37. Hafta Gebelik
Heyecanlı bekleyişin son haftalarında bebeğin bir ayağı dışarıda diyebiliriz. Gebelik sürecinde 37. Haftaya sağlıkla gelmiş iseniz artık her şey sizin için normaldir. Bebeğiniz bir pazı sapı boyundadır. Ve annenin karnı da hareketlerini kısıtlayacak kadar büyüktür. Bu süreçte bebek gelişimini neredeyse tamamladığı için anne de kilo artışı durur. Doğum 38-42 hafta arasında gerçekleşir. Uzmanlar bebeklerin yüzde doksanının 39. Haftaya kadar doğduğunu belirtiyor. Bebekler gelişimlerini tamamlamış olsalar dahi 37. haftada dünyaya geldikleri zaman erken doğum sayılıyor.

37. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler
Neredeyse dünyaya gözlerini açmaya hazır olan miniğinizin 37. Haftasında boyunu bir pazı sapına benzetebiliriz. Doğuma artık çok yakındır ancak yine de 37. Haftada doğan bebek erken doğum olur. Aslında artık bebeğinizin her hareketine alışmış olsanız da onun yaşadığı değişimleri ve gelişimleri hissetmek hakkınızdır. Bu hafta itibariyle bebeğinizde yaşanan değişimler şu şekildedir:
- Şu anda bebeğiniz 2,8 ya da 3 kg arası ağırlığında, 48 ya da 50 cm arası boyundadır.
- Baş aşağı şekilde doğum pozisyonunu almış durumdadır.
- Bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. Doğduktan sonra anne sütü ile bağışıklık sistemi gelişecektir.
- Bebeğiniz languo denilen tüylerinin neredeyse hepsini döktü.
- Sindirim sistemi çalışıyor ve artıkları dışarı çıkarabiliyor. İlk dışkısında hamilelik boyunca birikmiş dışkılar bulunacaktır.
- Bebek karnınızda alt taraflara indikçe kaburgalarınız da biraz daha rahatlayacaktır.
- Bebeğinizin saçları çıkmış olabilir. Ancak bazı bebeklerin saçları doğduktan sonra çıkar.
- Vücut sıcaklığı için ve kan şekeri değerlerini ölçülü tutmak için bebeğiniz günde 15 gram yağ almaya devam ediyor.
- 37. Hafta da bebeğinizin kafatası ve beyni gelişmeye devam ediyor. Ancak tamamen oluşmamıştır.
- Akciğerleri neredeyse tamamen gelişti.
- Parmak hareketleri ve tutma yeteneği gelişti. Artık yüzünü ve ayağını tutabilecek duruma gelmiş.
- Kalbi dakika da 110-150 arası atıyor.
- Bebeğiniz sizin de eşinizin de sesini çok iyi tanıyor. Duyma ve görme yeteneği her geçen gün artıyor.
- Bu hafta sonunda bebeğinizin emme kasları da tamamen gelişmiş olacak. Bu kasları ile doğduğu zaman emmeye başlayacak.

37.Haftada Annede Değişimler
Anneler 37. Hafta da çok heyecanlı olur. Hele ki ilk gebelikse uyku problemlerinin yanına streste eklenir. Her şeyden önce yolculuğun sonuna gelmişken sakin olmalısınız. Çünkü içinizde büyüyen bebeğinize kavuşmanıza ve onu kucağınıza almanıza çok az kaldı. Peki bu süreçte neler yaşarsınız?
- Vücudunuz normalden fazla çalışıyor bu nedenle de sürekli sıcaklıyor ve yorgun düşüyor olabilirsiniz.
- Kendinizi çılgınlar gibi temizlik yapmak istiyor bulabilirsiniz. Bu da yuva yapma ve anne olma güdünüzün ağır basmasından kaynaklanıyor.
- Doğuma az kalmıştır ve bebek artık leğen kemiğinize baskı yapıyor olabilir. Bu da sizi kasmaya ve karnınızın alt bölgesinde baskı oluşmasına neden olur.
- Bebeğinizin içinde yüzdüğü amniyonik sıvı azalmaya başlayacaktır. Bu da vajinal akıntı yaşamanıza neden olacaktır. Bu durum normaldir. Hatta hafif kanamalar eşlik ederse doğumun çok yaklaştığına işarettir. Ancak şiddetli ve ağrılı kanamalar olursa derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Göğüsleriniz hassaslaşabilir. Bazılarında bu hassasiyet şiddetli ağrılara da dönüşebilir.
- Mideniz de bu dönemde hassaslaşabilir. Hazımsızlık yaşayabilirsiniz.
- Uyku problemini en sık yaşayacağınız bir dönemdesiniz. Bu yüzden her fırsatta bebeğinizin size getireceği huzuru hayal ederek uyumak size ve ona iyi gelecektir.
- Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilecek duruma gelmiştir.
- Bu dönemde varisleriniz olabilir hatta bacak krampları yaşayabilirsiniz.
- Göbek deliğiniz dışarı fırlamış olabilir.
- Artık kilo bile almaya bilirsiniz. Çünkü bebeğiniz gelişimini tamamladı.
- Serviksiniz açılacak ve incelmeye başlayacaktır. Doktorunuz kontrollerinizde bunu size söyleyecektir.
- Bu dönemde biraz fazla unutkan olabilirsiniz. Bu çok normaldir.
37. Haftada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğumun kapıda olduğu bu günlerde her şeyinizin hazır olduğundan emin olun. Olası bir erken doğuma karşı kendinizi hazırlayın. Ancak heyecan yapmayın ve sakin olun. Doğum ile ilgili korkularınız var ise bir destek almanız sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca kafanızın takıldığı her şeyi doktorunuza sormaktan çekinmeyin. Her annenin hamilelik süreci aynı şekilde ilerlemez. Bu nedenle etraftan duyduğunuz bilgilere kulak asmayın. Ağır iş yapmamaya ve ağırlık kaldırmamaya özen gösterin. Uzun süre ayakta kalmayın. Bebeğinizin hareketlerini takip edin. Hareketleri azaldığı zaman sol yan pozisyon da dinlenebilirsiniz. Bu süreçte bebeğiniz çıkmak için sabırsızlanıyor ve sürekli hareket ediyor olabilir. Bunlar sizde ağrı yapabilir. Sakin ağrı kesici kullanmayın. Yaşadığınız herhangi bir durum da doktorunuzu arayarak ya da yanına giderek bilgi alın. Kimyasallardan, sigaradan ve alkolden uzak durun. Hafif temizlik ve hafif yürüyüşler yapabilirsiniz. Ancak kendinizi yoracak zor hareketler içeren egzersizler yapmayın.

37. Hafta Doğum Çantasında Neler Olmalı
Bebeğinizin bir ayağı dışarda artık. Doktorunuz belli, hastaneniz belli, ancak beklenen doğum günü beklendiğinden önce ya da sonra olabilir. Buna karşın doğum çantanız kapınızın yanında hazır olsa size büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Çantanızda ilk olarak rahat bir gecelik ya da pijama takımı bulundurmalısınız. İçinde kaymaz terlikleriniz olmalı. Size uyan bir emzirme sutyeni ve yedek iç çamaşırlar bulunmalı. Tuvalet malzemeleri, bebek bezi, ıslak mendil gibi eşyalar bulundurmanız sizin için yararlı olacaktır. Biberon, emzik, mevsime uygun olan bir battaniyeyi çantanızda bulundurmanız işinize yarayabilir. Ped ve pişik kremini de unutmayın. Ayrıca size ve bebeğinize hastane çıkışı kıyafetleri koymalısınız. Doğum çantanızı kapıya yakın bir yere koymalısınız ki acil bir durumda kolayca alabilir ya da hızla çıkarken gözünüzün önünde bulabilirsiniz.

37.Hafta Bebek Hareketleri ve Ultrason Görüntüleri
37. Hafta da bebeğiniz sesinizi duyabilir ve duygularınızı hissedebilir. Bu haftada ki hareketlerinde en belirleyici şey sizin sağlığınız ve duygu durumunuzdur. Eğer sağlıklı iseniz, onunla iletişim kurup sohbet ediyorsanız, huzurlu ve mutlu iseniz, hayatınızda stres yoksa ve iyi besleniyorsanız onun da hareketleri sağlıklı bir şekilde devam edecektir. Zaten siz onun hareket rutinini takip etmelisiniz. Uyuduğu ve uyandığı zamanları fark edebilirsiniz. Bu haftadan itibaren ultrason görüntüleri zaten tam bir bebek şeklinde olur. Vücudunda ki her şey şekillenmiştir. Doktor ultrason görüntülerinde amniyon sıvısına bakar. Bebeğinizin boyu pazı demeti kadardır. Ancak net kilosu ultrason ile ortaya çıkmaz.

Anneye Tavsiyeler
37 haftadır içinizde sizinle birlikte minik bir kalp çarpıyor. Onu kucağınıza almanıza sayılı günler kaldı. Onu sağlıkla kucağınıza almak için biraz daha dişinizi sıkmalısınız. Hamilelik sürecinin en uykusuz günlerini yaşamaktasınız. Bu nedenle her fırsatta uyuyun. Çünkü uyumak sizi rahatlatacaktır. Annelik güdünüz geliştiği için temizlik yapmak isteyebilirsiniz. Yapın, ancak sakın ağır kaldırmayın ve yükseğe çıkmayın. Temizlik yaparken çamaşır suyu gibi keskin kimyasallar da kullanmayın. Bu süreçte mideniz yanabilir. Hatta hazımsızlık yaşayabilirsiniz. Buna karşın ballı süt sizi rahatlatacaktır. Bacaklarınızda ki varislere karşı sol tarafınıza uyumaya özen gösterin. Dolaşım için uygun uyuma pozisyonudur. Sizi rahatlatacaktır. Uyurken ve uzanırken ayaklarınızın altına yastık koymanız da size iyi gelecektir. Bol bol su için. Güzel beslenin. Doğum sonrasında kalkmaya ve yapmaya pek fırsatınız olmayacağı için hazır kalkabiliyorken yemekler yapıp dolabınızda saklayabilirsiniz.