34.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?
34. Hafta Hamilelik
Her hafta bir önceki haftadan ve sonraki haftadan farklıdır ve özeldir. 34. haftada yaşanan ve gelişen değişimlerle kendine özel bir hafta olmaktadır. Hamileliğin artık sonuna doğru yaklaşıldığı haftalarda olmaktasınız. Doğuma yaklaşık 6 hafta kalmış bulunmakta. Doğumunuzun sezaryen mi yoksa normal mi olacağına karar vermeye başladığınız zamanlara girdiniz. Doğum çantanızı hazırlamanızda da fayda bulunmaktadır. Bu haftadan itibaren doğan bebeklerin hayatta kalma ihtimalleri oldukça yüksektir. Çünkü çoğu gelişimleri tamamlanmış sayılır. 34. ve 37. haftalar arası doğan bebeklerde problem yaşanma ihtimali oldukça düşüktür. Bebeğiniz de artık ultrason görüntülerinde çok net olarak görünmektedir. Kime benzediğini tartışmaya başlatabilirsiniz.
Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Bebeğin Fiziksel Gelişimi
Bebeğinizin kilosu bu haftada yaklaşık 2 kg civarındadır ve bu haftada 200 gr kadar alacaktır. Boyu ise 45 cm kadardır. Bu bilgiler ise ortalamayı yansıtmakta olup her bebekten bebeğe değişmektedir. Bebeğiniz gelişimini tamamlamaya devam ediyor ve bazı gelişimleri doğum öncesi dönemde tamamlanmak üzeredir. Doğduğu zaman vücut sıcaklığını dengeleyecek olan yağ tabakası oluşmuş bulunmaktadır. Kemikleri sertleşmektedir. Kafa kemikleri ise sertleşmemektedir. Böylece doğum sırasında herhangi bir zorlanmada zarar görmemektedir. Saçları uzamaya başlamıştır. Bağışıklık sistemi ise gelişmeye devam etmekte ve basit mikroplarla başa çıkabilmektedir.
Bebeğin bu haftada göz rengi bebek mavisidir. Bu bütün bebeklerde aynı olmaktadır. Bu göz rengi doğumdan sonra değişecek ve asıl rengini alacaktır. Bebeğiniz bu dönemde sık sık uyumaktadır. Bunun nedenini ise beyninin gelişmesi ve bağlantılarının beyninde şekillenmesidir. Beyin gelişimi doğumdan sonra da devam edecektir. Bebek anne karnında da rüya görmektedir. Bebeğin cildinin en yumuşak olduğu dönemdir.
Erkek bebeklerde testisler artık görülebilmektedir. Daha önce oluşan ayva tüyler ise bu haftada dökülüyor. İşitme duyusu yetişkin bir insan kadar gelişmiş olmaktadır. Görme durusunda ise ışığa karşı duyarlı hale gelmiştir. Bu dönemde bebeğin hareketlerinin azaldığı söylenip endişe duyulabilir. Bebeğin hareket alanı azaldığı için hareketleri azaldı sanılmaktadır. Sinir sistemi gelişimini tamamlamak üzeredir. Tırnakları bu haftada oluşumunu tamamlamaktadır. Bebeklerin büyük çoğunluğu bu haftada doğum pozisyonunu almaktadır.
Annenin Vücudunda Neler Oluyor?
Annenin Vücudunda Neler Oluyor?
Karnınız sizin hareketlerinizi kısıtlamaktadır. Kilo alımınız bu dönemde yavaşlamaktadır. Gün içinde ve geceleri sık sık tuvalete çıkmanız sizi yorgun düşürmektedir. Gözyaşlarının azalması nedeniyle gözde kuruma meydana gelmektedir. Normal olan bu durum bazen Preeclampsia hastalığının sonucu da olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu haftada rahim ve göbek deliği arası 14 cm, pubik simfizden ise 34 cm olmaktadır. Bebeğin böbrek üstü bezlerinden bazı hormonlar salgılanmaktadır. Bu da annenin süt üretimine neden olmaktadır. Anne adayının ayak ve ellerinde şişkinlikler meydana gelmektedir. Bu şişkinlikler doğuma kadar devam etmektedir. Her hamilede şişlik olması beklenemez. Bazıları şişlik yaşamadan hamileliğini bitirmektedir.
Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik boyunca olduğu gibi bu haftada da sağlıklı beslenmeye dikkat edilmektedir. Sağlıksız yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Atıştırmak için fırında patates iyi bir fikir olmaktadır. Brokoli, havuç, kuşkonmaz, yoğurt diğer sağlıklı yiyecekler arasında sayılabilir. 2 litreden fazla su günlük olarak tüketilmesi gerekmektedir. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çiğ ve taze sebzeler bol bol tüketilmelidir.
Sakınılması Gereken Durumlar
Sakınılması Gereken Durumlar
Karnınızın büyümesi hareket etmenizi sınırladığı ve daha çok alan kapladığı için ani hareketlerden sakınmanız gerekmektedir. Ani hareketlerde karnınızı korumanız zorlaşacaktır. Yavaş hareketlerinizde daha temkinli davranabileceksinizdir. Uzun oturuşlarda birden ayağa kalkmak baş dönmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle yine yavaşça oturup yavaşça ayağa kalkmak gerekmektedir. Bu dönemde yaşanan kaşıntılar karaciğer sorunu olabilmektedir. Bu durumda karşılaşınca doktorunuza söylemeniz gerekmektedir. Rahat hareketleriniz için rahat kıyafet giymeniz hem sizin için hem de bebeğiniz için iyi olacaktır.
Hamilelik boyunca alkol ve sigara uzak durmanız gereken içeceklerdir. Hamilelikte içilen sigara ve alkol bebeğin gelişimini kötü etkilemektedir. Yine doğum sırasında ve sonrasında da kötü sonuçlara neden olabilir. İlaç kullanımı hamilelikte gerekmedikçe tavsiye edilmemektedir. Çok gerekli durumlarda doktorunuza danışarak almanız gerekmektedir. Kafeinli içecek olan kahve, kola gibi içeceklerden de uzak durulmalıdır. Bitki çayları ise doktor tavsiyesi dışında alınmamalıdır. Bazı bitkiler bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bunların dışında karnı dışarıdan gelecek olan darbelere karşı korumak gerekmektedir.
Anne Adayı Neler Yapabilir?
Anne Adayı Neler Yapabilir?
Hamilelik boyunca yapılacak olan yürüyüş, egzersiz, yoga gibi faaliyetler hamileliği sağlıklı geçirmenizi sağlayacak ve doğumu kolaylaştıracaktır. Günlük yapılacak yarım saatlik yürüyüşler sizi rahatlatacaktır. Yoga türü egzersizler ise bir uzman kontrolünde yapılması gerekmektedir. Nefes egzersizleri ise anne adayını rahatlatacak ve doğum anına hazırlanacaktır. Doğumda nefes alış verişin oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Hamilelik sırasında yorgunluk olabilir. Doğumdan sonra ise bu yorgunluk daha da artacaktır. Bu nedenle bu dönemde bol bol dinlenmek gerekmektedir. Kendine bolca zaman ayırmak, kitap okumak, müzik dinlemek yapılabilecek egzersizler arasında yer alabilir. Anne karnında 34. haftada işitme duyusu gelişmiştir. Bu nedenle bebeğinize de müzik dinletebilirsiniz. Bu haftadan itibaren hastane çantanızın hazır olması gerekmektedir.
Bebeğinizin hareketleri bu dönemden sonra azalmaktadır. Bunun nedeni ise hareket alanının büyümesiyle beraber azalmasıdır. Eğer uzun süredir hareket etmediğini düşünüyor ve tedirgin olduysanız bir bardak meyve suyu içerek hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Meyve suyu içip sol tarafınıza uzanın. Biraz ses olsun diye de müzik dinleyebilirsiniz. İçinde şeker olan meyve suyu bebeğinize enerji verecektir. Bebeğin işitme duyusu geliştiği için de sese tepki verecektir. Eğer hala bir tepki vermediyse doktorunuza hemen danışmanız gerekmektedir.
Ruhsal Yönden Annedeki Değişimler
Ruhsal Yönden Annedeki Değişimler
Hamilelik süresince duygudan duyguya geçildiğini herkes bilmektedir. Çok kısa sürede duygu değişimleri yaşanmaktadır. Anneliğe hazır olup olmadığını hamileliğin başında sorgulamakta olan anne, artık nasıl bir anne olacağını sorgulamaktadır. Bebeğini en iyi ortamda büyütmek için elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Gelecek kaygısı bu haftada da anne adayını ruhsal açıdan yormaktadır. Hamilelik boyunca alınan kiloların verilip verilmeyeceği diğer bir kaygı konusudur.
Anne Adayına Oluşabilecek Rahatsızlıklar
Anne Adayına Oluşabilecek Rahatsızlıklar
Yorgunluk hamilelik boyunca olacak olan bir durumdur. Bulantı ise büyüyen bebeğin annenin midesine yaptığı basınç sonucunda oluşmaktadır. Mide yanması ise yine bu dönemde görülen rahatsızlıklardan biridir. Bebek göğüs kafesine de baskı oluşturabilmektedir. Bu da nefes alış ve verişlerde zorlanmaya neden olmaktadır. Nefes alıp vermede zorlanma ise çabuk yorulmaya neden olmaktadır.
Bu dönemde meydana gelen sancılar anne adayını korkutmaktadır. Çoğu sancıda hastaneye gidilmekte ve olan sancının yalancı sancı olduğu öğrenilmektedir. Yalancı ve gerçek sancının ayrımını bilmek gerekmektedir. Yalancı sancının meydana geldiği alanlar kasık bölgesi, karın altı bölgesi ve sırt bölgesidir. Gerçek sancı ise doğumun başladığını haber veren sancıdır. Bu sancı rahim içinde olmaktadır. Başladığı zaman hastaneye gidilmelidir.
Hamilelik boyunca ve bu dönemde meydana gelen diğer bir rahatsızlık ise akıntılardır. Zararlı ve zararsız olan akıntılar yaşanabilmektedir. Beyaz, şeffaf ve hafif kokulu olan akıntılar zararsız olan akıntılardır. Yeşilimsi, sarı, koyu kıvamlı bazen de peynir kıvamında olan kokulu akıntılar ise dikkat edilmesi gereken akıntılardır. Enfeksiyon belirtisi olmaktadırlar ve doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
34. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
34. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
34. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri