Gebeliğin 15. Haftası
Hamilelikte 15. Hafta
Hamilelik dönemlerinin ikinci trimesteri içerisinde bulunan 15. hafta, artık ilk trimesterin zorluklarının atlatıldığı, daha rahat edilecek zamanların başladığı dönemdir. Elbette her hamilelik kişiye özeldir. Bu süreçler değişkenlik gösterir. 15 hafta gebeliğe ulaşmış biri, toplam 105 günlük yani 3 ay 15 günlük hamiledir. Hamileliğinizin 15. haftasını sizler için derledik.
Gebeliğin 15. Haftasında Bebek Özellikleri
15 Haftalık Bebeklerin Özellikleri
15 haftalık bir bebeğin boyu 9-12 cm, kilosu 50-70 gram ağırlığındadır. Yani bebeğiniz bir elma büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebeğinizin kemikleri artık sertleşmeye başlamıştır. Eklemler artık çok daha aktiftir. Kaslarını iyice gerer ve vücudunun hareketini arttırır. Hatta bebeğiniz tekmeler ve taklalar atmaya başlar. Ancak annelerin bu hareketleri hissetmesi çok zordur. Bu hareketler genelde 16 haftalık olduktan sonra hissedilir.
Bu haftaya kadar hızlıca büyüyen baş, artık yavaşlar. Boyun oluşumu, başın sağa sola hareketlerini artırır. Yüz kasları şekillendiği için bebeğiniz gülme, kızma, şaşırma, üzülme gibi istemsiz de olsa ifadeler gerçekleştirir.
15 haftalık bir bebeğin derisi çok incedir. O kadar incedir ki, hatta deri altından kaburgaları ve damarları görünür. Saçlar ve yağ dokusunun korunması amaçlı tüyler oluşmaya başlar. Bu oluşum doğuma kadar devam eder, doğumdan sonra dökülecek olan tüyler bu tüylerdir. Ayrıca incecik ve yumuşak bir yapıya sahiptir. İlerleyen haftalarda daha sık ve sert bir hal alacaktır.
Bebeğinizde emme, çiğneme ve yutma refleksleri gelişir. İstemsiz oluşan bu refleksler, doğumdan sonra bebeğinizin beslenmesini kolaylaştırır. Bebeğiniz parmaklarını ağızına götürüp emebilir. Bu haftada bebeğinizin göz kapakları tamamen kapalı olmasına rağmen, ışığa duyarlıdır. Gelen ışığın ters tarafına geçebilir.
Henüz dış kulak yapısı oluşmamıştır ancak iç kulak yapısı oluşmuştur. Sesleri algılayamaz, ancak hafif duyumlar alabilir. Bu nedenle bu haftadan itibaren bebeğinizle konuşmanız, anne-bebek bağının oluşmasında büyük rol oynar. Bebeğiniz amniyotik sıvının tadını da almaya başlar. Tırnakları oluşur. Ayrıca vücut sistemleri çalışmaya başlar. Tiroit hormonu aktif olarak çalışır.
Gebeliğin 15. Haftasında Bebek Nasıl Görünür
15 Haftalık Bir Bebek Nasıl Görünür?
Bebeğinizin görüntüsü kıvrılmış pozisyondadır. Eklemleri rahatça hareket ettirir. Elleri yüzünde ya da göğsündedir. Parmaklarını ağzına götürüp emebilir. Genelde uyur haldedirler.
Gebeliğin 15. Haftasında Yapılan Testler
15 Haftalık Gebelikte Hangi Testler Yapılır?
15 haftalık bir gebeyseniz, dörtlü tarama testi zamanınız gelmiş demektir. En yaygın testlerden biri olan dörtlü tarama testi, ikinci trimester taraması olarak geçer. Gelişim ve kromozom bozukluklarının tespit edilmesi için yapılan bu testi, 15 ile 18. Haftalar arasında yaptırabilirsiniz.
Rahimde yeterince amniyotik sıvı oluşumuna bakılmak için yapılan bir test de genetik amniyosentezdir. Genellikle tarama testlerinden elde edilen anormal sonuçları takip etmek için uygulanır.
Bu testleri doktorunuzla konuşarak ve tavsiye alarak yaptırmanızda fayda vardır.
Gebeliğin 15. Haftasında Annenin Vücudunda Meydana Gelen Değişiklikler
15 Haftalık Gebenin Vücudundaki Değişiklikler
Artık 3 ayı geçen bir hamilelik vardır ve annede de elbette değişiklikler olacaktır. Bu değişiklikler elbette her anneye göre değişkenlik gösterir. Her annede olmayacağı gibi, hepsi birden de yaşanacağı anlamına gelmez. Hatta bazı kadınlarda hiç görülmeyedebilir. Yine genel hatlarıyla bu durumu sıralayalım:
- Halsizlik ve baş ağrıları devam edebilir, kasık ağrıları olabilir.
- Bulantıların ve aşermelerin genelde bittiği dönemdir, midede yanmalar oluşabilir.
- Kabızlık artar.
- Diş etlerinde hassasiyetler artar ve çürümeler meydana gelebilir.
- haftadan sonra karın daha belirgin hale gelir.
- Artan progesteronla birlikte süt bezlerinde büyüme ve süt salgılama meydana gelir.
- Uyku problemleri oluşabilir.
- Dikkat bozukluğu ve unutkanlık gibi sıkıntılar meydana gelebilir.
15 Haftalık Gebenin Yaşadığı Sıkıntılar
15 Haftalık Gebelikte Yaşanan Sıkıntılar
Hamilelikte artan ve değişkenlik gösteren hormonlar, vücudumuzda bazen kötü etkilere de sebebiyet verir.
15.haftada artan progesteron ve genişleyen rahim, idrar kaslarını gevşetir ve idrarı yavaşlatır. Bunlar idrara glikoz salınımıyla birlikte hareket ederse enfeksiyon oluşur. İdrar yolu enfeksiyonu, idrarı yaparken yanma hissi, normalde daha fazla tuvalet ihtiyacı ya da idrara çıkamama durumları oluşturur. Enfeksiyona bağlı ateş de oluşabilir. Böyle durumda hemen doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Yine artan progesteron ve östrojene bağlı kas gevşemesi tansiyonunuzun düşmesine sebebiyet verir. Sıcak havalarda ve sıcak duşlarda baygınlık hissi olabilir. Genelde düşük tansiyon 24. haftaya kadar devam eder ve sonra düzelir.
Kaslar gevşedikçe sindirim sistemimiz de yavaşlar. Midenin boşalması uzun sürer. Bu da mide yanmalarını beraberinde getirir.
15.haftadan sonra diş etlerinde de birtakım sıkıntılar ortaya çıkar. İltihaplanmalar, çürümeler, kanamalar hatta dişlerde bakteri oluşumunu kolaylaştıran etkiler görülebilir. Böyle bir durumda hemen bir doktora başvurulmalıdır.
Gebeliğin 15. Haftasına Yolculuk Yapılabilirmi
Bu Haftada Yolculuk Yapılabilir Mi?
Hamileliğinizde bir seyahat hayaliniz varsa, bu haftalar tam da seyahatin zamanı. Annenin daha rahat olacağı 15 ile 28. hafta arası yolculuk, risk olmayan dönemdir. Özellikle düşük riskinden uzak olan bu zamanlarda, bir seyahate çıkacaksanız, yine de doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Hamileliğin 15. Haftasında Beslenme
15 Haftalık Bir Gebe Nasıl Beslenmelidir?
Sıvı kaybı olmaması için, bol su tüketilmelidir. Su tüketimi, hem anne hem bebek için çok önemlidir. Ayrıca bu haftada oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonunun da önüne geçer.
Bu dönemde bebeğinizin tiroit hormonu çalışmaya başladığından günlük iyot ihtiyacınızı karşılamanız önemlidir. Ayrıca, bebeğinizin kemik gelişimine bağlı sizdeki kalsiyumu kullanmasından, kalsiyum ihtiyacınızı da karşılamalısınız.
Bebeğinizin beyin gelişimine etkisi çok olduğundan ceviz başta olmak üzere, kuruyemiş tüketmelisiniz.
Her besinden düzenli ve dengeli olarak almalısınız.
Yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Paketli gıdalar tercih edilmemelidir.
Gebeliğin 15. Haftasında Dikkat Edilecek Hususlar
15.Haftada Dikkat Edilecek Hususlar
Bebek gelişiminin hızlandığı bu dönemde hem bebeğin sağlığı hem de annenin sağlığı için dikkat edilmesi gerekli hususlar vardır. Bunları sıralayacak olursak:
- Sırt üstü şekilde yatmanızı gerektirecek yer egzersizlerinden kaçının.
- Devamlı ayakta kalmayın, ayaklarınızı sık sık kaldırarak dinlenin.
- Şişkinliği önlemek için yürüyüş yapın. Ayrıca yüzme ve hamile pilatesi de bu dönemde çok faydalı olacaktır.
- Karnınızda oluşabilecek çatlaklar için yağlar ve kremler kullanın, karın bölgenizin nemli kalmasını sağlayın.
- Bebeğin beslenmesini kolaylaştırdığından yatarken sol tarafınızı kullanın.
- Uyku bozuklukları yaşamamak için beslenmenize dikkat edin ve aynı saatlerde yatmaya çalışın. Gün içinde uzun soluklu uyumalar yapmayın.
- Bebeğinizin gelişimi için onunla konuşun, yaptığınız her aktiviteyi ona da söyleyin, kitabınızı sesli okuyun.
Sizi yormayan, güzel ve sağlıklı bir hamilelik dileriz.
15. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 15 Haftasında Ultrason Görüntüleri
15. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri