33. Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?
33. Hafta Hamilelik
33. hafta hamileliğe giriş yaptınız. Yaklaşan zaman ve içinizde adım adım büyüyen bebeğinizin her şeyine şahitlik etmektesiniz. Bu dönemde ara-sıra sancılar gerçekleşebilir. Braxton Hicks denilen bu sancılar sizi doğuma hazırlayan sancıların ön halidir.
33. Hafta Hamilelikte Bebeğiniz Ne Durumda
33. Hafta Hamilelikte Bebeğiniz Ne Durumda
Bebeğiniz büyüdü uzunluğu 44 cm olup kilosu da 1.7 ile 1.85 arasındadır.
Bebeğinizin duyu organları gelişmekte ve algısı değişmekte. Artık görebiliyor, duyabiliyor ve hissedebiliyor.
Anne karnında da olsa oluşabilen ışıkları bebeğiniz algılayabilir ve göz bebekleri buna göre şekil alır.
Sizlerin sağlıklı beslenmesiyle beraber içeride büyüme sağlayan bebeğinizin artık bağışıklık sistemi daha güçlü.
Suyun içinde kalan bebeklerin buruşuk olan yapısı 33. haftayla beraber ciltleri biraz daha kalınlaştı ve iskeleti, kemikleri sertleşti.
Bebeğiniz doğum sırasında kanala kolay girmesi ve zarar görmemesi için kafasındaki kemikler yumuşak olup daha tam kaynamamıştır. Kafasında kemikler hareket halinde olup üst üste gelebilir. Doğum yapılırken kafada baskı oluşabilmektedir. Hatta bazı durumlarda doğan bebeklerin kafa yapıları sivri bir görünüm gösterir. Bu durum sağa ve sola döndürerek yatırılan bebek zamanla düzelecektir. Bebeklikten sonra çocukluğa kadar olan dönemde beyin büyür ve kemiklerde büyüme gerçekleştirir. Karnınızdaki plasenta sıvınız en düşük seviyeye ulaşmıştır. Bu yüzden bebeğiniz karnınızda hareket ederken daha fazla hissedebilirsiniz ve bazı durumlarda acı bile oluşabilir. 33. haftayla beraber bebeğiniz baş aşağı pozisyonunu almaya başlamıştır. Bu durumla beraber gelişen beynine daha fazla kan gidecektir.
33. Hafta Hamilelikte Vücudunuz Nasıl?
33. Hafta Hamilelikte Vücudunuz Nasıl?
Bu haftayla beraber almış olduğunuz kilolar, karnınızın oldukça büyümesi sizin yürümenizi de değiştirmenize sebep olacaktır. Büyüyen karın sizin hareketlerinizi kısıtlayacak ve daha yavaş hareket edeceksiniz. Genişleyen vücudunuzla yatmak, oturmak artık daha zor olacaktır. Bu durum normal olup doğum gerçekleştikten sonra hepsini atlatacaksınız. Şişkinlik, ödem gibi durumlar gerçekleşebilir. Parmaklarınız, bilekleriniz, elleriniz ağarabilir ve uyuşukluk yaşanabilir. Su birikmesi yaşanabilir kanalınızdaki sinirler sıkışabilir ve bunun sonucunda sizlerde karıncalanma hissi oluşabilir. Uyurken uyuşan bilekleriniz için bir yastıktan destek sağlayabilir veya bileklik kullanabilirsiniz. Son haftalara yaklaşılan bu zamanda uyku problemi yaşamanız gayet normal bir durumdur. Değişen ve sürekli değişmeye devam eden vücudunuzla bu sürece alışmak kolay olmayabilir. Hormon değişiklikleri yaşayan vücudunuzla geceleri bacağınıza kramp girebilir, sık tuvalete çıkabilirsiniz. Karnınızın şişmesiyle gerginlik oluşacağından bu da uyku problemini beraberinde getirebilir. Mide sorunu yaşayabilirsiniz yedikleriniz bebeğin baskısı mide ekşimesine yol açabilir. Hamilelik insomniyası denile bu durumu yaşayabilirsiniz gayet normal olup hazırlık süreci gibi bir durumdur. 33. hafta hamilelikte vücudunuzu güzel rahat bir şekilde dinlendirin. Yaklaşan doğumla birlikte strese kapılmanız gayet normal bu durumu azaltmak için annelerin dinlenmeye ihtiyaçları vardır.
Kaliteli ve düzgün beslenin bebeğinizle beraber büyüdüğünüz bu dönem önem teşkil etmektedir. Enerjiye ihtiyaç duyacağınızdan vitaminlerinizi en iyi şekilde almaya özen gösterin. Bebeğinizin karnınızdaki yeri artık daha büyük olacağından mideniz küçülmektedir. Bu durumla beraber midede hazımsızlık ve yanma oluşabilir. Öğünlerinizi sıklaştırın ve az miktarda yemek tüketin çok çiğneyin ki hazmınız kolaylaşsın. Mide problemi yaşıyorsanız;
- Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durun.
- Gaz yapacak mide asidini arttıracak yiyecekleri tüketmeyin.
- Baharatlı ve acılı yiyecekleri en aza indirin.
- Kahve gibi kafein miktarı fazla olan içecekleri tüketmeyin.
- Portakal, limon gibi asit yapacak ürünleri az yiyin.
- Çikolata yemekten kaçının.
- Aç kalmayın kahvaltınızı güzel bir şekilde yapın açlık mideye iyi gelmez öğünlerinizi ayarlayın.
- Yatmadan önce katı gıdalardan uzak durun.
33. Hafta Hamilikte Bebeğinizle İlgili Bilmeniz Gerekenler
33. Hafta Hamilikte Bebeğinizle İlgili Bilmeniz Gerekenler
33. haftayla beraber geride bıraktığınız dönemde bebeğinizde bazı ufak değişiklikler olacaktır. Ama bebeğinizin hareketleri geçen zamandaki gibi olacaktır. Her bebek için bu durum daha az ya da daha fazla olabilir. Değişim çok büyük olmadığında hareketlerinde farklılıklar gerçekleşebilir. Doktorunuzun da tavsiyesiyle beraber bebeğinizin hareketlerini gözlemleyebilirsiniz. Size önerilen şekilde hareketleri dinleyin. Ama değişen bir durum fark ettiyseniz en kısa süre içerisinde doktorunuza gidin ve baktırın.
33. Hafta Gebelik ve Spor
33. Hafta Gebelik ve Spor
Anneler 33. hafta hamilelikle 8. aya girmiş olmaktadırlar. Geçen zamanla birlikte yaşadıkları hamilelik süresince aldıkları kilolar doğum esnasında zorluk çıkarabilir. Hem daha kolay bir doğum için hem de annenin sağlığı için egzersizleri ihmal etmemek gereklidir. Hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. Yapılan kısa vücudu yormayan yürüyüşler annelere kolaylık sağlayacaktır. Hamilelik yogası ve platesi yaparak vücutlarını esnetebilir, rahatlatabilir ve böylelikle stresten uzak bir hamilelik geçirebilirler. Normal bir doğum düşünüyorsanız nefes egzersizi yapabilirsiniz buda doğumda size fayda sağlayacaktır.
33. Hafta Hamilelikle Bebeğe Hazırlık
33. Hafta Hamilelikle Bebeğe Hazırlık
Yaklaşan doğumla birlikte bebeğiniz için ve kendiniz için hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Doğum esnasında veya doğum sırasında size fayda sağlayacak kendinizi mutlu hissettiğiniz eşyaları yanınıza alabilirsiniz. Doğum çantası hazırlamanızı öneririz. Çantanızın hazır bulunması sizlere fayda sağlayacaktır. Doğum çantasında bulunması gerekenler;
- Battaniye
- Eldiven
- Şapka
- Zıbın
- Yenidoğan Bebek Bezi
- Ağız Bez
- Emzirme Sütyeni
- Pişik Kremi
- Bebekler için Islak Mendil
- Anne için Lohusa Pijaması
- Lohusa Pedi
- Emzik
- Biberon
Bebeğiniz için yaptığınız çantada aldığınız tüm kıyafetleri yıkamanızı öneririz. Bebekler için üretilen özel deterjanlarla yıkamanızı tavsiye ederiz. Çünkü alınan yeni kıyafetler bebeğinizin cildine zarar verebilir.
33. Hafta Gebelikte Cinsellik
33. Hafta Gebelikte Cinsellik
33. hafta gebeliğe girerken büyüyen karnınız ve doğuma yaklaşan süreyle beraber cinsel hayatınızda aklınıza takılan birtakım sorular olabilir. Doğum sancılarını tetikler mi, cinsel ilişki güvenli mi gibi sorular. Hamililik süresince bir sıkıntı yaşamadığınız taktirde doktorunuzun da onayıyla hamililik boyunca ilişki yaşamakta bir sakınca örülmemiştir. Çiftler de sorunsuz bir şekilde hamileliğin son ayına kadar ilişki yaşayabilirler.
Erken Doğum Riski Olabilir mi?
Erken Doğum Riski Olabilir mi?
Anneler hamilelik süresi boyunca bazı nedenlerden dolayı stres yaşayabilirler. Bazen de bu stres erken doğumu tetikleyebilir. Bunun dışında sebepsiz bir şekilde de erken doğum yaşayabilirler. 24. ve 37. hafta arasında gerçekleşen doğumların hepsi erken doğum olarak sayılır. Rahim açılırsa ve annenin suyu gelirse doğum başlayabilir. Bazı zamanlarda;
- Genital bölgede yaşanan enfeksiyonlar
- Rahim boyu yetmezliği
- 35 yaş sonrası yaşanan gebeliklerde erken doğum oluşabilir
- Tansiyon
- Plasenta da yaşanan sorunlar
- Daha önceki doğumla yapacağı doğum arasında zaman farkının olmaması
- Tütün içerikli ürünleri kullanmak
- Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
- Vajinal akıntınızda değişiklikler yaşanabilir
- Bel ve kasıklarınızdaki ağrıların artışı veya daha öncelerden olmayan şimdi gerçekleşen ağrılar
- Vajinal akıntınız varsa ve bu çok fazla artış gösterdiyse
- Adet döneminizdeki gibi ağrı yaşamanız veya ağrılarınızın çok olması
- Pelvik bölgenizde hissettiğiniz yoğun bir şekilde basınç
Doğum yapacak olan anneler bu süreçte oldukça dikkatli bir hayat süreceklerdir. Ama bazı sebeplerden dolayı erken doğumla karşılaşabilirler. Yukarıda saydığımız bu maddeleri kendinizde gördüğünüzde hemen doktorunuzla görüşme sağlayınız.
Bu yazımızda sizlere bulunduğunuz dönemdeki hamilelik süresini nasıl geçirdiğinizi, hangi durumlarla karşı karşıya kalacağınızı doğuma nasıl yaklaştığınızı aktardık. Bu süreç anneler için stresli olsa da bir o kadar da hayatlarında yaşadıkları en güzel en anlamlı dönemlerdir. Çünkü anne olmak bu duyguyu yaşamak tarifsiz bir mutluluktur. Diğer gelecek yazılarımızda hamilelik süresince geçirdiğiniz haftalar ve aylar döneminde nelerle karşılaşacaksınız anlatılacaktır. Bizi takipte kalın. Güzel, mutlu hamilelikler dileriz.
33. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
33. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
33. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri