Hamilelik

10.Hafta Gebelik | 10.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 10. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 10 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

 

 

10 Haftalık Gebelikte Anneyi Neler Bekler
Gebeliğin 10. Haftasında Anne Neler Yaşar

10.Hafta Gebelik Döneminde Yaşananlar

Hamilelikte her sürecin, her haftanın ve dahası her günün oldukça büyük bir işlevi ve önemi vardır. Çünkü her haftada, vücutta değişen olaylar birbirinden farklıdır. Her ilerleyen haftada annenin, kendinde dikkat etmesi gereken şeyler daha da farklı bir boyuta geçmektedir.

Hamilelik bir hastalık değil, bir süreçtir ancak bu süreç içerisinde dikkatli davranılması oldukça mühimdir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından ilk haftadan itibaren dikkatli olunması, daha risksiz bir doğum ve daha sağlıklı bir bebeği destekler vaziyette olacaktır.

Hamilelikte 10. Hafta kısmında ise dikkat etmeniz gereken detaylar, bebeğinizin gelişimi, sizin hormonal anlamda değişimi ve bu gibi pek çok detaya değineceğimiz yazımı ile sizleri baş başa bırakıyoruz.

Hamileliğin 10. Haftasında Seni Genel Olarak Neler Bekliyor?

Hamilelikte 10. Hafta genelde daha rahatladığın bir süreç olacak senin için. Çünkü yaklaşık 2.5 aylık hamile bir anneden bahsedeceğiz. Özellikle bundan önce yaşamış olduğun ara ara vuran sancılar ya da mide bulantıların biraz daha hafifleyecek bu dönemde. Tamamen yok olup olmayacağına dair bir varsayım yapmak zor ancak epey azalacağını söylememiz gerek.

Gebeliğin 10. Haftası
Gebeliğin 10. Haftası

Bebeğin gelişiminin de hızlı bir ivme ile yükseldiğini, 10. Hafta için söyleyebiliriz. Çünkü bebeğinin gelişimi, inanılmaz bir boyutta. Sadece haftadan haftaya bir değişimden bahsetmek mümkün değil burada. Bize inan, bebeğin dakika dakika daha da gelişiyor. Ona belki şu an nohut diyorsun ya da bir mercimek. Ancak eline aldığında, hiçbir sıfat yetmeyecek muhtemelen onu adlandırmak için. O yüzden şimdi gel, 10. Haftada neler olduğuna beraber bakalım.

Gebeliğin 10. Haftasında Bebek Gelişimi
Hamileliğin 10. Haftasında Bebekte Meydana Gelen Değişiklikler

10.Haftada Bebekte Olan Değişimler Nelerdir?

Hamilelikte 10. Hafta bebeğin hızla olan büyümesine, tam gaz devam ettiği bir evredir. Bu evre içerisinde ilk trimester dönem geçmiş olur. Büyümeye devam ediyor yani. Bebeğini belki bir pişmiş nohut ya da güzel bir siyah zeytine benzetebilirdin bundan önce. Şimdi ise bebeğin küçük bir yeşil erikten farksız.

Hamileliğinin 10. Haftasında, karnında bir erik taşıyorsun. Artık büyüdü ve içinde bulunduğu ‘’embriyonik dönem’’ sürecinden çıktı. Tam bir bebek olmaya doğru adım adım ilerliyor yani.

Fetal dönem olarak adlandırdığımız bir geçiş evresi olan 10. Haftada, dikkat edilmesi gereken pek çok unsur vardır. Bu unsurların oluşum nedeni ise bebekte olabilecek zihinsel ya da fiziksel anlamdaki sakatlıkların belirleyicisinin, hamilelikteki 10. Hafta olmasıdır. Bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.

Dikkat edilmelidir evet ancak sürekli bu korku ile de baş başa kalınmaması gerekmektedir. Bunun yerine daha sade ve daha keyif veren şeyler ile uğraşmaya başlayabilirsiniz. Hayatınızın akışında bir değişim olmayacaktır zaten.

10. Hafta Gebelikte Anne Neler Yapmalı
10. Hafta Gebelikte Annenin Yapması Gerekenler

10.Haftada Anne Ne Yapmalı?

Hamilelikte 10. Hafta içerisinde, karşılaşılabilecek risklere karşı annenin öncelikle doğru beslenmesi gerekmektedir. Sabahları; oldukça yoğun ve eşit miktarda alımlara dikkat edilerek hazırlanmış bir kahvaltı yapılması, sonrasında kafeinsiz ürünlerin tercih edilmesi ve bol miktarda su içilmesi oldukça önemlidir.

Öğle yemeği muhakkak yenmelidir. Bu öğünlerinizde; sağlıklı ve doyurucu şeyler tüketebilirsiniz. Unutmayın, ham bir kilo almanız bebeğiniz için sağlık anlamına gelmemektedir. Bunun yerine sağlıklı beslenmeniz ile beraber sağlıklı bir kilo artışı yaşamak daha doğru olacaktır.

