekme atarak size uyandığını belli edecektir.

Gebeliğin 26. Haftasında Annede Meydana Gelen Değişiklikler
Gebeliğin 26. Haftasında Annede Ne Gibi Değişiklikler Olur

26 Haftalık Gebelikte Vücudunuzda Olan Değişimler

Gebeliğin başından beri kilo almaya devam ediyorsunuz. Bu haftadan sonra bebeğinizin de daha hızlı büyümesi ile kilo artış hızı daha da artacaktır. Son 3 aylık dönemde vücudunuzun ağırlık merkezi oldukça değiştir. Yaklaşık 7-9 kilo almış olmalısınız. Bu sırt ve göğüs ağrılarına neden olabilir. Bebek pelvise de baskı yaptığından kasıklarınızda ve vajinada da ağrı hissetmeniz normaldir.

Uzun süre aynı pozisyonda durmamalı rahatlatıcı egzersizler yamalısınız. Yastık ile beli destekleyerek oturmak ve yatarken bacaklarınızın arasına yastık koymak bel üzerindeki baskıyı azaltacaktır.

Bu haftalarda bacak ayak ve vücudunuzda ani kramplar olabilir. Oldukça acı verebilen bu durum genellikle kalsiyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Doktorunuz muhtemelen size magnezyum içeren takviye kullanmanızı önerecektir.

Gebeliğin 26. Haftasında Annede Meydana Gelen Semptomlar
Hamileliğin 26. Haftasında Oluşan Semptomlar

26.Haftada Görülebilecek Semptomlar

Bu haftalarda kasılmalara dikkat etmelisiniz. Braxton-Hicks kasılmaları adı verilen düzensiz doğuma hazırlık kasılmaları başlamaktadır. karnınızda ani sertleşme ve gevşeme şeklinde hissedeceksiniz. Seyrek aralıklarla hissedeceğiniz bu kasılmaların sık ve düzenli olması durumunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken iki önemli durum vardır. Birisi hamilelik diyabeti diğeri preekslampsi denilen kan basıncı yükselmesi ile oluşan tansiyon problemi. Kan basıncının bebeğin gelişimine paralel yükselmesi normal olsa da eğer vücudunuzda şişlik, ayaklarda uyuşma şiddetli baş ağrısı gibi şikayetleriniz varsa tansiyonun takip edilmesinde fayda var. Hamilelikte diyabet ise genellikle 28. haftada kontrol edilir. Gebelikte gebe olmayanlara göre daha fazla insülin gereksinimi olur. Bazen vücut bu gereksinimi karşılayamaz yani yeterli insülin üretemez. Bu nedenle kan şekeri yükselebilir. Genellikle doğumla birlikte normale dönmektedir. 30 yaş üzeri veya kilolu annelerde daha sık görülmektedir. Doktor takibi ile dengede tutulur. Egzersiz ve diyet ile sağlıklı bir şekilde bu süreci de atlatabilirsiniz.

Gebeliğin 26. Haftasında Bebek İçin Yapılması Gerekenler
Hamileliğin 26. Haftasında Bebek İçin Neler Yapılmalıdır

26.haftada bebek için neler yapmalısınız

Büyümekte ve hızla gelişmekte olan bebeğinizin beslenmesi tamamen sizin beslenmenize bağlıdır. Demir ve folik asit içeren besinler tüketmelisiniz. Kırmızı ve beyaz et yeşil sebzeler, badem ve ceviz tüketmeniz bebeğinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.  Omega 3 içeren balık gibi besinler bebek gelişimi için de çok önemlidir. Bu sebeple balık tüketimi de ihmal edilmemelidir.

Bebeğiniz sizi duymakta etrafındaki sesleri ayırt etmekte ve beyninde farkındalık oluşturan bir çeşit anlama kısmı çalışmaya başlamıştır. Bebeğinizle konuşun sizi anladığını hissedeceksiniz.

Erken doğum riskinden uzak durmalı son 3 ayı rahat geçirmek için egzersiz ve dinlenme hareketlerini dengeli yapmalısınız. Risk taşıyorsanız doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.

Hamileliğin 26. Haftasında Anne İçin Neler Yapılabilir
26 Haftalık Gebelikte Anne İçin Yapılması Gerekenler

26.Haftada Anne İçin Neler Yapılmalı

Bebeğinizin büyümesi ve ağırlaşması ile haftada 1 cm kadar rahminiz de büyüyor be göbek deliği yukarı doğru gergin bir şekilde çıkıyor. Düzenli egzersiz yapmalısınız. Yüzme, yürüyüş ve yoğa önerilen rahatlatıcı sağlıklı egzersizlerdendir. Bel ve bacaklarınızda ağrı hissettiğinizde dinlenmelisiniz. Karın kısmında ve kasıklarda oluşabilecek çatlaklar için doktorunuzun önerdiği kremleri güvenle kullanabilirsiniz.

Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz vücudunuzun deposunda bulunan vitamin ve mineralleri tüketiyor. Bu sebeple özellikle kalsiyum demir b12 ve omega içeren besinleri düzenli olarak tüketmeye devam etmelisiniz. Balık yemek sizin sağlığınız için de çok önemlidir. Erken doğum riskini ortadan kaldıracak yegane bir besindir. Balık yerine soya filizi, ceviz ve badem ve yeşil sebzeler de tüketebilirsiniz. Ispanak, semizotu gibi pişirilerek yenen sebzeleri tercih edebilirsiniz.

Çiğ tüketilen yeşilliklerde iyi yıkandığından emin olmalısınız. Pratik bir yöntem olarak birkaç kaşık sirke eklediğiniz suda bekletmek dezenfekte olmasını sağlayacaktır.

Pandemi nedeniyle kendinizi soyutlayarak sağlıklı olmaya özen gösterin. Sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığını direk etkileyecek. Kesinlikle kalabalık ortamlara girmemeli, kişisel hijyene çok dikkat etmelisiniz. El temizliği çok önemlidir. Hastalık olma ihtimali olan her şeyden ve herkesten uzak durmalısınız. Sosyal mesafe konusunda oldukça  katı olmalısınız. Bu konuda çevrenizdekiler size anlayış göstereceklerdir. Sizin ve bebeğinizin sağlığı her şeyden önemli.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketin. En başta süt ürünleri süt, yoğurt ve kefir gibi probiyotikler günlük taze olarak düzenli tüketilmelidir.  Taze meyveler C vitamini açısından olmazsa olmaz besinlerdir. Turunçgillerin her türünü tüketmelisiniz.

Mantar hem protein kaynağı hem B vitaminleri içerir. Kültür mantarı olarak bilinen zehirsiz mantarları güvenle tüketebilirsiniz.

Kırmızı tatlı biber hem antioksidan hem vitamin kaynağıdır. Nar yine gebelikte tüketilmesi tavsiye edilen vitamin depolarındandır.

Karbonhidrat içeren hamur işi vs. den uzak durmalısınız. Şeker ve tuz kullanımını çok çok azaltmış olmalısınız. Bu sizin 26. haftadan sonra daha rahat etmenizi ve risksiz ve güzel bir doğum yapmanızı kolaylaştıracaktır. Artık bebeği nasıl ve nerede doğuracağınıza karar vermek ve buna hazırlanmak için az bir zamanınız kaldı.

26. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin 26. Haftasında Ultrason Görüntüleri
Hamileliğin 26. Haftasında Ultrason Görüntüleri

26. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri