Gebeliğin 29. Haftasında Bebek Gelişimi
Hamilelikte 29. Hafta
Hamileliğinizin 29. haftası, hamilelik dönemlerinin üçüncü trimesterinin başını oluşturur. Artık hamileliğin son evrelerindesinizdir. Bu süreç, diğer dönemlere göre daha rahat gerçekleşen bir dönemdir.
Şöyle güzel bir oh çekmeye ve şafak saymaya başlayabileceğiniz bu haftada, tam 6 ay 23 günlük hamilesiniz. 7. ayınızın içindesiniz. Şimdi bu haftada sizleri neler bekliyor bir bakalım.
29 Haftalık Bebeklerin Özellikleri
29 haftalık bir bebeğin boyu yaklaşık 40 cm, kilosu 1000-1200 gram ağırlığındadır. Adeta küçük bir balkabağı görünümüne sahiptir. Akciğerleri ve alveol oluşumu gelişmeye devam eden bebeğinizin, soluk alıp verme durumu ritmik bir haldedir.
Cildi henüz pembe ve buruşuk olsa da, yağ dokusu artmaya başlamıştır. Artan yağ dokusu bebeğinizin tenini çok daha yumuşak hale getirecektir. Artık onu ısıtan tüyler de dökülmeye başlamıştır. Emme refleksi bu haftalarda da devam eder. Ultrasonda bebeğinizi parmağını emerken yakalayabilirsiniz.
Beyin gelişimi de devam etmektedir. Beyin kıvrımları giderek artar. Kemikler her ne kadar sertleşmeye başlamışsa bile esnek yapısını korumaya devam eder. Beyin kemikleri de doğumun rahat gerçekleşmesi açısından esnek ve yumuşaktır. Kemiklerin kırmızı kan hücreleri gelişmeye başlamıştır.
Işığa artık çok daha duyarlı ve bilinçli tepkiler vermektedir. Ayrıca bebeğiniz seslere de çok daha duyarlıdır. Farklı seslere kolayca tepkiler verir. Koku ve tat alma duyusu da oldukça gelişmiştir.
Bebeğiniz hala çok hareketlidir. Karnınızda onun rahat hareketi için yeterince yer vardır. Kasları güçlenmeye devam eden bebeğinizin, hareketleri de çok daha artmış vaziyettedir. Artık sert tekmelere ve dirseklere hazır olabilirsiniz. Sinir sistemi de gelişimine hızla devam etmektedir.
Bebeğinizin bu haftada artık gözlerini rahatça hareket ettirir. Kirpikleri de uzamaya başlamıştır. Aynı şekilde bebeğinizin saçları da uzamaya başlamıştır. Bu haftalarda sık tekrarlı sürekli vurma gibi bir hareketle karşılaşıyorsanız, paniğe kapılmayın. Çünkü bebeğiniz hıçkırıyor. Bu durum sık sık gerçekleşebilir.
29 Haftalık Bir Bebek Nasıl Görünür?
29 Haftalık Bir Bebek Nasıl Görünür?
29 haftayı geride bırakacağınız bugünlerde bebeğiniz baş aşağı bir pozisyonda olabilir. Ancak baş aşağı durmuyorsa endişelenmenize gerek yok. Zamanla da ilerleyen son haftalarda bebekler baş aşağı pozisyonu alacaktır. Bu erken doğum riskini de oluşturmaz. Bebeklerin bu haftalardan sonra sürekli yer değiştirdiği ve baş aşağı pozisyonlar aldığı olağandır.
29 Haftalık Gebenin Vücudundaki Değişiklikler
29 Haftalık Gebenin Vücudundaki Değişiklikler
Artık 6 ayı doldurdunuz ve bebeğinizin hızla büyüdüğü bir dönemdesiniz. Bebeğinizin büyümesi elbette sizin de büyümeniz demek oluyor. Elbette hamileliğin her döneminde olduğu gibi bu dönemde de birçok değişiklik mevcut. Ancak bu değişikliklerin her annede farklı olacağı ya da hiç olmayacağı da unutulmamalıdır. Değişiklikleri sıralayacak olursak:
Bu haftadan itibaren kilo alımınız hızlı gerçekleşir. 11 kiloya kadar almış olabilirsiniz. Kontrollü kilo alımına dikkat etmekte fayda vardır.
Göbeğiniz artık iyice büyümüştür; öyleki ayakta durduğunuzda ayaklarınızı göremeyebilirsiniz.
Varisleriniz oluşabilir. Hamileliğin bu dönemlerinde damar genişlemelerine bağlı bu tür durumlar olabilir. Doğumdan sonra tekrar eski halinize dönecektir. Ancak fazla varis oluşumunu engellemek için çok ayakta kalmaktan ve uzun süreli oturmalardan kaçınmalısınız.
Eklem yerlerinde ağrılar oluşabilir, baş ağrılarınız artabilir.
Mide ekşimesi ve yanması olabilir.
Kabızlık bu haftalarda da devam edebilir.
Memelerinizde süt oluşumu başlar. Hatta sütler sızarak atletinizi ıslatabilir.
Ayaklarınızda ödem oluşabilir.
Bu haftalarda tansiyonunuz yükselebilir.
Bu haftalarda hemoroit durumu oluşur.
29 Haftalık Gebelikte Yaşanan Sıkıntılar
29 Haftalık Gebelikte Yaşanan Sıkıntılar
Hamileliğin son zamanları, her ne kadar ilk zamanlardaki zorlukları aratmasa da bebeğinizin ve doğal olarak sizin de büyümenizden hareketinizde kısıtlanmalara neden olabilir. Özellikle yatarken ve kalkarken zorlanabilirsiniz. Yatış pozisyonunda sol tarafı tercih edin. Sol tarafa yatmak hem sizi rahatlatacak, hem de bebeğinizin besinleri çok daha rahat almasını sağlayacaktır.
Kan basıncındaki artışa bağlı olarak hipertansiyon oluşumuna dikkat etmelisiniz. Bu durum, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önem teşkil eder. Tansiyonunuzun kontrolünü ihmal etmeyin.
Bebeğinizin büyümesine bağlı olarak iç organlarınızda oynamalar ve çekilmeler yaşanabilir. Mide ve bağırsaklardaki sıkışmalara neden olacak bu durum, hazımsızlık sorununu da beraberinde getirecektir.
Bu zamanlarda yalancı kasılmalar başlar ve bu da sancıların oluşumuna sebebiyet verir.
29 Haftalık Bir Gebe Nasıl Beslenmelidir?
29 Haftalık Bir Gebe Nasıl Beslenmelidir?
Bu dönemde kemik gelişimi hız kazandığından bebeğiniz sizdeki kalsiyumu fazlasıyla kullanacaktır. Bu nedenle kalsiyumu zengin gıdaların tüketimini arttırmalısınız. Düzenli olarak süt, peynir ve yumurta tüketmelisiniz.
Az az sık sık yemek sizin için bu dönemlerde uygun olabilir. Bu nedenle yanınızda hem besleyici hem de doğal atıştırmalıklar bulundurun. Bunun için kurutulmuş meyveler ve kuruyemiş (ceviz, badem, fındık) tercih edebilirsiniz.
Bebeğinizin de besin ihtiyacı arttığından, protein ve vitamin ağırlıklı besinler tercih edebilirsiniz. Demir yönünden de zengin gıdalar tüketmelisiniz.Ayrıca günlük yaşamda önemli olduğu gibi, hamilelikte de özellikle son dönemlerinde bol su tüketmelisiniz.
29. Haftada Dikkat Edilecek Hususlar
29. Haftada Dikkat Edilecek Hususlar
- Hamileliğin son zamanlarını oluşturan bu dönemde, sizin ve bebeğinizin sağlığı için dikkat edilmesi gerekli birtakım hususlar vardır. Bunları sıralayacak olursak:
- Bu haftalarda karnınızda kaşınmalar meydana gelir. Kaşımak yerine, faydalı yağlarla karın bölgenize masajlar yapabilirsiniz. Masaj kremleri de tercih edebilirsiniz. Bu, karında çatlak oluşumunu da önleyecektir.
29 haftalık gebelik döneminde alınması gereken kilo aralığı 8.5 ile 11.5 arasıdır. En ideal aralık olarak söylenebilir.
- Yatarken sol taraf tercih edilmelidir. Destek için bacak aranıza ya da belinize yastıkla destek sağlayabilirsiniz.
Sizi yormayacak egzersizler yapmalısınız. Yürüyüş yapılacak en iyi aktivite olabilir.
- Yürürken ve merdiven inip çıkarken adımlarınızı dikkatli atmanızda fayda vardır. Bu zamanlarda dengenizi sağlamanız zorlaşabilir.
- Uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterin.
Bu dönemde bacaklarınızda kramplar oluşabilir. Bunun için doktorunuza danışabilirsiniz.
Sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi dileriz.
29. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
29. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
29. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri