Hamilelik

11. Hafta Gebelik | 11. Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 11. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 11 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

11. Hafta Gebelik
Gebelikte 11. Hafta

11.Hafta Gebelik Döneminde Neler Olmaktadır?

11.hafta gebelikte beslenmeden bebeğin gelişimine, hareketten yapılacak testlere kadar ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Gebeliğin 11. Haftasında Gelişme
11. Hafta Gebelik Gelişmesi

11.Hafta Gebelik Gelişimi

Bebeğin boyu yaklaşık 11.hafta başında 3,5 – 4,5 santime ulaşmıştır. Bu dönemde her gün çok hızlı biçimde boyu uzar ve 11. Hafta biterken 7 santimi bulur.

Ağırlığı 7-8 gramdır. Büyüklüğü incir meyvesi kadardır.  Bu dönemde kemik ve kas dokuları gelişmeye başlar. İleride oluşacak bacak ve kolların ve ileride çıkacak dişlerin alt kemik yapısı oluşmaktadır. Bu yüzden özellikle bol kalsiyum tüketimi önemlidir. Aynı zamanda parmakları yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Önceki haftalarda balık yüzgeçleri gibi perdeli ve bitişik olan parmaklar bu dönemde ayrılmaya başlar.

Aynı zamanda beyin, kalp, akciğer ve karaciğer ana hatlarıyla oluşmaya başlar. Ancak nefes almak akciğeri kullanmazlar. Doğdukları andan itibaren akciğer solunumuna geçerler. Kafa büyür ve çene kemiği omurilikten ayrılarak bağımsız bir uzuv haline gelir.

11. Haftada eril ya da dişil üreme organları gelişmeye başlamıştır ancak bu dönemde henüz ultrasonda belli olmaz. Cinsiyeti bellidir ancak gözükmez. Daha önceden karın içinde yer alan bağırsaklar dışarı çıkmaya başlar. Pankreas gelişimi ve karaciğerin safra salgı bezleri oluşmaya başlar.

Gebeliğin 11. Haftasında Beslenme
11. Hafta Gebelikte Beslenme

11.Hafta Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu dönemde en fazla tüketilmesi gereken minerallerden biri kalsiyumdur. Yeterince kalsiyum alınmaz ise bebek, annenin kemiklerinden kalsiyum çeker. İlk çekeceği yer ise dişlerdir. Bu durumda annemin dişleri zayıflamaya başlar. Gebelik boyunca ve gebelik sonrasında sağlam dişlere sahip olmak istiyorsanız gebeliğin 11. Haftasında ve tüm 3. Ay boyunca günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamalısınız. Günde 3 porsiyon kalsiyum tüketilmesi çok faydalıdır. Kalsiyum ihtiyacı süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran ve süt ürünlerinden karşılanır.

Kalsiyumun yanı sıra taze ve iyice yıkanıp temizlenmiş meyve ve sebzelerden C ve B grubu vitaminleri karşılanmalıdır. Muz gibi zengin potasyum kaynağı olan meyveler bu dönemde çok faydalıdır. Balık ve balık ürünlerinden omega 3 almak ve genel olarak beslenmede çeşitliliğe özen göstermek zihin gelişimi açısından çok önemlidir. Kabak çekirdeği gibi doğal folik asit içeren gıdalar tercih edilmelidir. Alkol gibi zararlı olmadığı sürece canınız ne çekiyorsa onu  yiyip içmelisiniz. Son çocuğu doğurana kadar alkol tüketilmemeli ve vücut radyasyon ve kimyasal atıklara maruz bırakılmamalıdır.

Bebek Gelişimine Katkısı Olan Besinler
Bebeğin Zihinsel Gelişimine Katkısı Olan Besinler

Bebeğin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimine Olumlu Katkı Yapan Besinler

11. Haftada Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Kuru baklagiller ve lifli gıdalar tüketmek çok önemlidir. Ancak öğünlere bölüp farklı öğünlerde tüketilirse daha az gaz ve şişkinlik yapar. Kuru meyve kompostoları sindirime faydalıdır ve ince ve kalın bağırsağı rahatlatır. Aşırı yorucu hareket ve egzersizlerden kaçının ancak rutin olarak hafif hareketli bir yaşamı benimseyin.

11. Haftada Annenn Gelişimi
11. Haftada Hormonel Değişimler

11.Haftada Annenin Gelişimi ve Hormon Düzeyi

Östrojen, progesteron gibi kadınlık hormonlarında artış olur. Bu dönemde bulantı ve kusma şikayeti sıkça görülür. Ancak her kadında kusma olacak diye bir kural yoktur. Bazı kadınlar bulantı ve kusmayı çok şiddetli, hatta doktora gidecek kadar çok şiddetli yaşarken, bazı kadınlar da hiç kusma olmadan hamileliği atlatır. Bu durum hem anneden anneye hem bebekten bebeğe değişebilir. Bulantı çok normaldir. Kusma az ve orta sıklıkta olursa normaldir, bir zararı yoktur. Ancak çok olursa anne kilo alamaz ve bünyesi zayıf düşebilir. Üstelik gıdalar ile yeterinde vitamin ve mineral de alamazsa gebelik süreci anne için yorucu olur. Her gün kusma yaşıyorsanız doktora danışabilirsiniz.

11. Haftada Yapılan Testler
Gebeliğin 11. Haftasında Yapılan Testler

Gebeliğin 11. Haftasındaki Testler

Gebeliğin 11. ve 14. haftası arasında herhangi bir zamanda yapılabilir. Bu test bebekte kromozom sayısına ve türünü saptayarak bebekte herhangi bir anomali olup olmadığını saptamak içindir.

Kandaki plazma ve eritrosit değeri ölçülür. Plazma içindeki bileşikler sıvı protein ve sarı glikoz seviyesini gösterir. Kandaki eritrosit ise akyuvar denilen kırmızı kan hücrelerinin miktarını gösterir. Alınan kilo ile orantılanarak vücut kan hacmi belirlenir. Bu sonuçlara göre kansızlık ya da demir eksikliği çıkarsa doktor gıda takviyesi önerebilir. Bunun dışında her zamanki gibi beta HCG hormon seviyesine bakılarak gelişim durumu hakkında bilgi edinilir.

11. hafta ultrason ile tetkik edilerek bebeğin organ ve dokularının gelişimi izlenir. Türkiye’de kadınlar çok sık ultrasona girmeyi tercih etmektedirler. Başta Almanya olmak üzere pek çok Batı ülkesinde kadınların çoğu gebeliğin ilk üç ayında hiç ultrasona girmemektedir.

11. Haftada Vücutta Görülen Etmenler Nelerdir
Hamileliğin 11. Haftasında Vücutta Görülen Etmenler

11.Hafta Hamilelikte Vücutta Görülen Etmenler

(Bu belirtiler her hamilede görülecek diye bir kural yoktur. Belirtilerin olması kadar olmaması da doğaldır. Kişiden kişiye değişir.)

Gebeliğin 11. Haftasında Oluşan Ağrı Nedenleri
Hamileliğin 11. Haftasında Ağrılar Ve Nedenleri

11.Haftada Görülen Ağrıların Nedenleri

Kasıl ağrısı, göğüs ağrısı, karın ve baş ağrısının nedenleri arasında genellikle mineral eksilmesi yatar. Ağrı şikayetiyle doktora başvuran bazı gebelere doktor ek gıda olarak magnezyum önermiştir. Ancak her ağrı ve sancının değişik bir nedeni olabilir. Vücuda gerekli vitamin ve mineraller doğal besinlerden günlük olarak alınırsa daha rahat bir hamilelik süreci geçirilir.

Rahim büyümesi kasık ve karın ağrılarına yol açmaktadır.

11. Haftada Akıntı Ve Kaşıntı
Gebeliğin 11. Haftasında Akıntı ve Kaşıntı

11.Haftada Akıntı ve Kaşıntı

Hamilelik sırasında progesteron gibi kadınlık hormonlarının artması vücutta pek çok değişikliğe yol açar. Bu değişikliklerden biri de vajina florasının değişmesidir. Buna bağlı olarak vajinada şeffaf, beyaz veya süt kesiği gibi akıntılar görülebilir. Hatta kaşınma ve yanma yapabilir. Duru su ile temizlemek ve hijyene önem vermek gerekir. Çok fazla rahatsızlık verirse doktora baş vurunuz.

11. Haftada Faydalı Fiziksel Egzersizler
Gebeliğin 11. Haftasında Yapılabilen Egzersizler

11.Hafta Gebelikte Faydalı Fiziksel Egzersizler

Bu dönemde beli bükerek yere eğilmek bele daha çok yük bindirir ve bel ağrısına neden olur. Eğilmek gebelikte ve sonrasında “squat” hareketi gibi dizler bükülerek yapılmalıdır. Oturur pozisyondayken bel boşluğu bir minder veya yastık ile desteklenmelidir. Kendinizi çok yormadan hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir. Pilates ve yoga hareketleri için bir uzmana danışılmalıdır.

Gebelikte Sevdiklerinize Zaman Ayırın
Hamilelik Döneminde Sevdiklerinizle Birlikte Olun

Sevdiğiniz Kişilerle Görüşün

Bu dönemde sevdiklerinizle görüşmek moral verici bir durumdur. Özellikle yaşça büyük annelik tecrübesi olan kadınlarla görüşerek fikir almak rahatlatıcı bir eylemdir. Tüm kadınlar ilk hamileliğinde tecrübesizdir. Bu çok doğal ve normaldir. Gebelik konusunda size olumlu katkı yaparak deneyimlerinizi arttıracak ve yaşadığınız her türlü sorun ve sıkıntının üstesinden gelmenizi sağlar. Genelde gebeler eşlerinden destek almak ister ancak erkekler bu konuda genelde bilgisizdir. Dolayısıyla eşten değil, bir kadından hatta tercihen yaşça büyük bir kadından destek alınmalıdır.

Yanlış bilinen bir bilgiyi düzeltmek gerekir. Gebeliğin hiçbir aşamasında kordonun boynuna dolanması bir sakınca teşkil etmez ve nefesi engellemez. Çünkü nefes ağız ve burundan alınmaz. Bebekler amniyotik sıvının içinde oldukları için koruma altındadırlar. Hareketlendikleri dönemde kordon ara sıra dolanabilir, bu endişelenecek bir durum değildir.  Sonra kendiliğinden açılır. Ne olursa olsun sakin kalmak bebek gelişimi için daha önemlidir.

11. Haftalık gebelikte dinlendirici müzikler dinlemek, doğada bulunmak, kendinizi yormadan hafif tempolu yürüyüşler yapmak hem bebeğin hem sizin sağlığınıza olumlu katkılar yapacaktır.

11. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

11. Haftalıkta Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 11. Haftasında Ultrason Görüntüleri

11. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri