Uzun ve zorlu geçen 12 haftalık gebelikten sonra, 13. haftaya sağlıklı bir şekilde gelebilmenin mutluluğunu yaşayın. Zira bebeğiniz şu anda avuç içiniz kadar! Tıpkı bir limon gibi!
9 aylık hamilelik, çocuğun ve annenin gelişimi açısından 3 aylık periyotlar halinde incelenir. Bunlara da trimester adı verilir ve “üç ay” anlamına gelir. İlk 3 aylık dönem birinci trimester, 3-6 aylık dönem ikinci trimester ve son 3 aylık dönem de üçüncü trimester olarak adlandırılır.
Gebeliğin 13. Haftası
Gebelikteki 13. haftanız, en zorlu dönemi atlatıp ikinci trimestere geçiş yaptığınız dönemdir.
Hamileliğin 13. Haftasında Bebekteki Değişiklikler
Bebeğinizde Görülen Değişiklikler
Bebeğinizin ne durumda olduğunu merak ediyor musunuz?
“13 haftalık bebek kaç aylık?” ya da “13 haftalık bebek kaç cm olur?” veyahut “13 haftalık bebek kaç gr olur?” gibi sorularınızı sizler için araştırdık.
- Gebelikte 13. haftaya geldiyseniz, artık 3 aylık hamileliğin sonuna gelmişsiniz demektir. Yani 4. ay başlamış demektir.
- 13 haftalık bebeğiniz, ortalama 7-10 cm boylarındadır.
- 13 haftalık bebeğinizin kilosu ise; ortalama 10-20 gr arasındadır. Yani can parçanız olan bebeğiniz, bir limon ya da şeftali kadar minik!
Bebeğinizin büyümesi, bu haftadan itibaren artık daha da hız kazanacak. İlk etapta başın yan taraflarında oluşan minik gözleri, yavaş yavaş yerlerini alacak. Kulakları, burnu ve ağzı da tam anlamıyla oluşacak ve olağan yerlerine yerleşecek. Fakat vücudu hala zar gibi şeffaf bir görünümde olacak.
13-hafta-gebelik-2020-asdfg-123-1
Baş kısmı vücuduna göre büyük olan bebeğinizin, bu hafta vücudu büyümeye başlayacak. Baş bölgesindeki büyüme hızı düşecek. Böylelikle vücut büyüklüğü dengelenmiş olacak.
13. haftaya kadar karnının dışında ve göbek bağının içinde gelişen bağırsakları, bu hafta karın boşluğuna yerleşecek. Kasları ve eklemleri de yavaş yavaş gelişecek. Bu sayede minik kollarını çok yavaş bir şekilde hareket ettirebilecek. Yani minik yavrucağınız yavaş yavaş size selam verebilir! J Ama bunu hissetmek için biraz daha beklemeniz gerekebilir.
İlk doğduğu anda ağlayacak olan bebeğinizin, size sesini duyurabilmesi için ses telleri de bu hafta itibariyle yavaştan gelişmeye başlayacak.
13 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu? sorusu aklınızı tırmalıyorsa; bu konuyu da sizin için araştırdık. Evet, bebeğin cinsiyetini de öğrenme ihtimaliniz var. Yani eğer kontrollerde yavrunuz size arkasını dönmezse, cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
Bebeğinizin 13. haftada ultrasonda nasıl görüneceğini merak ediyor olabilirsiniz. Şimdi size örnek bir ultrason görüntüsü gösteriyoruz. Fakat sizdeki görüntüsü farklı olabilir. En sağlıklı bilgi ve görüntüye doktor kontrolüne gidince ulaşabilirsiniz.
13 Haftalık gebe Annede Ne Gibi Değişiklikle Görülür
Annede Görülen Değişiklikler
Gebeliğinizin 13. haftası, ikinci trimester dönemidir. Bu dönemde rahminiz biraz daha büyümeye başlayacak. Bu büyümeler esnasında gerilmeler, hafif ağrılar ve kasıklarınızda baskılar hissedebilirsiniz.
Çok şikayetçi olduğunuz mide bulantılarınız ve kusma seanslarınız, çok şükür ki bu hafta azalacak. Hatta belki de tamamen son bulacak. Bunun yerine mide yanmalarınız başlayabilir. Buna hazırlıklı olmanızda yarar var.
13. hafta itibariyle göğüslerinizde hafif büyüme, sertleşme ve duyarlılık söz konusu olacak. Göğüslerinizde ve tüm vücudunuzda şişkinlik, çatlaklar ve gaz şikayetleriniz de söz konusu olabilir. Özellikle de çatlakların önüne geçebilmeniz ya da en az seviyede tutabilmeniz için; bol bol su içmelisiniz. Ve gebelik boyunca da hafif egzersizlerden oluşacak şekilde spor yapmalısınız.
Fiziksel ölçülerinizde, özellikle de bel bölgenizde değişiklik olacak. Dolayısıyla artık daha bol ve rahat kıyafetler tercih etmeye başlamalısınız.
13. hafta gebelikte akıntı sorunlarınız da olacak. Vajinal akıntılarınız bu dönemde artış gösterecek. Bu durum son derece normal olsa da, sizi rahatsız edecek kadar kötü koku oluyorsa; enfeksiyon riskine karşılık doktorunuza muhakkak danışmalısınız. Bu dönemde mevcut olan hassasiyetinizi düşünerek; vajinal enfeksiyonlara karşı daha sık lavaboya çıkmalı, bol bol su tüketmelisiniz.
Hormonlarınızda belirgin değişiklikler olacak. Bu da cildinizde chloasma adı verilen ve “hamilelik maskesi” olarak bilinen koyulaşmalara sebep olabilir. Eğer bu lekelenme sizde de söz konusu olursa korkmayın; doğumdan sonra geçecektir.
Anne İçin Beslenme Ve Sağlık Önerileri
Anne İçin Sağlık ve Beslenme Önerileri
Gebeliğin 13. haftasından itibaren sağlığınıza ve yediklerinize dikkat etmelisiniz.
13 haftalık hamile nasıl beslenmeli?
Yüksek oranda kafein içeren ürünlerden uzak durmanızda fayda var. Zira yüksek kafein alımının, hem sizin sağlığınız açısından hem de bebeğinizin gelişimi açısından olumsuz etkileri olacaktır. Örneğin; bebeğin baş kısmının gelişimine engel olarak normalden daha küçük kalmasına sebep olabilir. Yeni doğan bir bebekte ise; solunum yollarına zarar vererek sorunlara sebep olabilir.
Kafein tüketiminden kaçınmak için; günlük tükettiğiniz çay ve kahve miktarını en aza düşürün. Alerji ilaçlarından, zararsız zannedilen grip ilaçları ve ağrı kesicilerden de mümkün olduğunca uzak durun. Ve tadından vazgeçilemeyen çikolata da bu konuda hiç masum değil maalesef.
Gebelikte meydana gelen çatlakları en aza indirebilmek adına; bol su tüketmelisiniz. Bu çatlaklardan korunmak için vücudun elastik yapısını koruyabilmelisiniz. Bunun için de bol su tüketirken, protein yönünden de zengin beslenmelisiniz.
Doktorunuza danışarak bu haftadan itibaren demir ya da vitamin takviyesi alabilirsiniz. Fakat bu takviyeler; şişkinlik, hazımsızlık ya da kabızlık ve ishal yapabilir. Bu tarz şikayetleriniz olursa, muhakkak doktorunuza danışın. Zira ilaçlara ara vermeniz gerekebilir.
Hormonlarınızdaki değişimler sebebiyle sindirim sisteminizin çalışmasında yavaşlama söz konusu olacaktır. Bu da kabızlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu bağlamda bol su tüketmeli ve suyun bağırsaklarda kalmasını sağlamak için lifli gıdalar tercih etmelisiniz. Yulaf, çavdar, fasulye, meyve ve farklı sebzeler tüketerek; yüksek lif takviyesi yapabilirsiniz.
Gebeliğin 13. Haftasında Anne Kaç Kilo Almalı
13 Haftalık Hamile Kaç Kilo Almalı?
Toplum genelinde yaygın olan bir anlayış vardır: “Sen iki can taşıyorsun, bol bol yemen lazım!”
Doğru zannedilen ama yanlış bilinen konulardan biri de budur. Çok yiyerek hem kendinize hem de bebeğinize zarar verebilirsiniz. Zaten mide bulantılarınız sebebiyle çok yeme durumunuz söz konusu olmayabilir. Bu durum çok normaldir. Moralinizi bozmayın. Yapılan araştırmalara göre; 13 haftaya kadar yani 3 ay boyunca ortalama 2 kilo almış olmanız normal. 13. haftadan itibaren de üç ay boyunca aylık ortalama 1 kilo almanız, en ideal olanıdır.
Hamilelik boyunca ne kadar kilo almanız gerektiğine ise, doktorunuzun kontrolünde karar vermelisiniz. Vücut kitle endeksiniz ve doğum öncesi kilonuza bakarak bu konuda kontrollü ilerlemeniz, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından önemli!
Gebeliğin 13. Haftasında Cinsellik
13 Hafta Gebelikte Cinsellik
Cinsellik; hamile kadınların çoğunun aklına gelen, ama sormakta çekinilen bir konudur. Gebelik sürecinde değişen hormonlarınız sebebiyle eşinizle cinsel ilişki yaşamak istemeniz, oldukça normaldir. Bebeğinize zarar verme düşüncesi sizi korkutmasın!
Gebeliğinizde herhangi bir sorun yoksa, her şey normal olarak ilerliyorsa; eşinizle cinsel ilişki yaşamanızda da herhangi bir sakınca yoktur. Düşük tehlikesi ya da erken doğum durumu söz konusu değilse; gebeliğin son 4 haftasına kadar cinsel ilişki yaşayabilirsiniz.
Gebeliğin 13. Haftasında Egzersiz
13 Haftalık Gebelik Egzersizleri
Sadece 13. haftada değil, tüm hamilelik döneminiz boyunca hafif egzersizler yaparak bu sürecin daha sağlıklı geçmesini sağlayabilirsiniz. Gebelik boyunca karnınızda bir ağırlık olacağı için, bel ağrılarınız artacaktır. Ayrıca; kamburluk da söz konusu olabilir. Temel duruşunuzu koruyacak hafif egzersizler, bu süreci sağlıklı ve kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
En basit hareketleri size örnek olarak anlatalım:
- Düz bir zeminde bağdaş kurarak oturun.
- Belinizi dik tutmaya özen gösterin. Aynı zamanda karnınızı da yavaşça içinize çekerek gerdirin.
- Başınızı ve omzunuzu da dik tutmalısınız.
- Bu şekilde otururken, hem sağ taraftan hem sol taraftan arkaya doğru dönmeye çalışın. Bu şekilde bel kaslarınızı gevşeterek rahatlayacaksınız.
- Aynı pozisyonda otururken, başınızı da sağa-sola ve öne-arkaya doğru hareket ettirerek boyun kaslarınızı çalıştırın.
- Ayakta düz bir pozisyon alarak da bu hareketleri tekrar edebilirsiniz.
- Ayakta yine düz bir pozisyon alın. Daha sonra kollarınızı iki yana açın. Ardından sağ ayağınızı yana doğru açarken kollarınızı yukarda birleştirin. Sonra tekrar aynı pozisyona dönün. Bu kez aynı hareketi sol ayağınızla yapın. Ve bunu çok yorulmayacak şekilde tekrar edin.
Örnek verdiğimiz egzersiz hareketlerini, her gün az miktarda da olsa yapmaya özen gösterin. Bunları evde kendiniz yapabileceğiniz gibi, yoga ve pilates alanında bir spor merkezinden de destek alabilirsiniz.
13. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
13 Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
13. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri
Gerçekten hakikatli bilgi, teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık.