Hızlı Erişim Başlıkları
- 1 3.Hafta Gebelik’te Bebeğin Gelişimi
- 1.1 Anne Adayları 3. Haftada Bedenlerinde Neler Yaşıyor
- 1.2 3. Hafta Sonucunda Gebelik Belirtileri Nelerdir?
- 1.3 3.Hafta Gebelikte Bebeğiniz Hangi Durumda?
- 1.4 Bebeğinizin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
- 1.5 Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
- 1.6 Hamilelikte Sağlıklı Beslenme ve Hangi Besinleri Tüketmeliyim?
- 1.7 Hamilelikte Spor ve Egzersiz Nasıl Olmalı?
- 1.8 3. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
- 1.9 3 Hafta Gebelik Doktor Görüşleri
3.Hafta Gebelik’te Bebeğin Gelişimi
3. hafta gebelikte hamilelik dışarıdan belli olmasa da vücudunuzda yaşanan birçok değişiklik aslında hamile olduğunuzun habercisidir. 3. hafta gebelikte trimesterin denilen dönem başlamaktadır. Bu dönem hamilelik süresince yaşadığınız en çok değişimler olan dönem olacaktır. 3 haftada yaşanan regl gecikmesi yaşayan anneler test yapmaları sonucu hamile kaldıklarını öğrenirler. Hamile olan anneler dışarıdan belli olmayan bu durumu içerden hissetmeye başlarlar ve vücutlarında birçok değişiklik gerçekleşir. Bu ilk trimestar döneminde en fazla değişiklikler yaşanır bebeğinizin kalbi, omurgası, beyni gelişmeye başlar.
- Blastosist olarak adlandırılan bebeğiniz hücre topu olarak büyümeye başlıyor.
- Rahme yerleşen bu hücre topu sayesinde hcg gebelik hormonu üretir ve plasenta oluşumu gerçekleşir. Yoğun bir şekilde östrojen ve progesteron üretimi gerçekleşir ve yumurtalıklarınızın üretimi durur.
- Adet görmeyen anne adayları test yaptıklarında HGC hormonu sayesinde testleri pozitif çıkar ama bu durum hamileliğin başında olduğundan negatif çıkma ihtimalide söz konusu olabilir. Biraz zaman geçtikten sonra test yenilenirse pozitif çıkacaktır.
- Gelecek zamanlarda bebeğinizi koruyacak sıvı oluşumu gerçekleşecektir. Blastosistin çevresinde sıvı birikmeye başlayacaktır anne karnında oluşan amniyotik keseyi oluşturacak oyuk burada birikmeye başlar.
- Gelecek zamanlarda plasentanın yapacağı görevi şu anda küçük blastosist rahimdeki damarlara bağlı olarak mikroskobik kanallarla oksijen ve besin alarak atıkların atılmasını vücuttan gerçekleştiriyor.
Anne Adayları 3. Haftada Bedenlerinde Neler Yaşıyor
- Hamilelik oluşumunda ilk aşama olarak tek bir sperm annenin kuvvetli olan zarını aşarak döllenme gerçekleşir.
- Döllenme yaşandıktan sonra yumurta rahme iniş sağlayarak içeride gelişmesi sonucu bebek oluşumu gerçekleşmeye başlamaktadır.
- Döllenen yumurta sayesinde rahim içinde kan dolaşımı hızlı olur ve rahim katmanından geçer her zaman olmamada bazı kişilerde bu geçiş sonucunda Emplantasyon denilen kanama gerçekleşebilir. Belki de hamile kaldığınızı böyle bile anlayabilirsiniz.
3. Hafta Sonucunda Gebelik Belirtileri Nelerdir?
- Bazı belirtiler adet döneminde de yaşanabilmektedir. Yumuşak ve şiş olan göğüsler daha hassas olur ve bu hassasiyetten göğüsler acıyabilmektedir.
- Artan progesteron hormonu sayesinde anne karnında oluşan bebek sonucunda kişiler bitkin düşebilir ve sürekli kendini yorgun, halsiz hissedebilir.
- Hamile kalan anneler 3. haftayla beraber sık idrara çıkma durumunu yaşayabilir.
- Vücudunuzda yükselişe geçen östrojen hormonu sayesinde kokuları algılamada belirli bir artış yaşanır ve bazı durumlarda tiksinme gerçekleşebilir. Anne adaylarının hepsinde olmasa da bazılarında iştahta artış gözükebilir.
- Anne adaylarında görülebilecek bir diğer durumda mide bulantısıyla gerçekleşen kusma ve bu durum sayesinde halsizlik yaşanabilir.
- Vücudunuzda değişen hormonlar sayesinde vücut sıcaklığınızda artış gözükebilir bu da ateş basma gibi algılanabilir.
- Kanama gerçekleşebilir kahverengi, pembe, kırmızı şeklinde fakat görünen kanama da artış varsa ve ağrı oluşmuşsa hemen en yakın hastaneye gitmenizi tavsiye ederiz.
- Anne adaylarında ağızlarında metalik bir tat hissedebilirler.
- Vajina akıntınızda bir değişiklik yaşanabilir.
- Sürekli uyku hali yaşayabilirsiniz bu durum yükselen hormonlarınız sayesinde vücudunuzda yaşanan değişiklikler sonucu adapte olmaya çalışırken yaşanan yorgunluk uyuma hissi verebilir.
3.Hafta Gebelikte Bebeğiniz Hangi Durumda?
Vücudunuzda döllenen yumurta sonucunda gün geçtikçe yumurta hücre olmaktan çıkmaktadır. Bu durumda rahme düşen bebeğiniz küçük olsa da zaman geçtikçe hücre sayısı artar ve bebek gelişir. Dölyatağı tüpünden zigot rahme doğru ilerlemektedir 6 günün sonunda rahme yerleşir bebeğiniz bu ilerleme sonucunda 9 aya kadar gelişeceği konuma ulaşmak için yerini alır. Hücrelerde yaşanan artış sonucunda hücreleri bir kısmı embriyo olur ve bir kısmı da gelişmeye devam ederek plasentayı oluşturmaktadır. Bu sayede hamilelik hormonu HCG salgılanmaya başlamaktadır.
Bebeğinizin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri zamandan sonra ilk akıllarına gelen bebeklerin cinsiyetlerinin ne olacaklarıdır. 3. haftaya ulaşan annelerin bebeklerinin cinsiyeti bellidir fakat anne adayları bu durumu daha sonra öğrenecektir. 46 kromozom olan yumurta 23 tane anneden ve babadan almaktadır. Kromozomlar anneden olan x babadan olan x veya y olabilir. Bebeğiniz XX ise bir kızınız olacak demektir eğer XY ise bir erkek bebeğiniz olacaktır. 9 ayın sonunda doğacak olan bebeğiniz hafta hafta gelişme kaydedip doğum gerçekleşecektir.
Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
Adet gecikmesi yaşıyorsanız yumurtlamanızdan 2 hafta sonra test yapabilirsiniz. İdrara daha geç düşen HCG hormonu sabah idrarınız daha yoğunken yaparsanız kesin sonuç alabilirsiniz. İdrarda belirlenemeyen hamilelik kanda çıkabileceğinden hastanede yaptırdığınız gebelik tahlilinde sonuç alabilirsiniz.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme ve Hangi Besinleri Tüketmeliyim?
Hamilelikte değişen hormonlar sayesinde anne adaylarında aşerme durumu gerçekleşebilir. Bu da annenin bulantı yaşamasını ve yemeklerden keyif almamaya ve gelen kokulardan mide bulantısı yaşamaya başlanabilir.
Bu dönemde özellikle anne adayları gün içerisinde bolca su tüketmeleri tavsiye edilir. Gün içerisinde meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin her yiyecekte olan faydaları bebeğiniz ve kendiniz için almaya özen gösterin. Hamile kalan adayların ilk önce bir hekime başvurarak yapılan tahliller sonucu vücutlarında ne eksik varsa onu almaları doktorlar tarafından sağlanacaktır. Ek besin alınımında folik asit başta gelenlerdendir ve anne adaylarının birçoğu hamile kalmayı düşünmeye başladıktan sonra folik asit kullanmaya başlarlar. Bunun yararı ise bebeğinizde oluşacak nöral sorunların önüne geçer.
Hamile kalan anneler zararlı maddelerde e yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Günlük kafein alımları 200 miligramı geçmemeli çay kahve tüketimi bebeğinizin gelişimini etkileyeceği için tüketilmemelidir. Hamilelik düşüncesindeyseniz beslenmenize baştan özen göstermeye başlamanızda yarar var.Paketli gıdalardan uzak durun aldığınız besinlerin ölçülerine dikkat edin et, balık, tavuk, yumurta gibi ürünlerin tüketiminde pişmesine dikkat edin ve iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Çiğ süt tüketiminden uzak durun ve çiğ süt içerikli ürünleri de tüketmeyin. Bunların yanında anneye fayda edebileceğini düşündüğümüz folik asit içeren gıdalar şunlardır.
- Muz
- Kuşkonmaz
- Avokado
- Brokoli
- Bezelye
- Çilek
- Mercimek
- Yoğurt
Hamilelikte Spor ve Egzersiz Nasıl Olmalı?
- Hamile pilatesi
- Hamile yogası
- Yürüme
Sizler hamilelik sürecinde spor yapmak istiyorsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Bazı hamileliklerde düşük riski olduğundan spor tehlikeli olabilir. Vücudunuzu yoracak egzersizlerden kaçının bedeninizi yormayın sağlıklı hamilelikler dileriz.