Akşam yemeğinde de özellikle proteine dikkat etmeli ve bol yeşillik tüketmelisiniz. Bunun yanında su içmeye ve bitki çaylarından da uzak durmaya dikkat edin.

Meyveyi bol bol tüketin, normal bir rafine şekerden ziyade oldukça sağlıklı bir yöntem olan meyvelerden, gerekli olan şekeri alma yolunu tercih edebilirsiniz.

Tüm bu beslenme seçenekleri ile birlikte dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise; hareket etmektir. Sizi yormayan sporlar, aşırı uzun olmayan ancak çok kısa da sürmeyen, düşük tempolu yürüyüşler ile hamilelikte 10. Hafta tamamlanırsa, oldukça sağlıklı bir hamileliğin devam etme durumundan da bahsedebiliriz.

10. Hafta Gebelikte Bebek Nasıl Görünür
Gebeliğin 10. Haftasında Bebeğin Durumu

10.Haftada Bebeğiniz Nasıl Görünür?

Hamilelikte 10. Hafta içerisinde bebeğinizin, ayak ve el parmaklarındaki perdeler kalkacak ve normal birer parmak vaziyetini alacaktır. Kollarındaki dirseklerin artık bu haftadan itibaren çalışacağından da bahsetmek gerekir. Kıkırdağın oluştuğu 10. Haftada buna ek olarak dış kulakları da tamamen oluşmaya yakındır.

Göz kapakları oluşacak ve dişlerle alakalı da minicik bir gelişme de kaydedecek bebeğiniz. Beyin gelişimi açısından da oldukça hızla ilerleyen bir gelişmeden bahsetmemiz gerekmektedir.

Bebeğiniz eğer erkek ise erkeklik hormonu olan testosteron de üretilmeye başlanacaktır. Aynı zamanda bu hafta içerisinde bebeğinizin böbreklerindeki idrar üretme oranı daha da artacaktır.

Mucize gibi geldiğinin farkındayız ama zaten inanın bu gelişimlerin tümü bir mucize. Elinize bebeğinizi aldığını zaman, bu mucizenin gerçekleşmiş haline dokunuyor olacaksınız. Şimdiden bile içinizi bir heyecanın kapladığının farkındayız.

Sadece bebeğinizde değil, tüm bu süreçte kendinizde de değişimler olacak. Bu değişimlerden en belirgin olanı kilo almaya başlaman olabilir. Bu yüzden bu süreçte kendine ‘’ne oluyor?’’ deme lütfen. Vücudun sıvı tutabilir ve bu da ödeme neden olabilir ancak bunun geçici bir durum olduğunun farkında olmalısın.

10. Hafta Gebelikte Annede Meydana Gelen Değişiklikler
10. Hafta Gebelikte Anne Neler Yaşar

Hamilelikte 10. Haftada Annenin Gelişimi Nasıl Olur?

Hamilelikte 10. Hafta diğer haftalardan farklı olarak, annenin kilolar ile tanıştığı süreçtir. Bu süreç içerisinde yeni bir kıyafet alışverişine çıkma ihtiyacı bile duyabilirsin. Eğer, içerisinde rahat olduğun bir pantolonun yok ise mesela, hemen edinmeni tavsiye ederiz.

Özellikle kıyafet konusunda seçici davranmalısın. Çünkü senin içerisinde rahat olduğun bir kıyafet, ani daralmalardan ya da kendini bir anda kötü ve boğulmuş hissetmelerden seni koruyacaktır.

Bu sebepten dolayı daha bol, geniş ve kendini içinde iyi hissettiğin kıyafetler tercih etmen oldukça önemli bir durum haline geldi.

Yine dikkat etmen gereken bir diğer durum ise ayakkabı seçimin. Sana tavsiyemiz; hamileliğinin başından itibaren oldukça rahat olan ayakkabıları tercih etmen. Çünkü yürüyeceğin zamanlar da olacak, farklı işlere koşturmak durumunda da kalacaksın. Bu yüzden oldukça rahat bir ayakkabı tercih etmen senin için çok sağlıklı olacaktır.

Özellikle gece yatarken rahat pijamalar tercih etmelisin. Belini ya da kolunu sıkan türdeki pijamalar kullanmamanı tavsiye ediyoruz. Çünkü kan akışı, hamilelik sürecindeki anneler için daha bir önem taşıyacaktır. Bu yüzden sabahlık, bol gecelikler tarzındaki gece giyim eşyalarından yana kullanırsan hakkını, daha sağlıklı bir durum oluşacaktır.

Hamileliğin genel sürecinde oldukça fazla kilo alınması ya da zayıf kalınması kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Sağlıklı geçen bir hamilelikte annenin 12.5 kilo ve 18 kilo arasında bir kilo alması oldukça normaldir.

Bunun üzerine çıkan hamileliklerde aşırı büyük bir zarar olmasa da yine de büyük bir faydadan da bahsetmek mümkün değildir. 10. Haftada eğer seni rahatsız edecek kadar fazla bir kilo alımına başladıysan ve sağlıksız beslendiğini düşünüyorsan ilgili hekimin ile görüşebilirsin.

Hamilelikte kilo almak, belki de dünyanın evet en normal şeyi ancak yine de ölçülü olmak ve sonrasını düşünmek de önemlidir. Bebek için hiçbir faydasının olmadığı besinlerden ziyade, doğru seçilmiş gıdalar ile desteklenen bir hamilelik süreci her aşamada karlı bir durumdur.

10. Hafta Gebelikte Annede Oluşan Durumlar
Gebeliğin 10. Haftasında Anne Adayını Bekleyen Değişiklikler

Hamilelikte 10. Haftada Anne Adayında Oluşabilecek Bazı Durumlar

Hamilelikte 10. Hafta bir geçiş evresidir demiştik. Bu yüzden daha farklı durumlar ile de karşılaşabilecek olan anne adayı için, oluşabilecek durumları sizler için listeledik;

Burada belirtmekte fayda gördüğümüz bir diğer detay ise; bu semptomların kişiden kişiye farklılık gösterebileceğidir. Herkeste aynı etki görülecek ya da herkes mutlaka bu sorunları yaşamak zorunda kalacak diye bir kaide yoktur. Bizim burada kast ettiğimiz ve varsayımını yaptığımız şeyler, genel olarak ortalamada yaşanan durumlardır.

10. Haftada Anne Psikolojisi
Gebeliğin 10. Haftasında Anne Psikolojisi

10.Haftada Annenin Psikolojisi Nasıl Olur?

Hamilelikte 10. Hafta bir devam sürecinden ziyade, bir başlangıç süreci olarak değerlendirilir. Sadece bebeğin değil, senin için de bir geçiş olan bu dönemde özellikle psikoloji oldukça önemlidir. Kilo almaya başlayabilirsin ve istediğin kıyafetlerin içine de giremeyebilirsin. Bunların modunu düşürmesine izin vermemelisin. Çünkü hamilelik, bir kadının geçireceği en güzel süreçlerden bir tanesidir. Aldığın kiloların da keyfini çıkartmalısın. Unutma, sen bir anne adayısın ve çok az kaldı bebeğin ile kavuşmaya.

Buna ek olarak, 10. Haftada en sık görülen durumlardan biri olan sürekli bitkinlik halinden de şikayetçi olabilirsin. Sürekli yatmak ve uyumak isteyebilirsin. Yapman gereken işler kalabilir, kolunu kaldıracak mecali bile kendinde bulamayabilirsin. Tüm bunlar da senin keyfini kaçırabilir. Bunun da geçici bir süreç olduğundan bahsetmek istiyoruz. Sonsuza kadar böyle sürmeyecek merak etme değerli anne adayı.

Psikolojini kötü yönde etkileyen her detaydan uzaklaşmaya ve bebeğine odaklanmaya dikkat et. Senin her hissinden ve seni saran her duygudan, bebeğinin haberinin olduğunu sakın unutma. Kendin için motivasyonunu yüksek tutmak istemiyorsan bile, bebeğin için tutmalısın.

Gebeliğin 10. Haftasında Beslenme
10. Haftada Anne Nasıl Beslenmelidir

Haftada Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Hamilelikte 10. Hafta protein alımına dikkat etmen gereken bir hafta. Bunu unutmamalısın. Ne oldukça fazla ne de az yemelisin. Gaz sorunun olabileceği için, aşırı yemek yememeye dikkat edersen senin için daha rahatlatıcı olacaktır.

Anne Adayına Öneriler
Anne Adayının İşine Yarayacak Öneriler

Değerli Anne Adayı

Hamilelikte 10. Hafta ve içerisinde yer alan pek çok detayı okudun. Kendine en iyi gelecek olan şey, yine kendinsin bunu unutma. Cilt bakımını ihmal etme.Hayatta; inişler, çıkışlar, hassas dönemler ve çok daha fazlası mevcut. İşte hamilelik de bu dönemlerden bir tanesi. Bunun, geçici bir süreç olduğunu bilmelisin. Canını çok sıkan detaylarda boğulmak yerine, bebeğinin ve kendini sağlığını düşünebilirsin.

Sadece yemek yemek, spor yapmak ya da bir şekilde düzenli kontroller senin için sağlıklı bir hamileliğin kapısını açmayabilir. İyi bir psikoloji, bu dünyadaki en büyük nimetlerden bir tanesidir. Bu yüzden özellikle böyle bir süreç içerisindeyken kendine daha da dikkat etmeli ve psikolojin için gerekli tüm iyileştirmeyi yapmalısın.

Bir sonraki haftada görüşünceye kadar, kendine iyi bak.

10. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

10. Haftadaki Ultrason Görüntüleri
Hamileliğin 10. Haftasında Ultrason Görüntüleri

10. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri