Gebeliğin 23. Haftasında Neler Oluyor
Hamileliğin 23.Haftasında Neler Oluyor?
Embriyodan başlayarak doğuma büyümeye doğru giden bu yolda anne ile birlikte embriyonun hangi evrede olduğu ve hangi evrede neler olduğu önemlidir. Anne ile birlikte ilerleyen gelişim ve büyüme evreleri bebeğin kimliğini belirler, gelişimini etkiler ve anne karnında yaşananlar bebeğin hayata geldiğinde yaşayacaklarını belirler. Bu yüzden hamileliğin hangi haftasında neler olduğu ve annenin neler yapması gerektiği bebeğin karakterine ve doğumdan sonraki hayatına büyük etkisi vardır. Hamileliğin 23. Haftası da hamileliğin önemli haftalarından birisi olup bekli de anneyi en mutlu edecek gelişim evrelerinden birisidir. Bu haftada artık bebeği bebek yapan birçok şeyi ultrasonda görebilir ve anne tam anlamıyla hamile olduğunu, embriyonun hayat bulmaya başladığını hissedebilir.
Hamileliğin 23. Haftası en önemli gelişim evrelerinden birisidir çünkü anne embriyonun hayat bulmaya başladığını hissedebilir. Bunlardan en önemlisi stetoskop ile artık bebeğin kalbini duymaya başlayabilirsiniz. Bu evrede artık anne bebeğin hareketlerini hissetmek ile kalmaz, karnına bakınca hareket ettiğini görebilir. Elleri ve ayakları artık tam olarak gelişmiş sayıldığından hareket kapsamı daha çok artacak ve artık dışarıdan annenin karnına bakıldığında net bir şekilde yaptığı hareketler görülebilecek. Bu evreye geçiş yapıldığında artık ultrasonda bebeğin görüntüsü daha farklı görülecek. Bebeğin cildi hala şeffaf olduğundan gelişmiş olan ve gelişmeye devam eden kemikleri ile organları ultrasonda derinin ardından görülebilecek. Bu evrede artık bebeğin vücudu yap ve kas ile kaplanma olayını başlayacak.
Hamileliğin 23. Haftasında değişen ve gelişmeye devam eden önemli olaylardan birisi ise bebeğin işitme duygusunun artık daha da hassaslaştığı. Çevresindeki ve anne karnının içerisindeki seslere karşı artık embriyo artık daha da duyarlı hale gelmiş oldu. Annenin duyduğu, annenin çevresindeki her sese karşı artık daha duyalı hale gelmeye başladı. Bununla birlikte artık annenin hareketlerine karşı da hassas olmaya başladı. Annenin her hareketini artık hissedebiliyor, hatta bunlara göre tepki verebiliyor. Henüz 23 haftalık olmasına rağmen bu gelişim aşamasında embriyonun ciğerlerindeki damarlar gelişiyor, yani nefes almaya hazırlanışının ilk haftasına girmiş bulunmakta.
23 Haftalık Gebe Anne Nasıl Beslenmeli
Hamileliğin 23. Haftasında Anne Nasıl Beslenmeli?
Hamileliğin 23. Haftasında anne adayının alması gereken en önemli besin sodyumdur. Hamileliğin 23. Haftası besin zincirinde ‘sodyum haftası’ olarak nitelendirilebilir. Hamileliğin 23. Haftasında anne vücudunun be embriyonun gösterdiği ve göstermeye devam eden gelişimi açısından alınması gereken sodyum miktarı önem taşır. Tabii bunun ile birlikte anne adayının sodyumu bol bol vitamin ile de desteklemesi gerekir. Bu evrede anne vücudunun ve bebeğin sodyuma ihtiyaç duymasının en önemli nedenlerinden birisi; sodyum hamilelikte anne vücudunda artan sıvının dengelenmesini sağlamada bir numaralı role sahiptir. Sodyumun anne vücudunda etki ettiği diğer bir unsur ise hem annenin hem de embriyonun vücut ısısını dengede tutması. Özellikle kas ve yağ oluşumu içerisinde olan bebeğin vücut ısının dengede olması anne adayı ve bebek açısından önem taşır. Bebekte oluşabilecek kas veya deri hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.
Annenin, hamileliğin 23 haftasında alması gereken sodyum miktarı da önemlidir. Sırf faydalı diye anne adayının aşırıya kaçmaması gerekir. Eğer anne adayının hipertansiyonu var ise alması gereken sodyum miktarını ve besin tablosunu doktoruna danışması gerekir. Bunun haricinde hamileliğin 23 haftasında anne adayının alması gereken sodyum miktarı günde 2,400 miligramdır. Peki, sodyum hangi besinlerde var;
- Sebze çeşitleri,
- Süt,
- Yumurta,
- Sade yoğurt,
- Kümes hayvanları,
- Balık,
- Meyve,
- Tahıl,
- Tuzsuz fıstık.
Bu besinlerinin bazılarının içinde ne kadar vitamin olsa da anne meyvelerden ve diğer vitamin takviyelerini bırakmamalıdır. Anne bu haftada sadece bu besinlere yönelip diğer besinleri boşlamamalıdır, sağlıklı bir anne adayının günde alması gereken sodyum miktarı maksimum 2,400 miligramdır. Anne adayının sodyum takviyelerini bol bol meyve ve su ile desteklemeye devam etmesi gerekir.
Anne hamileliğin her döneminde olduğu gibi şişkinlik ve gaz yapan besinlerden bu dönemde de olabildiğince uzak durmalıdır. Gebeliğin 23. Haftası 6.ay olduğundan anne adayı doğuma yaklaşmıştır ve artık besinlerin onda şişkinlik yapması ve gaz sancısı daha çabuk oluşabilir ve daha şiddetli olabilir. Bu yüzden anne adayının bu dönemden itibaren ufak bile olsa aldığı besinlerde kaçamak yapmaması ve beslenme listesine tam olarak uyması hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.
Gebeliğin 23. Haftasında Yaşananlar
Hamileliğin 23. Haftasında Embriyonun Gelişim Süreci ve Yaşananlar
Anne adayının hamileliğin 23. haftasında artık karnı ‘hamile’ denecek derecede büyük olmuş olur. Çünkü bu evrede artık bebeğin boyu yaklaşık 28 santim ve kilosu ise 500 gram ağırlığında. Bu evrede artık bebeğin tüm hareketleri ve kıvranması, hatta el ve ayak hareketleri annenin karnına dışarıdan bakınca görülebilir ve ağırlaşmaya başlayan vücudu sayesinde anne adayı bebeğin ağırlığını ve hareket edişini daha net hissedebilir. Hamileliğin 23. Haftasından itibaren embriyo önceki haftalara göre daha hızlı kilo almaya başlayacak ve yaklaşık 4 haftanın sonunda o anki kilosu ikiye katlanacak.
Bu evrede artık embriyonun kemikleri gelişim sürecini tamamlama evresine girerek artık kas ve yağ oluşum sürecine girmiş olacaktır. Ultrasondan bakıldığında embriyonun kemikleri ve organları vücudunca yağ oluşumu başlamadığından hala görülebilir halde ve derisi hala şeffaf halde. Embriyonun vücudu bu haftadan itibaren yağ bağlamaya başlayacağından gelecek haftalarda artık vücudu şeffaflığını kaybedecek ve tamamen bir bebek görünümüne sahip olacak. Yüz hatları artık ultrasondan belli olacak şekilde yerine oturdu, göz yuvaları, ağzı, burnu ve kulaklarını ultrasondan baktığınızda tam anlamıyla görebilir hatta aileden kime benzediğini bile bulabilirsiniz.
Hamileliğin 23. Haftasında Yaşananlar
Hamileliğin 23. Haftasında Anne Neler Yaşıyor?
Bebek büyütmek kolay olmadığı gibi anne adayının hamilelik dönemlerinde bebek taşıması da kolay değildir. Vücut değişimleri, bebeğin gelişimi ve giderek ağırlaşması, annenin beslenmesi ve yapması gereken egzersizler, yürüyüşler bir yana dursun bebeği vücutta taşıması ve vücutta büyütmesi de anne için bir hayli zor. Hamileliğin 23 haftasında ağırlaşan bebek ile birlikte annenin vücudu da ağırlaşmaya başlar ve annenin aldığı hamilelik kiloları ise tam anlamıyla bu evreden sonra baş gösterir.
Anne adayının bu evrede ayak bilekleri ve ayakları şişmeye başlar, gözle görülür ve hissedilir bir şekilde ağırlaştığı görülebilir. Hamilelik eğer yaz aylarında geçiyorsa anne adayının kan dolaşımı yavaşladığından bacakları ödem tutmaya başlar. Bu evreden sonra ödemleri engellemenin bir yolu tam anlamıyla yoktur, ödemler hamilelikten sonra geçer. Yalnızca bacak ağrısını geçirmek için anne adayı fazla süre ayakta durmaktan kaçınmalı ve bacaklarını uzatarak bol bol dinlenmelidir. Ağrıları azaltmak ve ödem oluşumunu engellemek için rahat çoraplar ve ortopedik ayakkabılar giyilmesi anne adayına önerilir. Eğer anne adayı bacaklarının, ellerinin, gözlerinin ve yüzünün aniden ve gereğinden fazla şiştiğini fark ederse hemen doktoruna başvurmalıdır.
Bu evrede sodyum harici anne adayının bol bol kalsiyum alması gereklidir. Kalsiyum bakımından anne adayı aldığı sodyum miktarını şu besinler ile destekleyebilir;
- Konserve somon ve sardalya,
- Susam vb. tohumlar,
- Badem vb. çerezler,
- Kuru incir ve kayısı,
- Fasulye,
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Kalsiyum takviyeli kahvaltılık gevrek, ekmek veya içecekler.
Bu evrede anne adayının gece uyurken veya dinlenirken sağ tarafına çok fazla yatmaması önerilir. Anne adayı dinlenirken veya yatmadan önce ayaklarını yukarıya kaldırması uzman doktorlar ve tarafımızca önerilir. Bunlar vücut ağrılarını büyük ölçüde azaltmaya yardımcıdır.
Bu evrede anne adayı daha az sıvı tüketmelidir ve artık arada bir yaptığı karbonhidrat kaçamaklarından kesinlikle sakınmalıdır. İçilen her sıvıyı anne vücudu depoladığından anne adayının vücudunda yaşanan şişliğe de bir o kadar zararlıdır. Anne adayı doktorunun tavsiye ettiği günlük sıvı miktarını kesinlikle aşmamalı, şekerli sıvılar yerine yeteri kadar su tüketmelidir. Eğer anne adayının vücudu gereğinden fazla şişiyorsa bu Preeclampsia hastalığının habercisi olabilir. Bu yüzden anne adayının bu şişkinlere dikkat ederek olabildiğince az ayakta durarak şişkinlerin daha hızlı büyümesini engellemesi sağlık açısından da önemlidir. Anne adayının sadece bebeğin sağlığını değil kendi sağlığını da düşünmesi gerekir, unutmamalıdır ki eğer anne zarar görürse bebek de zarar görür, bebek zarar görürse anne de zarar görür.
23 Hafta Gebelikte Egzersiz
23.Hafta Hamilelik Egzersizleri
Bu evre artık olabilecek en ufak şeylere karşı tehlike barındırdığından anne adayının bol bol dinlenmesi ve fazla ayakta durmaması gerekir. Anne adayının bu evrede yapması gereken egzersizleri azaltmaması, bol bol sıvı tüketmesi ve üzerindeki ağırlığı atana kadar dinlenmesi gereklidir. Anne ne kadar sağlıklı yaşarsa bebek de o kadar sağlıklı gelişir, bu yüzden egzersiz yaparken bir uzmana danışmak veya egzersiz yaparken dikkatli olunması önerilir. İşte hamileliğin 23. Haftasında anne adayının yapması gereken egzersiz listesi;
- Anne adayı artık çok fazla ayakta duramadığından gün içerisinde ara sıra bacak egzersizleri ve bacak esnetme hareketleri yapması önerilir. Yürüyememesini bacak egzersizleri ile tamamlayabilir. Yalnızca bu egzersiz hareketlerini uygularken anne adayının dikkatli olması gereklidir, bacaklarını çok ayırmadan yavaş ve ufak hareketlerle bacaklarını esnetmesi gerekir.
- Bacak esneme hareketinin en doğru yöntemi bir plates topuyla olacaktır. Ufak boy plates topunu kalçanın altına koyun, ellerinizi arkaya yerleştirin ve bacaklarınızı omuz hizasında açın. Bacak açısının tam olarak 90 derecelik bir açıda olması gerekir. Bir ayağınızı diğer bacağınızın üzerine koyarak, nefese ritimli olacak şekilde yavaşça aşağı indirip yukarı çekerek bacak içini esnetebilirsiniz.
- Yine plates aletleri ile bel ve sırt egzersizleri yapılabilir. Bebek hızla ağırlaşmaya başladığından anne adayının bel ve sırt ağrıları artmaya başlayacaktır. Bu yüzden anne adayının önceki haftalarda yaptığı gibi bel ve sırt egzersizlerine devam etmesi gerekir.
- Hamileliğin 3. Ayından başlayıp 6. Ayın sonuna kadar devam eden yüzme egzersizlerinin vücut ağırlığına faydası bulunmaktadır. 23 hafta hamileliğin 6. Ayı içerisinde olduğundan anne adayının vücut ağırlığına ve bebek gelişime faydası açısından yüzme egzersizlerine bu evrenin sonuna kadar devam etmesi gerekmektedir.
- Hamileliğin başında olduğu gibi dünde yarım saat hafif tempo ile sabahları yürüyüş yapmaya devam edilmelidir. Anne adayının bacakları şişmeye ve ödem toplamaya başladığından çok fazla ayakta duramasa bile her sabah rutin haline gelen yürüyüş egzersizini anne adayının aksatmaması gerekir.
- Anne adayı bacak kaslarını güçlendirmek için squat hareketleri yapabilir. Bir dizinizi yere koyun, diğer bacağınızı öne atıp yere çökün. Bacak ve kalçalarınızın genişçe açıldığını göreceksiniz. Daha sonra bacaklarınızın yerini değiştirin. Bu egzersiz hareketi bacaklarınızı güçlendirir. Böylece karnınızı rahat rahat taşırlar.
23. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Hamileliğin 23. Haftasında Ultrason Görüntüleri
23. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri