Anne Ve Bebeğin 20. Haftası
Anne, Bebek ve 20.Hafta
Dünya’da yaşadığımız sürece bildiğimiz bir şey var. Biz Adem ve Havva’dan dünyaya geldik ve bir sonraki nesli devam ettirmekle hükümlüyüz. Sözüm şu anda hamile olan ve onun için heyecan ve sevgiyle bu yazıyı okuyan annelerimize. Anne olmak ne kadar gençken yük gibi gelse de aslında anne olmakla dünyada Allah tarafından kendimize bir görev üstlendirildiğinin farkında değiliz.
Bir çocuğu bebekken eğitmek gerekir öyle değil mi? Çünkü bebekken ona kendinizden bir şeyler katmaya başlıyorsunuz aslında. Mesela bir meyve yiyorsunuz ve o meyve o büyüdüğünde onun için en iyi meyve oluyor. Bir şarkı dinliyorsunuz ve büyüdüğünde o şarkının türünden hoşlanıyor. Bunun yanı sıra bazen olumsuz da etkilenebiliyor. Siz çok fazla sigara içme alışkanlığı olan biriyseniz ve hamilelikte günde 1 tane bile içseniz çocuğunuza zarar gelmese dahi büyüdüğünde o da içebilir. Çünkü biz bebekken annemize göbek bağı ile bağlıyız ve bunu bir nevi ruhsal bağ gibi düşünmemiz gerek. Bizim ilk tanıdığımız ve ilk güvendiğimiz insan annemiz oluyor. Dünyaya gözümüzü açar açmaz onu görüyoruz. Bir nevi elçi oluyor, hayatta yönlendiriyor bizi. İlk insan varlığımızı onunla keşfediyoruz. O yüzden onu sevmek, ona yol göstermek zorundasınız.
Gebeliğin 20. Haftası Nasıldır
Hamileliğin 20. Haftası Nasıldır?
Hamilelik ilk haftalardan beri her annenin merakla geçirdiği dönemlerden biridir. Kalp atışlarını, tekmelerini duymak isteriz hatta bir an önce cinsiyetini öğrenmek için can atarız. Daha oyunun başında ne isim koyacağımızı düşünmeye başlarız. Diğer haftaları geri bıraktık. Öyleyse 20.hafta sizin için ve bebeğiniz için nasıl bir hafta olacak?
Aslında bahsettiğimiz koskoca bir beş ay. Yani sabretmeniz gereken bir dört ay daha var ve merak etmeyin bu süreçte aldığınız kiloları rahat rahat vereceksiniz. Ama şimdiden kilo aldım diye karnınızdaki çocuğu ölüm diyetlerine mahkum etmeyin. Karnınız büyüyebilir normal panik yapıp göbeğim mi çıktı diye düşünmeyin. Çünkü eğer buradaysanız ilk hamileliğinizden dolayı üzerinizde bir acemi telaşın izlerini fark ediyoruz.
Gelelim belirtilere :)size sürpriz bir cevap olacak. Bu çocuğunuzun cinsiyetinin kendini belli edeceğine dair evet. Ultrason a gidip bebeğinize baktırmanız da fayda var her an şaşırabilirsiniz.
Bunun dışında bebeğiniz artık kol ve bacaklarını kontrol ettirmeye başlayacak ve tekme seslerini her an karnınızda hissedebileceksiniz. Bu bebeğinizin vücudundaki sinir hücrelerinin sürekli sayısını arttırmasından kaynaklanıyor. Bebeğin vücudundaki sinir hücreleri artık bir yetişkin vücuduyla eşdeğer haline geldiğinde tamamen hareket etmeye başlayacak. Bu arada bebeğinizin boyu 25-30 cm’ e oluşacak. Eee nasıl olsa kollar bacaklar gelişiyor. Ağırlığına bakacak olursak sadece 300 gram. Ama şunu söylemeden geçmek olmaz o da bu süreçte bebeğin hızla kilo almaya devam edeceği. 20.hafta için düşündüğümüzde o kadar minik ve masum ki…
Diğer bir belirtiye bakalım bu belirtiler yine fiziksel özellikleriyle alakalı. Tırnakları ve kaşları çıkmaya başlayacak ve saçları uzamaya devam edecek.
Aynı zamanda cinsiyet konusuna tekrar değinmek istiyoruz çünkü bu hafta cinsiyeti belli olduğu süreç içerisinde kız veya erkek hormonlarının, cinsel bölgelerinin (testis, rahim) bu kısımların gelişmesine sebep olacak.
Göz kapaklarını açıp bir şey göremese dahi gözlerinin sağa veya sola hareket ettirebilecek ve o bebeklerin meşhur bir hareketi vardır, dillerini dudaklarına değdirmeleri, ki sadece bundan ibaret değil. Parmaklarını emdiğini veya uyuduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunları 20.hafta da tam anlamıyla yapabilecekler.
Diğer bir belirti ise bebeğiniz artık 20.hafta ile beraber sesleri keşfetmeye başlayacak. Karnınızın guruldaması da dahil. Ama bizden size tavsiye bebeğinize daha bu kadar küçükken arabesk tarzı efkarlı müzikler dinletmemeniz çocuk hayata 2-0 acılı başlamasın. Uzmanların da söylediği gibi klasik müzik tarzı hafif müzikler dinletmeniz de fayda var. Hatta ve hatta parktaki çocuk seslerini bile dinletebilirsiniz. Bu sayede Dünya’ya ve insanlara alışmış olacaktır.
20 Haftalık Gebe Nelere Dikkat Etmelidir
20.Haftada Annenin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Hamileliğin sizin için güzel bir tecrübe ve yorucu anlara tanıklık ettiği bu süreçte, spor yapmanız aslında önemli etkenlerden bir tanesidir. Spordan kastımız barfiks çekip karın kası yapmak değil elbette. Kendinizi motive edici ve rahatlatıcı aynı zamanda bronşlarınızı açan yogaya başlayabilirsiniz. Çünkü özellikle mental anlamda buna ihtiyacınız olacak.
Süt ve süt ürünleri tüketmeniz de ayrı bir önemli. Hem çocuğu doğduktan sonra emzirebilmek hem de çocuğun kemik gelişimi için çok önemli. Süt boy uzatır bilirsiniz ki tabi ki 2-3 aylık bir bebeğin uzun olmasını bekleyemeyiz. Ama sizin hamileyken bu ürünleri tüketmeniz gelecekte çocuğunuzun genetik dışında ideal bir boy a ve güçlü kemiklere sahip olmasını sağlayacaktır. Ve gelişimini eksiksiz tamamlayacaktır.
Evet ve en önemlisine geldik tabi ki de uyku… Sakın gece 1 de yatıp 9 da kalkıp 8 saat uyku ideal teorisini savunmaya kalkmayın. Önemli olan kaç saat uyuduğunuz değil önemli olan saat 12’den önce uyuyabilmeniz çünkü bu hem bebeğiniz için hem de sizin için en sağlıklısı olacaktır.
Gebeliğin 20. Haftası Anneyi Nasıl Etkiler
Hamileliğin 20.Haftası Anneyi Nasıl Etkiler?
Şimdi sıra geldi bebeğini düşünen ve ona değer veren annelere… Siz bebeğinizi bu kadar çok düşünürken biz de sizi düşünmeye karar verdik ve 20.haftada sizi ne gibi durumlar bekliyor bundan bahsedeceğiz.
Burada sizinle paylaşacağımız durumlar sizi ruhen olumsuzluğa itecek bazı durumlar ama korkulacak hiçbir şey yok. Gelin birlikte bakalım.
Hamilelikte Yalnız Hissetme
1- Yalnızlık Hissi
Öncelikle birçok hamile anne 20.haftada bebeğinin gelişimiyle de birlikte kendini çok fazla yalnız ve kimsesiz hissetmeye başlıyor. Şöyle düşünün ki Dünya’da sadece siz ve bebeğiniz varmış gibi başka hiç kimse yokmuş gibi bir his yaşıyorsunuz. Ama bu kötü bir his değil. Bu düşünce ile beraber bebeğinize daha da çok tutunacağınızı düşünüyoruz biz.
Hamilelikte Duygusallık
2–Aşırı Duygusallık
Hanımlar, çok duygusal bir hafta veya birkaç hafta 20.hafta beraberinde sizi bekliyor olacak. En ufak bir şeyden ağlamak isteyeceksiniz. Ve bu durumun en belirgin nedeni hamile annelerimizin bu dönemde geçmişi fazla düşünmeleri bundan kastımız küçüklük zamanınız, arkadaşlarınız belki ilk aşkınız vb. Şeyleri düşünüp geleceği hiç düşünmediğinizi fark edeceksiniz. Ama bu olayı da bir rüya gibi düşünün. Çünkü uyanacaksınız ve bebeğiniz kollarınızda olacak.
Hamilelikte Kaybetme Korkusu
3-Bebeği Kaybetme Korkusu
Evet başlarda bu şekilde düşünülmese bile 20.haftayla birlikte onun içinizde bir yerde büyüdüğünü hissettiğinizde ister istemez ‘ya onu düşürürsem? Ya karnımda ölürse?’ gibi kendinize korkuyu aşıladığınız cümleler kurmaya başlayacaksınız. Kafanızın içinde kurduğunuz bu gibi senaryolar gözünüzü korkutmasın. Çünkü bebeğiniz şu anda,20.haftada gayet sağlıklı daha ötesinde düşünmemenizi tavsiye ederiz.
Hamilelikte Acele Etmek
4-Acele Etmek
Evet bu aslında hem 20.haftayı hem de daha önceki süreci etkileyen bir şey. Kız ya da erkek olduğunu hissedip herhangi bir cinsiyet üzerine kıyafet alımına başlamak veya benim çocuğum ilerde mimar olacak havalarına girmek hoş bir şey değil. Sanki 20 haftadır hamile değilsiniz de 20 yıldır hamileymişsiniz gibi o ve onun geleceği için acele etmeyi bırakmalısınız ve evham yapmamalısınız.
Son olarak, üstte saydığımız bütün maddeler gözünüzü korkutan tarzda fakat sadece kısa bir süreç için geçerli göz açıp kapadığınızda tedirginlikleriniz ve korkularınız sona erecek ve kucağınızda yeni doğmuş bir bebekle bu zamanları sevgiyle hatırlayacaksınız. Ve bir şey daha var ki onunla bu zamanlarda o kadar çok anı fotoğraflarınız olacak ki… Her daim gülümsemeyi ve ona sevgiyle bakmayı unutmamanızı diliyoruz.
20. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 20. Haftasında Ultrason Görüntüleri
20. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri