Hamilelik

17. Hafta Gebelik | 17. Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 17. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 17 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

Gebeliğin 17. Haftası
17 Hafta Gebelik

17.Hafta Hamilelik

Hamilelik, her haftası farklı gelişim gösteren bir süreçtir. Bir hafta önce belli olmayan karnınız bir hafta sonra size aynada selam verebilir. Bu yüzden gebelik süresinde vücutta ve beyinde gerçekleşebilecek bütün değişimlere hazırlıklı olmanız gerekir. Aldığınız kilolar, geçirdiğiniz ruhsal farklılıklar tamamen hamileliğin tatlı reaksiyonlarıdır.

Gebeliğin 17. Haftasında Bebek Gelişimi
17 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

17.Haftada Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz bu haftalarda artık kendini göstermeye ve daha net hissettirmeye başlayacaktır. Bu haftada, bebeğinizin kolları, bacakları, gövdesi ve başı aynı ölçüdedir. Derisinde değişimler meydana gelir. Vücudun kendini geliştirebilmesi için deri esneklik kazanır. Vücudu yağ tutmaya başlar. Ter bezleri oluşur. Saç, kaş ve kirpik gibi tüy olan bölgeler uzamaya başlar. Artık ağzını hareket ettirebiliyor ve henüz kapakları kapalı olan gözlerini oynatabiliyordur. Bu haftada bebeğinizin kalbi dakikada 140-150 kez atar. Solunum sistemi gelişmeye başlar. Kafatası kıkırdak halinden kemik haline dönmeye başlar. Plesenta kordonu kalınlaşır. Eklem yerlerini oynatabilir. Doğduktan sonra beslenmesini sağlayacak olan emme ve çiğneme refleksleri 17. haftada gelişmeye başlar.

Bunun dışındaki birçok hayatı refleks yine bu haftada oluşum gösterir. Ağırlığı yaklaşık 150 gram, boyu ise 13 cm uzunluğundadır. Vücudu yağlanmaya başlamıştır. Bu yağ oluşumu vücutta ısı üretir ve bebeğinizi sıcak tutar. Bu haftada vücuduna kalsiyum depolamaya başlayacaktır. Bu nedenle sizin dışarıdan kalsiyum içerikli beslenmeniz, bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için oldukça önemlidir. Kalbi artık gelişigüzel değil, beynin yönlendirmesi ile daha düzenli ve sakin atıyor. İçerideki hayatı yavaş yavaş düzene binen bebek, dışarıdan gelen sesleri duymaya ve anne karnına yansıyan ışıkları hissetmeye başlar. Amniyon sıvısını yutup idrar olarak dışarı atan bebeğin sindirim sistemi de sürekli çalışır durumdadır.

17. Haftada bebeğin meme bezleri ve meme uçları oluşmaya başlar. Kız bebeklerde, doğduktan sonra bir-iki milyona düşecek olan yumurtalıkları milyonlarca sayıda oluşur. Erkek bebeklerde ise prostat oluşumu mevcuttur. Bu haftada ultrasonda bebeğinizi net olarak görmeniz mümkün. Çünkü uzuvları artık ayırt edilecek derecede oluşmuştur. Ultrasonda sanki bir şeyi kavramaya çalışıyormuş gibi hareket yaptığını görebilirsiniz. Ya da ellerini birbirine kenetlediğini. Parmağını emdiğini görmeniz de mümkün. Çünkü bu refleksleri geliştirme haftasıdır. Vücudu yağ depoladığı için kilo almış ve yanakları dolgunlaşmış olacağından ultrason görüntüsü size daha sevimli gelecektir. Kasları güçlenmeye başladığı için tekme atmaya da başlayacaktır. Bu nedenle 17. haftada bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Ancak eğer hissetmiyorsanız da normaldir. Çünkü bazı gebeliklerde bebek hareketlerinin 20 ve 22. haftalarda hissedildiği olabilmektedir.

Gebeliğin 17. Haftasında Annedeki Değişimler
17 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

17.Haftada Annedeki Değişimler

Fiziksel değişimler

Her hafta olduğu gibi kilo alımınız devam edecektir. Bunda aşırı olmadığı sürece sorun teşkil eden bir durum yoktur. Çünkü sizin kilo almanız demek, bebeğinizin de içeride geliştiği anlamına gelir. Denge problemi yaşayabilirsiniz. Karnınız büyüdükçe ağırlık merkezi değişeceğinden dengenizi sağlamakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden düşmenize sebep olacak topuklu ayakkabı gibi etkenlerden uzak durmalı ve düz taban ayakkabılar tercih etmelisiniz. Gözlerinizde kuruluk hissetmeniz muhtemel. B sorunu doktorun tavsiye ettiği bir damla ile çözebilirsiniz. Bebeğiniz büyürken, vücudunuzun buna uyum sağlaması için cildinizde esnemeler olacaktır. Bu durum kaşıntıya sebep olabilir. Fakat kullanacağınız kremler ile bu durumu atlatabilir, hatta gerilmenin sebep olacağı izlerin önüne geçebilirsiniz. Yüzünüzde koyulaşma ya da kahverengi ve kırmızı izler, lekeler veya noktalar oluşabilir. Bu durum damarlarınızın genişlemesinden kaynaklıdır ve doğumdan sonra kaybolacaktır.

Hıçkırıklarınız artabilir. Bu da vücudun değişimlere gösterdiği bir tepkime olup, endişe edilecek bir durum değildir. Unutkanlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu çok büyük bir boyutta olmayacaktır. Burnunuzda dolgunluk hissi olabilir. Bu durum kilo almanızdan kaynaklı olabileceği gibi, alerji habercisi de olabilir. Bu yüzden alerjiniz olan şeyleri tespit edip bunlardan uzak durmalısınız. Bebek gelişebilmek için D vitaminine ihtiyaç duyacaktır. Bu kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Alınmadığı takdirde gelişimi sorunlu olabilir, hatta daha büyük problemlere sebebiyet verebilir. D vitamininin en sağlıklı alımı deriye direk temas eden güneş ışınları ile nüfuzudur. Ancak buna imkan yoksa ek vitamin takviyesi ile de alınabilir.

İştahınız çok açılacak ve genellikle sürekli aç hissedeceksiniz. Ancak yeterli ve dengeli beslenmek hamilelikte oldukça önemlidir. Bu yüzden gerektiği kadar tüketmeli, aşırı yemekten kaçınmalısınız. Eğer geçmişte down sendromu gibi kalıtsal bir hastalık var ise, doktorunuz amniyosentez isteyecektir. Ancak her annenin yaptırması gereken bir test olmayıp, tıbbi geçmişinde bu hastalık bulunanların yaptırması gerekmektedir. Bir başka durumda ise, gebeliği 35 yaşının üzerindeyken yaşayan anne adaylarından istenmektedir. Zira yaş faktörü bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde hemoroit olmanız kesin olmamakla birlikte muhtemeldir. Ayrıca varis sorunuyla karşı karşıya da kalmanız mümkün. Ağırlaşan vücut, cezasını bacaklara çektirebilir. Hemoroit oluşumunu engellemek için bol lifli gıdalar tüketmeli ve su içmelisiniz. Hamileliğin bu dönemine kadar 2.5 ile 4 kilo arasında ağırlık artışı göstermeniz normaldir. Bu kilonun altında ya da üzerinde alım, sorun teşkil eder. 17. haftada vajinal akıntı görülmesi normaldir. Önemli olan bu akıntının renk ve kokusu.

Eğer açık renk ve kokusuz bir akıntı ise normal karşılanabilir. Ancak daha koyu ve koku barındıran bir akıntı ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durum enfeksiyon habercisi olabilir. Ağırlamaya başlayan vücut bacaklara baskı yapacağından, bu dönemde spor ile bacak kaslarını güçlendirmek gerekir. Ancak bu sporu yaparken gebe olmayan bir insan gibi hareket edemeyeceğiniz için, hamilelere uygun hareketler ile, hatta mümkünse bir uzman yardımı alarak yapmanız gerekir. 17. Hafta, bebeğin cinsiyetinin öğrenilebileceği haftadır. Eğer bebek kız ise, uterus ve vajina çevresinde özel bir doku oluşmaktadır. Erkek ise penis şekillenmeye ve prostat oluşmaya başlamıştır. Bunlar cinsiyet belirleyici öğelerdir.

Gebeliğin 17. Haftasında Annedeki Ruhsal Değişiklikler
Hamileliğin 17. Haftasına Annede Görülen Ruhsal Değişiklikler

Ruhsal Değişimler

Hamilelik, fiziksel olduğu kadar, psikolojik olarak da hazır olmayı gerektiren bir durumdur. Vücudunuz zamanla gelişim gösterse bile, eğer zihniniz buna hazır değilse bebeğinizin ve sizin sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. 17. Hafta, birçok konuda değişiklik yaşanan bir haftadır. Aynaya baktığınızda gördüğünüz büyüyen karnınız, baksanız da bakmasanız da hissettiğiniz kilo alımı, psikolojinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu hafta cinsiyet belirlenmesinde de önemli bir hafta olduğundan, beklentiniz varsa ve tersi bir durumla karşılaşmanız sonucu üzüntü yaşayabilirsiniz. Hamilelik zaten genel bir bunalım barındıran bir süreç olduğundan, gebeliğiniz boyunca kendinizi kötü hissetmeniz için hep bir sebep olacaktır.

Ancak unutmayın ki, bu hafta itibariyle bebeğiniz sizi hissediyor. Sadece hamileliğin gereği diyerek üzüntü, endişe ya da bunalım hali yaşamak zorunda değilsiniz. Sizin yaşadığınız her olumsuzluk bebeğinizin gelişimini de büyük ölçüde etkileyecektir. Kilo almanız, karnınızın büyümesi, varisleriniz, lekeleriniz, çatlaklarınız… Siz hamilelik boyunca bunlarla güzelsiniz. Hamile olduğunuzu size büyüyen karnınız dışında hissettiren şeylerdir bunlar. O yüzden bu gibi durumları sıkıntı ederek psikolojinizi bozmanıza gerek yok. Nasıl olsa doğumdan sonra hepsi yok olacak. Ve unutmayın ki, dünyaya bir mucize getiriyorsunuz. Bu yüzden “Zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır”.

17. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

17 Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 17. Haftasına Ultrason Görüntüleri

17. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri