27.Hafta Gebelik
Hamilelik serüveninde 26 haftayı geride bırakmış durumdasınız. Bu da demek oluyor ki; gebeliğin son 3 aylık dönemine girmek üzeresiniz. Bu sebeple sizi biraz daha zorlu günler bekliyor olsa da, doğuma az kaldığını düşünerek kendinizi rahatlatmalısınız.
Gebeligin 27. haftasında bebekte görülen değişiklikler
27.Haftada Bebeğinizde Görülen Değişiklikler
Gebelikte 27. haftada olmak sizi heyecanlandırıyor mu? Şu anda bebeğinizin ne durumda olduğunu merak ediyor, onunla ilgili her şeyi öğrenmek istiyor olmalısınız.
“27 haftalık bebek kaç aylık?” ya da “27 haftalık bebek kaç kilo?” veyahut “27 haftalık bebek boyu ne kadar olur?” gibi aklınızda olan soruları sizler için araştırıp yanıtlıyoruz.
- Gebeliğinizde 27. haftaya geldiyseniz, 6 aylık hamilesiniz demektir.
- 27 haftalık bebeğinizin kilosu, ortalama 900 gr ile 1000 gr arasındadır.
- 27 haftalık olmuş bebeğinizin boyu ise; 35-36 cm civarındadır.
Minik bebeğiniz artık her anlamda büyümeye ve gelişmeye başladı. Yüz kasları hızla gelişiyor. Bunu da sürekli parmak emmesine borçlu. J O güzel gözlerini de artık açıp kapatabiliyor. Göz rengi de yavaş yavaş belli olmaya başlıyor. Acaba annesine mi benzeyecek babasına mı?
Yüzü tamamen oluşan bebeğinizin, duyularında da gelişme gözlenecek. Sizin sesinizi duyacak, ona seslenen kişinin kim olduğunu ayırt edebilecek. Yani annesi olarak yavrunuzla bol bol muhabbet edin ki, doğduğunda yabancılık çekmesin.
Gebelik boyunca sürekli uyku ihtiyacı çekiyorsunuz değil mi? Bebeğiniz de bu hafta tıpkı sizin gibi olacak. O da sizin gibi, belirli aralıklarla uyuyup uyanacak.
27 haftalık minik bebeğinizin beyin gelişimi hızla devam ederken, bağışıklık sistemi ve karaciğeri de gelişmeye devam edecek. Düzenli olarak da çalışıyor olacak.
Tıpkı büyükleri gibi, bebeğinizin de artık hıçkırması söz konusu olabilir. Ve siz bunu hissedebilirsiniz. Karnınızda gıdıklanma oluyorsa, bilin ki bebeğiniz hıçkırıyor. J Bu hafta tat alma duyusu gelişmeye devam eden bebeğiniz, istemediği bir tat ile karşı karşıya kalırsa da hıçkırabilir. Örneğin; siz fazla baharat tüketirseniz bebeğiniz de buna hıçkırarak cevap verecektir.
Tat alma duyusu kadar gözleri de gelişecek minik yavrunuzun. Fazla ışığa ve fazla karanlığa karşı hassaslaşacak. Bu tip durumlarda tepki verebilir. Ve siz bunu da hissedebilirsiniz.
27 hafta gebelikte ultrason görüntüsü
27 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
Gebelikte 27. haftadasınız. Yüzü ve elleri oluşan minik bebeğinizin görüntüsünü merak ediyor olmanız çok normal. Size örnek bir ultrason görüntüsü gösteriyoruz. Fakat sizinki elbette birebir aynısı olmayacak. Bebeğinizin duruş pozisyonu vs. bu görüntüden farklı olabileceği için, en sağlıklı görüntüyü doktor kontrolünde alacaksınız.
Gebeliğin 27. Haftasında Annede Görülen Değişiklikler
27.Haftada Annede Görülen Değişiklikler
Bel ve sırt ağrılarınız ile bacaklarınızda olan ağrılar devam edebilir. Hormonlarınız değişiyor. Rahminizde her geçen gün daha da büyüyen bir bebeğiniz var. Dolayısıyla da bu ağrılarınız çok normal. Biraz daha sabretmelisiniz.
Gebeliğinizin 27. haftasında mide problemleri baş gösterecek. Bebeğiniz büyümeye devam ettiği için, organların yeri daralacak. Mide sıvınız yemek borunuza doğru bastırılacak. Bu da mide yanmasını beraberinde getirecek. Bu yanmayı bir nebze de olsa azaltabilmek adına; asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun ve bol bol su tüketin.
Bacaklarınız, artık hiç taşımadığı kadar ağırlık taşıyacak. Ve rahminizde de bir basınç olacak. Bu sebeplerden kaynaklı da vücudunuzun kan dolaşımında değişiklikler olabilir. Bu da kısa süreli kramplara yol açabilir.
Özellikle karın bölgenizde olan kaşıntılarınız, bu haftadan itibaren artacaktır. Bu kaşıntıların hafiflemesi adına, nemlendirici kremler ya da bebek yağları kullanabilirsiniz. Zira karnınızın genişlemesiyle kuruluk ve çatlaklar oluşacak; bu durumlar da kaşıntıya sebep olacaktır.
Rahminizde büyümeye devam eden bebeğiniz, mesane bölgenize doğru büyüyecek. Bu da demek oluyor ki; mesanenize büyük bir baskı uygulanacak. Dolayısıyla idrar kaçırma durumlarınız olabilir. Vajinal akıntılarınız da artabilir. Bu akıntılar kokusuz ve beyaz olduğu sürece, sorun yok demektir.
Değişen hormonlarınız ve bebeğinizin oksijen ihtiyacı; sizin daha hızlı nefes almanıza ve nefes alırken az da olsa zorluk çekmenize sebep olacaktır. Nefes darlığı ve nefes alma zorlukları, gebeliğinizin bu döneminde oldukça normal olsa da; anormal bir durum olduğunu hissettiğiniz anda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
El ve ayaklarınızda ödem söz konusu olabilir. Bu problemi hafif atlatmak ya da hiç yaşamamak adına; hafif egzersizler yapabilir ve kendinizi çok yormadan yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Gebeliğinizin 27. haftasında huzursuz bacak sendromunu da yaşayabilirsiniz. Özellikle geceleri meydana gelen bu sendromu atlatmak için hafif gerdirme hareketlerini kullanabilirsiniz. Fakat sizi çok rahatsız edecek düzeyde ve sık sık meydana geliyorsa, doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Gebeliğin 27. Haftasında Anne Nasıl Beslenmeli
27. Haftada Anne İçin Sağlık ve Beslenme Önerileri
Hamileliğinizin 27. haftası, bel ve sırt ağrılarınızın arttığı bir dönem! Karnınız da iyice belirgin duruma geldiği için, bel ve sırt ağrılarınız her geçen gün artacak. Bu süreçte sürekli sırt üstü yatmanız, bel ağrılarınızı artırabilir. Bu yüzden yatarken de dikkatli olmalı, ara ara yan yatmayı denemelisiniz. Yan yatmanız, sizi bir müddet rahatlatacaktır.
Bel ve sırt ağrılarınızı hafifletmek adına hafif egzersizler yapabilir ya da hamile yogası yapmayı deneyebilirsiniz.
Gebeliğinizin öncesinde ve bu döneminde, koku hassasiyetiniz arttığı için yemek yemekte zorlanabilirsiniz. Önceden çok sevdiğiniz yemeklere karşı bile iştahınız kapanabilir. Fakat tam tersi de olabilir. Gebeliğiniz, iştahınızın artmasına da sebep olabilir. Bu aşamada önemli olan; yeterli ve dengeli beslenmenizdir.
Gebeliğinizin 27. haftasında; A, B ve E vitaminlerini doktorunuzun önerdiği miktarlara uyacak şekilde almalısınız. İnsanın üremesi için gerekli en temel vitamin, A vitaminidir. Embriyo gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. A vitamini bakımından zengin olan yumurta sarısı, süt, patates, havuç, yeşil yapraklı sebzeler ve brokoliyi, gebeliğiniz boyunca tüketebilirsiniz.
Bebeğinizin sinirsel gelişimini ve kan hücrelerinin oluşumunu destekleyen B vitaminlerinin de, gebelikte alınması gerekir. Özellikle B12 vitaminin eksikliği, hem sizin için hem de bebeğiniz için önemli sorunlara sebep olabilir. Muz, patates, yumurta, avakado ve süt tüketimi ile B vitamini alımını destekleyebilirsiniz.
Kas ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda görev alan ve yağların metabolizmaya karışıp etkili olmasını sağlayan E vitamini de, hamilelik sürecinde kullanılması gereken bir vitamindir. Et, ıspanak, zeytinyağı ve kuru meyveleri tüketerek; vücudunuza E vitamini alımını gerçekleştirebilirsiniz.
27. haftada artış gösteren mide yanması probleminizi hafifletebilmek için; kafein içeren ürünlerden, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Acı ve yağlı yemekler ile baharatlardan da mümkün olduğunca uzak durun. Ve bol bol su tüketmeyi de ihmal etmeyin.
Gebeliğin 27. Haftasında Yapılabilecek Egzersizler
27 Haftalık Gebelik Egzersizleri
Hamileliğiniz boyunca spor yapmanız, kendinizi zorlamadan hafif egzersizler yapmanız; her anlamda size katkı sağlayacaktır. Doğum anında bile size kolaylık sağlayacak olan bu egzersizler, gebeliğinizi kolay atlatmanızı ve gereğinden fazla kilo almadan bu süreci tamamlamanızı sağlayacaktır.
Kendinizi çok zorlamadan yüzebilirseniz eğer, yüzmek sizi çok rahatlatacaktır. Ya da suyun altında hafif hafif yürümek bile size çok iyi gelecektir. Özellikle bel ve sırt ağrılarınız için faydasını muhakkak görürsünüz.
Açık havada yürüyüş yapmak da, tüm vücudunuz için oldukça fayadalı olacaktır. Huzursuz bacak sendromu yaşıyorsanız, bacaklarınızı yavaş yavaş gerdirebilirsiniz. Belinizi hafifçe gerdirebilir, ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
Fakat ne yaparsanız yapın, kendinizi çok yormamaya özen gösterin. Ve tüm egzersizlerinizde burundan nefes alıp ağızdan vermeye özen gösterin. Böylelikle nefes darlığı probleminizle de savaşmış olursunuz.
Bebek İçin İhtiyaç Listesi
İhtiyaç Listesi Hazırlamaya Başlayın!
Gebeliğin son dönemlerine girmiş bulunmaktasınız. Dolayısıyla artık ihtiyaç listenizi hazırlayıp, yavaş yavaş alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz. Gebeliğin en zevkli tarafı da bu alışveriş kısmı olsa gerek. Hem kendiniz için hem de bebeğiniz için alınacakların listesini yapın ve her şeyi zevklerinize göre alın. Kimin ne dediğine bakmayın! O minik bebek, sizin yavrunuz!
27. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 27. Haftasında Ultrason Görüntüleri
27. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri