Uzun ve heyecanlı hamilelik sürecinin sonuna yaklaşmak üzeresiniz. Artık kendinizi hem psikolojik hem de fiziksel olarak doğuma hazırlamaya başlamanız gereken zamandasınız. Bu haftayı atlattıktan sonra bebeğiniz her an dünyaya gelebilir. Gelin şimdi hamileliğin en heyecanlı olan son haftalarından 36. haftayı beraber inceleyelim.
Hamileliğin 36. Haftası Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 36. Haftası Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 36. haftasında bebeklerin ulaşmış oldukları ortalama kilo 2600 ile 2800 kg arasındadır. Bu haftadan sonra da kilo alımı daha da hızlı olarak artabilir. Bu sebeple annelerin sağlıklı ve dengeli beslenmeyi devam ettirmesi önemlidir. Ayrıca bu hafta bebekler ortalama 45 ile 47 santim uzunla ulaşmaktadırlar. Unutmayın ki bebeklerin anne karnında durduğu her an kemik ve boy gelişimi devam eder. Yalnızca kafatası kemikleri doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleşmesi amacı ile esnekliğini koruyarak kapanmaz ve gelişimini doğum sonrasında tamamlar.
Bu hafta itibari ile bebeklerde yağ depolama hızında artışlar yaşanır. Bu durumda eklemlerinin, ellerinin ve bacaklarının boğum boğum olmasına neden olur. Bu yağlanma ultrasonda bebeğinizin daha kilolu ve daha dolgun gözükmesine neden olacaktır. 36. hafta ile birlikte bebekler daha az hareket ederler. Bunun nedeni ise anne karnındaki alanın daralması ve bu durumdan dolayı da bebeğin hareketlerinin kısıtlanmasıdır. Fakat bu hafta itibari ile karnınız da sık sık dalgalanma hissedebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaptığı hareketler artık dışarıdan kolaylıkla fark edilebilir.
Bebeklerde dördüncü ay sonrasında oluşumu başlayan lanugo tüyleri 36. hafta sonrasında dökülmeye başlar. Dökülen bu tüyler amniyotik sıvı ile karışır. Bu tüylü sıvının yutulması bebeklerde mekonyum denilen ilk dışkının oluşmasına neden olur.
36. haftada bebeklerin sindirim sistemleri tam olarak gelişmemiş olabilir. Bu durumu genellikle doğum sonrasında yaşanan ilk aylarda ki gaz sancılarının temel nedenidir. Bebeklerin bağışıklık sistemleri özellikle de doğum sırasında ve doğum sonrasında oluşabilecek enfeksiyon risklerinin azaltılması amacıyla güçlenmeye devam eder. Ciğerler de bu hafta gelişimini büyük oranda tamamlar. Bu sayede de 36. haftada doğan bebekler prematüre sayılsa bile sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilirler.
36. haftada erken doğum yaşanmasına neden olan faktörlerden bir tanesi de bebeğin anne karnında strese girmesidir. Bu durumun önüne geçebilmek adına bebeğinize sık sık şarkılar söyleyebilir, rahatlatıcı müzikler dinletebilir, anne karnını okşayabilirsin. Özellikle anne ve babasını sesini tanıyan bebeklerde bu etkinlikler stres seviyesinin azalmasını sağlayacaktır.
Bu hafta bebeğiniz doğum kanalına girebilir. Bu durumda bebeğinizin kafasının sivrileşmesine ve şeklinin bozulması neden olacaktır. Fakat bu durum sizi endişelendirmesin çünkü doğumdan bir süre sonra bebeğin kafasının şekli normal halini alacaktır.
37. haftadan daha önce gerçekleşmiş olan doğumlarda bebekler prematüre kabul edilir. Haliyle 36. haftada doğan bebeklerde prematüre bebeklerdir. Fakat 36. haftada gerçekleşen doğumlarda bebekler genellikle özel bir bakıma ihtiyaç duymadan sağlıklı bir şekilde yaşayabilmektedirler. 37. haftadan 40. haftaya kadar gerçekleşen doğumlar normal ve sağlıklı sayılan aralıkta yer almaktadır.
Hamileliğin 36. Haftasında Anne Vücudunda Gerçekleşen Değişimler
Hamileliğin 36. Haftasında Anne Vücudunda Gerçekleşen Değişimler
Bu hafta itibari ile anneler bedenlerini yakından takip etmelidir. Özellikle de 36. hafta itibariyle yaşanan ağrılar, kasılmalar ve sancılar erken doğum belirtisi olabilir. Doğum yaklaştığı için annede gerginlik ve huzursuzluk durumları artış gösterebilir. Bunun en temel nedeni doğum korkusudur. Doğum korkusunu yenebilmek adına hekiminize süreçle ilgili detaylı bilgiler almak için danışabilirsiniz.
Bu hafta itibari ile anne adayları yaklaşık 11 ila 15 kg arasında kilo almış olabilirler. Artık 36. hafta sonrasında kilo alım hızınızda düşüşler yaşanacaktır. Fakat bazı anne adaylarında bebeğin doğum pozisyonunu alması nedeniyle midedeki rahatlama iştah artışına neden olabilmektedir. Bebeğinizin almış olduğu pozisyondan dolayı karnınızın aşağı doğru indiğini bu hafta itibari ile fark edebilirsiniz.
Anne adaylarında 36. hafta sonrasında nefes almadaki güçlükler ve sindirim sistemindeki şikayetler hafiflemeye başlayabilir. Bu haftadan sonra annelerde sık tuvalete gitme durumu yaşanabilir. 36. hafta itibari ile yaşayacağınız şiddetli baş ağrıları ve görme bozuklukları riskli sayılır. Zira bu durum gebelik zehirlenmesi belirtisi olabilir. Bu sebeple baş ağrısı ve görme bozukluğu yaşarsanız mutlaka hızlı bir şekilde hekiminize başvurmayı ihmal etmeyin.
36. hafta sonrasında anne adaylarının bacak ve karınlarındaki çatlaklar artabilir ve belirgin bir hale gelebilir. Ayrıca bu hafta sonrasında sırt ağrılarında da artış yaşanabilir. 36. hafta ile birlikte hazımsızlık ve kabızlık şikayetlerinde de artışlar olabilirken el, ayak ve yüzde ödem problemi ile karşılaşabilirsiniz.
36. hafta itibari ile kasılma ve sancı problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir zira bu yalancı sancılar doğum provası niteliğindedir. Fakat unutmayın ki bu haftada yaşanan kasılmalar ve sancılar doğum belirtisi de olabilir. Bu sebeple doğru zamanda hastaneye ulaşabilmeniz için yalancı sancı ile gerçek sancı arasındaki farkları detaylı bir şekilde öğrenmeniz de yarar var. Kısaca farklarından bahsedecek olursak eğer doğum sancıları oldukça düzenlidir ve giderek şiddeti artar. Çektiğin sancı düzensiz ise yalancı sancıdır. Yalancı doğum sancıları uzanarak ve rahat bir pozisyona geçtiğiniz takdirde azalacaktır. Doğum sancıları ise böyle bir müdahalede ortadan kalkmayacaktır.
Hamileliğin 36. Haftasında Beslenme Önerileri
Hamileliğin 36. Haftasında Beslenme Önerileri
Hamileliğin sonuna yaklaştıkça beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Bebeklerin anne karnında durdukları süre boyunca yağ depoları ve gelişim sistemleri annelerinin beslenmesi sayesinde gelişecektir. Bu sebeple düzenli ve sağlıklı beslenmenize ara vermeden devam etmelisiniz. Günlük tükettiğiniz su miktarının da en az 2 litre olması oldukça önemlidir. Ayrıca hamileliğin sonuna yaklaştığınızda protein ağırlıklı beslenmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için daha yararlı olacaktır. Hamileliğin son zamanlarında mide yanması şikayetleriniz devam edebilir eğer sizde böyle bir sorun yaşıyorsanız günde bir tane maden suyu içebilirsiniz.
Hamileliğin 36. Haftasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Hamileliğin 36. Haftasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Anne vücudunda oluşan idrar yolu enfeksiyonu ve diş enfeksiyonları özenli bir şekilde takip edilmelidir. Zira bu iki enfeksiyon da erken doğum yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca bu hafta bebeğiniz ilk dışkılamasını gerçekleştirebilir. Bazı bebekler anne karnında iken kendi dışkılarını yiyebiliyorlar. Bebeğiniz kendi dışkısını yerse yeşilimsi bir su gelecektir. Böyle bir durum yaşarsınız acil bir şekilde hastaneye gitmeli ve hekiminize başvurmasınız. Ayrıca unutmayın ki 36. hafta sonrasında yaşayacağınız kanamalar ve giderek şiddetlenen düzenli ağrılar doğum belirtisidir. Böyle bir durumda yaşarsanız da acil bir şekilde hastaneye başvurmalısınız. Ayrıca hamileliğin sonuna doğru havayolu seyahatleri de yasaklanmıştır.
Hamileliğin 36. Haftasında Egzersiz
Hamileliğin 36. Haftasında Egzersiz
Hamileliğine senin son zamanlarına yaklaştığınız bu haftada yorucu olan ev işlerinden ve her türlü egzersizden uzak durmalısınız. Bu hafta itibari ile yaşayabileceğiniz sence bu ağrıların seviyesine hafifletmek için gün içerisinde hafif tempolu yürüyüşler ya da Pilates topu üzerinde hamileler için uygun olan egzersizleri yapabilirsiniz.
Hamileliğin 36. Haftasında Cinsellik
Hamileliğin 36. Haftasında Cinsellik
Önceki haftalarda olduğu gibi hekiminiz aksi bir şey söylemedi ise bu hafta da cinsel ilişki ne bebeğin ne de annenin sağlığına herhangi bir zarar vermemektedir. Fakat son haftalarda anne de cinsel istekte azalmaların yaşanması oldukça sık rastlanılan bir durumdur.
Hamileliğin 36. Haftasındaki Anneler İçin Tavsiyeler
Hamileliğin 36. Haftasındaki Anneler İçin Tavsiyeler
Bu hafta itibari ile her an doğum gerçekleşebilir. Bu sebeple bebeğin odası, yatağı, kıyafetleri, bez ve ıslak mendil gibi ihtiyaçlarını bu hafta karşılamış olmanız sizleri olası bir erken doğum sürprizine hazır hale getirecektir. Ayrıca doğum çantanızı da hazır hale getirip evde kolay ulaşabileceğiniz bir yere koymayı da unutmayın. Doktorunuz normal doğum yapacağınızı söylemiş olsa bile doğum sırasında gerçekleşebilecek olumsuz bir durum sebebiyle sezeryan olma ihtimalinizi de göz önünde bulundurarak detaylı araştırmalarınızı yapmanızı öneririz. Son olarak da hamileliğinizin son haftalarının keyfini çıkarmayı ve bulduğunuz her fırsatta uyumayı da ihmal etmeyin. Zira mis kokulu uykusuz geceler yolculuğunu tamamlamak üzere.
36. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
36. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
36. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri