Hamilelik

18.Hafta Gebelik | 18.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 18. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 18 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

18 Hafta Gebelik
Gebeliğin 18. Haftası

18.Hafta Gebelik

Sizler 18. hafta hamilelikte 2. trimester dönemdesiniz. Bu dönem hamilelik sürecinde en rahat dönemlerdendir. Bu haftada anneler bebeklerini hissetmeye başlayacaklar. Bazı kişiler hissedemese de bebeğinizin hareketlerini çoğu anneler hissetmeye başlayacaktır. Bu dönemde anne de ve bebekte değişmeler yaşanacaktır. Bebeğinizde gelişen sinir hücreleri sayesinde sizi artık daha net duyacak ve tepki sağlayacaktır. Bu dönemde bebeğiniz yaklaşık 14 cm boyunda olacaktır.

Gebeliğin 18. Haftasında Anne Bedeninde Yaşananlar
18 Hafta Hamilelikte Anne Bedeninde Neler Yaşar

18.Hafta Hamilelikte Bedende Yaşananlar

Hamileliğin 18. Haftasında Beslenme
18 Hafta Gebelikte Anne Nasıl Beslenmeli

18.Hafta Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Anneler bu haftaya girdiklerinde aşerme durumuyla karşılaşabilirler. Açlık hissi yaşarlar. Yemek yeme şeklinizi sık aralıklarla hafif az yağlı yiyeceklerle olacak şekilde bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Zararlı atıştırmalıklar yerine size katkısı olacak besin değeri yüksek ürünleri tercih edin. Tatlı canınız çektiğinde bu istediğiniz meyvelerden giderebilirsiniz. Cips gibi zararlı paketli gıdalar yerine fırında patates, patlamış mısır veya evde az yağda olacak şekilde kendi cipsinizi yapabilirsiniz. Dondurma gibi soğuk ürünleri istediğinizde bunu da meyveleri yoğurda karıştırarak bu isteğinizi giderebilirsiniz.

Anneler vücutlarında değişen hormonlar sayesinde bu durumu adapte olma sürecinde yorgun ve enerjisiz kalabilirler. Gün içerisinde yataktan kalktıktan sonra bu durumun devam etmesini önlemek için iyi bir kahvaltıyla güne başlamalarını öneririz. Enerji sağlayacağınız ürünler ise

Bu şekilde yapacağınız kahvaltı sizlere gün içerisinde enerji sağlayacak bir nebze de olsa kendinizi rahat hissedeceksiniz. Hamile olan anneler normal yaşantılarına göre daha fazla yemek tüketmek isterler. Bu durumla beraber kilo almaya başlarlar. Çok kilo almak hem anne için hem de bebek için değildir. Rahat ve sağlıklı bir doğum süreci geçirmek yediklerinize dikkat etmelisiniz. Zararlı besinler yerine size yüksek enerji sağlayacak besinleri tüketirseniz kilo problemi de yaşamazsınız. 18. haftaya giren anneler büyümekte olan karınları sayesinde belki biraz yorgun düşebilir ama her zaman hareket halinde olunursa bebeğinize ve size iyi gelecektir. Gün içerisinde kısa kendinizi yormadan yürüyüşler yapın.

18. Haftada Anneye Enerji Veren Besinler
Gebeliğin 18. Haftasında Anneye Enerji Veren Gıdalar

 Sizlere Bu Süreçte Enerji Sağlayacak Besinler

Gebeliğin 18. Haftasında Yaşananlar
Hamileliğin 18. Haftasında Anne Bedeninde Yaşananlar

18.Hafta Gebelikte Yaşananlar

Sırt ve Bel Ağrısı; Hamilelik sürecinde vücutta birçok değişiklikler yaşanmaktadır. Alınan kilolar, annenin doğum yapacağı zamana göre vücudun şekillenmesi, karın bölgesinin büyüyüp gerilmesi gibi birçok unsur anneyi zorlamaktadır. Bu durum sayesinde bel ve sırt ağrıları oluşmaktadır. Bunlara bir nebze olsun engel olma için öneriler şunlardır.

Karın ve Kasık Ağrısı; Bebeğinizin büyümesiyle rahminizde büyümekte bu durum sonucunda karın alt tarafında ağrı hissetmektesiniz kaslar ve dokular gerilim sonucunda ağrı yaşanır. Kalkıp otururken bazen daha çok hissedebilirsiniz. Öksürdüğünüzde veya hapşırırken kendinizi sıkarsanız bu durumlarda da hissedebilirsiniz. Eğer ateş, baş dönmesi veya kan gelmesi gibi bir durum yaşarsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz. Hamilelik süresince alınan kilolar bazen vücutta ödeme sebep olabilir bu yüzden ayaklarınızı sürekli sarkık pozisyonda bırakmayın ayaklarınızı arada uzatın ve dinlendirin. Bu süreçte yaşadığınız her detayı doktorunuzla paylaşmanızı öneririz.

Sık İdrara Çıkma; Bu süreçte anneler idrar yolu enfeksiyonu yaşayabilirler. Bu enfeksiyon kişilerin daha sık tuvalete çıkmasına sebep olabilir. Ağrı hissedebilirsiniz veya çok ilerlediğinde kanama bile yaşayabilirsiniz. Doktorunuz bu durumun tedavisini sağlayacaktır. Sık idrara çıkma hissiniz varsa bu durumu bekletmeden yapmanızı öneririz.  Vücuttan en güzel mikropların atılma yönteminden biri de sudur. Su tüketmeyi ihmal etmeyin bolca su için. Tabi yeterli olmayan durumlarda doktorunuza danışın.

Gebeliğin 18. Haftasında Yapılacak Egzersizler
18 Haftalık Gebenin Yapabileceği Egzersizler

18.Haftayla Beraber Egzersizler

Hamilelik süresince egzersiz yapmak insülini dengeler, kan şekerini ayarlar ve dolaşım sisteminizi rahatlatır. Hareketli bir hamilelik aynı zamanda kilo almayı önleyeceğinden rahat doğum gerçekleşir.  Rahminiz ve karnınızda yaşanan büyüme sonucunda vücudunuzda ağrılar hissedebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için yapılan egzersizler kaslarınızı gevşetir ve ağrılarınız hafifler. Yaptığınız egzersizlere dikkat etmelisiniz. Ağır çok fazla hareket içerin veya tehlikeli sporlardan uzan durmalısınız. 18. haftayla beraber artık doğuma daha da yaklaşma sürecine girmişken sizlere önerimiz olan egzersizler;

18. Hafta Gebelik
Gebeliğin 18. Haftası

 18.Hafta Hamilelik

Bebeğiniz 18. haftaya giriş yaptığınızda büyümeye devam ediyor yaklaşık 150 gr ve boyu da 18 cm yakın olacaktır. Yüz hatları belirginleşmeye başlayacak anne karnında olan zaman geçtikçe dökülen tüyler oluşacaktır. Bebeğinizin kaşları da oluşmaya başladı. Artık 18. haftayla beraber bebeğiniz uyumaya başladı ve uyandığındaki kıpırtılarından onu hissedebilirsiniz. Artık sesleri algılayan bebeğiniz dışarıdan duyacağı yüksek sesleri algılamaya başlamıştır. Sizlerin bu süreçte birtakım şeylere dikkat etmesi gerekmektedir.

  1. hafta hamilelikte bazı durumlarda erken doğum riski yaşanmaktadır. Doktorunuza giderek rahim kanalı ölçümü yaptırabilirsiniz. Doktorunuz, varsa bir sıkıntı bunun müdahalesini hemen yapacaktır. Sizlerde rahat bir hamilelik süresi geçireceksiniz. Hamileliğinizin devam eden hafta ve aylarını yazılarımızda takip edebilirsiniz. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

18. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

18 Hafta Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 18. Haftasında Ultrason Görüntüleri

18. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri