Gebeliğin 24. Haftasında Olanlar
Hamilelikte 24. Haftada Neler Olur?
Hamileliğin her aşaması, şüphesiz kendine özel ve farklı bir konumdadır. Hem anne hem de bebek için oldukça önemli olan bir haftadan bahsetmek aslında mümkün değildir. Çünkü hem anne için hem de bebek için her haftanın ve dahası her günün büyük bir önemi vardır.
Hamilelik; genel olarak hastalık olarak adlandırılmaması gereken ve sadece geçirilmesi gereken keyifli zamanlarla dolu bir süreç olmalıdır. Bu yüzden de bu süreçte karşılaşabileceğiniz her engelin, geçici olduğu kanaatine varmalısınız. 9 aylık bir süreci ve belki de hayatınızın mucizesini elinize almadan önce geçirdiğiniz o 9 ayın kıymetini bilmelisiniz. Hem mental hem de psikolojik anlamda kendinizi yormamalı ve bu süreci en güzel şekilde atlatmaya bakmalısınız.
Bizler de bugün, sizin için hamilelikte 24. Hafta içerisindeki değişimlerden bahsetmek istiyoruz. Bu değişimler, gerek sizde, gerek bebeğinizde gerek ise süreç içerisinde olan değişikliklerdir. Bu değişikliklere adaptasyon, içinden çıkma ve psikolojik yönden hazır hissetme gibi durumların hepsine değinecek ve beklediğiniz bilgileri sizlere sunacağız. Şimdiden keyifli okumalar dileriz değerli anne adayı.
Hamileliğin 24. Haftasındaki Değişimler
24.Haftada Genel Değişimler Nelerdir?
Hamilelikte 24. Hafta hamilelik içerisinde bebeğinizin şu anda 30 cm olduğunu söyleyebiliriz. Giderek daha da büyüyor değil mi? Ağırlık konusunda ise 600 gramlık bir seyirde devam ediyor.
Artık küçük bir bebek olarak görünen bu ufaklığı, bir meyveye benzetemiyoruz bundan sonra. Çünkü o, size gelmek yolunda emin adımlarla ilerleyen bir kahraman gibi. J
Genel değişimlerden bahsedecek olursak 24. Hafta için; bu dönemde sizin için şiddetlenen bel ağrılarından bahsedebiliriz. Ara ara vuran, belki de uzun bir süre geçmeyen ben ağrılarının varlığından söz edebiliriz. Eklemlerinizle alakalı sorunlar yaşayabilir, bu bölgelerde de ağrılar çekebilirsiniz. Bu konularda rahatlatıcı hareketler yapmanız ve özellikle çok fazla dinlenmeniz gerekir.
Bebeğinizin ise ciğer gelişimi tamamen tamamlanıyor desek, yalan söylemiş olmayız. Öyle ki bir erken doğum riskine karşı bebeğinizin ciğerleri, şu anda hazır durumda. Doğsa bile, kendini idare edecek kadar artık gelişti. Hem ne demiştik? O artık bir avakodo, üzüm ya da kavun değil; gerçek bir bebek. Ama illa bir sebze ya da meyve ismi söyleyeceksek; uzun bir mısır diyebiliriz. Kendi işlerini kendi halledebilen ve bu dünyaya gelse bile, yaşayabilecek enerjiyi kendinde bulabilecek bir mısır…
Hamileliğin 24. Haftasında Annedeki Değişimler
Hamilelikte 24. Haftada Annedeki Değişimler Nelerdir?
Hamilelikte 24. Hafta sürecine girildiğinde genel durumlarda bahsettiğimiz gibi sorunlara ek olarak da problemler ya da yaşanması gereken olaylardan bahsedebiliriz. Şu şekilde bir sıralama yapabiliriz;
- Hafta hamilelikte rahminizin, yukarı doğru ilerlediğini söyleyebiliriz. Göbek deliğinize daha da yakınlaşan rahminizin boyutu artık daha da büyüdü.
- Eklem ağrılarınız artabilir. Kol ve özellikle bacaklarınızda geçmeyen ağrılar hissedebilirsiniz. Kendinizi rahat ettirmeli ve konfor alanınız dahilinde ayaklarınızı genel olarak yukarı doğru uzatmalısınız. Ancak bu sayede, daha dinlenmiş bir vücuda sahip olabilirsiniz.
- Değerli anne adayı; bu dönemde bahsettiğimiz bel ağrıları, zaman zaman şiddetini arttırabilir. Bu, akışta olan bir sorun ancak çok fazla endişeye kapılmamalısın. Kendini dinlendirmeli, aşırı ağır işler yapmamalı ve yük olabilecek herhangi bir şeyi, eğer senin yapman zorunlu değilse taşımamalısın. Evet, hamilelik bir hastalık değildir, bir süreçtir diye her seferinde yineliyoruz ancak dikkat etmen gereken bir süreçtir. Hem kendi açından, hem de bebeğin açısından daha temkinli davranarak 24. Haftayı da daha rahat bir şekilde atlatabilirsin.
- Cildiniz sağlıklı bir görünüm kazanacaktır.
- Kan hacminiz de artacaktır.
- Saçlarınızda gürleşmeyi bu dönemde görebilirsiniz.
- Psikolojik anlamda da kaygılı ve endişeli hissedebilirsin. Bu maddeye, bir başlık altında değineceğimiz için şimdilik sadece bu kadarını belirtelim.
- Bu dönemde karın büyümeye devam edecektir. Özellikle kemer takarken, belden bağlamalı kıyafetler giyerken dikkatli olmalısınız. Kemeri muhakkak takmalısınız ancak direksiyon ile aranızdaki mesafeyi iyi ayarlamanız daha iyi olacaktır. Bol kıyafetler giymeye, bu haftada da özen göstermelisiniz.
Gebeliğin 24. Haftasında Bebekte Meydana Gelen Değişiklikler
24.Haftada Bebekte Olan Değişimler Nelerdir?
Her hafta sadece sizde ya da sadece bebekte olan değişimlerden bahsedemeyiz. Her ikiniz için de değişen durumlardan söz edebiliriz. Hamilelikte 24. Hafta içerisinde bebekte olan değişimleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bu haftada, bebeğiniz tam bir bebek olarak kabul edilir. Erken doğum riski olsa bile, kendini idare ederek yaşama tutunacak kadar solunum yolları gelişmiştir.
- Algıları da gelişti bebeğinizi. Beyin hücrelerin sayıları arttı ve kendilerini geliştirdiler. Bu yüzden artık daha geniş bir algı ve duyuma sahip.
- Bu dönemde dokunma duyusu da oldukça gelişti bebeğiniz için. Yani elinizi karnınıza koyduğunuzda ya da hafif bir bastırma ile ona, burada olduğunuzu hissettirdiğinizde o da size geri tepki verecektir.
- Bu dönemde bebeklerinizin duyuları da tam olarak geliştir. Artık sizin seslerinizi, dinlettiğiniz müzikleri tamamen duyabiliyoruz. Bu yüzden bebeğinize sakin müzikler dinletip, olumlu konuşmalar yaparsanız çok daha güzel bir geri dönüş alabilirsiniz.
- Bağırsaktaki siyah kakanın oluşumu, 24. Haftada da devam eder.
- Sindirim sistemi ile alakalı eksik kalan unsurlar da tamamlanarak, tam bir sistem halini alma yolunda ilerlenir.
Bebeğinize bu haftada ultrasonda bakarsanız genelde hareketli bir şekilde göreceksiniz. Uyuyor da olabilir evet ancak bu dönemde bebeğinizin hareketlendiğinden bahsedebiliriz. El ve ayak hareketlerini görebilir ve gerçekten, size gelmeye daha da yaklaştığına daha yakından şahit olabilirsiniz.
Gebeliğin 24. Haftasında Annenin Dikkat Etmesi Gereken Durumlar
Hamileliğin 24. Haftasında Annenin Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Hamileliğin her haftası gibi, 24. Haftada da vücutta farklı değişimler ve yeni hareketler oluyor. Bunlara adaptasyon sağlamak, vücudun istediğini ona sunmak ve bebek için gerekli olan her detayı aynı çerçevede bulundurmak için annelerin uğraşı hiç bitmiyor.
- haftada da annenin dikkat etmesi gereken tüm detayları sizler için tek tek maddelendirdik. Bu maddeler ışığında dikkat etmeniz gereken her hususun farkında olabilirsiniz. Özellikle sizin daha rahat bir hafta ve ay geçirmeniz için dikkat etmeniz gerekenler;
- Bu dönemde kabızlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bunun, seni zorladığını hissedebilirsin. Özellikle basur sorunu olan anne adayları için, çok daha zahmetli geçebilecek kabızlık problemini, en aza indirgemeli ve hatta sıfıra getirmelisin. Bunun için meyve ve doğru sebzeler ile işini kolaylaştırabilirsin.
- Hazımsızlık problemleri yaşayabilirsin. Bu bağlamda kendine dikkat etmelisin. Mideni şişirecek, gaz yapacak ve sindirmeni zorlayacak besinleri hamilelikte 24. Hafta içerisinde tüketmemelisin.
- Öğünlerini sıklaştırmalı ancak porsiyonlarını azaltmalısın. Bu zaten, genel olarak uymamız gereken bir hayat şekli ancak maalesef pek çoğumuz uyamıyoruz. Ancak senin sağlığın, bebeğinin sağlığı ve bu hafta içerisindeki tüm olması gereken işlevleri yerine getirmen için, bunu yapmalısın. Yani meşhur ‘’az ve sık yemek’’ tabirini hayatına entegre etmelisin.
- Gece yatmadan önce dikkatli olmalısın. Muhtemelen çok fazla acıkma yaşayabilirsin ancak bunun önüne geçmelisin. Özellikle gece yatmadan önce, ağır hiçbir gıdayı tüketmemelisin. Çok acıktıysan, 1 bardak ayran, biraz meyve gibi seçenekler oluşturup, bu seçenekler ile açlığını bastırmalısın.
- Özellikle yemeklerdeki sıvı tüketimi noktasında biraz daha dikkatli olman gerekir bu dönemde. Çünkü çok fazla sıvı tüketirseniz, midenizdeki pek çok besin şişecek ve size reflü gibi bir hastalık olarak geri dönecektir. Ağzınızda sürekli bir acı su hissi ile baş başa kalabilirsiniz. Bol su tüketimi, hamileliğin her döneminde önerdiğimiz bir şeydir ancak böyle haftalarda dikkatli olmalısınız. Normal şekilde su tüketebilirsiniz.
- Normalden kastımız da; öğün aralarında içmeniz gereken sudur. Örneğin kahvaltı ettiğiniz ve üzerinden belirli bir miktar zaman geçti, öğle yemeğine ya da kahvaltı sonrası atıştırmaya kadar sıvı tüketmeye devam edebilirisiniz. Öğle yemeği yerken sıvı tüketmeyin ve sonrasında devam edin. Bu süreklilik ile gün içerinde 8 ile 10 bardak arasında su tüketimi sağlamanız, sizler için daha sağlıklı ve rahatlatıcı olacaktır.
- Yağlı besinler tüketmek, bu hafta içerisinde sizlere hem rahatsızlık hem de kilo olarak geri dönecektir. Yağlı besin tüketimine dikkat edin.
- Baharatlı yemekler yerine, daha sade içerikli yemekler tercih etmelisiniz. Midenizde oluşabilecek her türden sıkıntı, sizler için ciddi boyutlara varmamalıdır. Baharat da mide ağrılarını tetikleyen bir unsur olduğu için, bu konuda da dikkatli davranmalısınız.
- Sizi sıkmayacak, bol kıyafetler giymek daha rahatlatıcı olacaktır.
- Özellikle bu dönemde ayaklarda şişme meydana gelebilir. Hem hamileliğin hem de bu haftanın özellikleri arasındadır. Büyüyen ayaklarınızın, daha rahat içerisine sığabilmesi için, örneğin 39 numara giyiyorsanız, 40 numara ayakkabı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. 1 numara büyük ayakkabı işinizi daha da kolaylaştırır.
- Düzenli olarak spor yapmak ve temiz hava almak bu haftanın da yıldızları arasında. Ciddi bir rahatsızlığınız yoksa muhakkak bu unsuru da uygulayın.
Genel olarak dikkat etmeniz gereken, hamilelikte 24. Hafta için bu şekilde. Sizler, bu maddelere dikkat ederek hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını, üst düzeyde güvene alıyorsunuz. Oldukça hayati derecede önem taşıyan, hamilelik safhasındaki yer aşama için, mutlak özen göstermeli ve bu bağlamda hareket etmelisiniz. Ancak bunun için de kendinizi aşırı zorlamanıza ve endişe duymanıza gerek yoktur. Annelik içgüdüsü sayesinde, emin olun pek çok zorluğun üstesinden kolayca gelebileceksiniz. Çünkü hayattaki en büyük gücünüz olacak bir can, size ulaşmak için gün sayıyor. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın olur mu?
Gebeliğin 24. Haftasında Anne Psikolojisi
Hamileliğin 24. Haftasında Annenin Psikolojisi
Hamilelikte 24. Hafta genel olarak anne adayları için biraz endişeli ve kaygılı geçen bir süreç olarak değerlendirilir. Bu dönem içerisinde anne adayı yer yer umutsuz hissedebilir.
Bazen çektiği ağrılardan bazen de içinde bulunduğunu düşündüğü sancılı durumdan dolayı güçsüz hissedebilir. Hamilelik genel olarak vücudun değiştiği ve tamamen farklı bir şekilde evrildiği bir dönem. Bu yüzden de annenin bunu hissetmesi oldukça normal. Güçlü olmalı ve bebeğinizin artık sizi daha çok duyduğunu unutmamalısınız. Ancak bu sayede kendisini daha güçlü ve iyi hissedebilir. Sizin ona yapacağınız olumlu telkinler aracılığı ile kendini, bu dünyaya daha hazırlayabilir.
Bu yüzden sizler de moralinizi yüksek tutmalı ve hiçbir şekilde umutsuzluğa yer vermemelisiniz. İnişler ya da çıkışlar hayatın her anında vardır ancak bununla hem kendiniz hem de bebeğiniz için baş etmelisiniz.
Yetersiz kaldığınızı ya da gerçekten güçsüz olduğunuzu hissediyor iseniz de muhakkak işinde uzman bir danışmandan destek almalısınız. İyi bir psikoloji ile geçen hamilelik, büyük bir lütuftur. Bunu unutmayın.
Genel olarak hamilelikte 24. Hafta konusunda değineceğimiz detaylar bu şekilde, sevgili anne adayı. 25. Haftada buluşuncaya kadar, kendine ve bebeğine çok dikkat et…
24. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 24. Haftasında Ultrason Görüntüleri
24. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri
bu tarz bilgi ve makaleler hosnut geliyor bizlere konu hakkında bizlere destek sagladıgınız için teşekkürler.