Hamilelik

4. Hafta Gebelik | 4.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 4. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 4 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

4. Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi
4. Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi

4.Hafta Gebelik’te Bebeğin Gelişimi

Bu haftaya giren kişiler adet dönemlerinin geldiğini bilmektedir. Fakat adet olmadıklarında hamile olduklarının farkına varırlar. 4. hafta gebelikte anneler kramplar, mide bulantıları yaşayabilirler. Asıl oluşumun farkına varan anneler bebeklerini tanımaya başlarlar. Sizlere bu hafta hamilelik nasıl geçecek ve neler yaşayacaksanız bunları anlatacağız.

4. Hafta Gebelik Dönemi
4. Hafta Gebelik Dönemi

4.Hafta Gebelik Dönemi

4.hafta gebelik döneminde yaşanan hormanel değişimler sonucu vücudunuz buna adapte olmaya çalışır. Bazı kişiler değişim hissetse de bu değişimlerin farkında olmayanlarda olabilir. Ruh haliniz inişli çıkışlı olabilir, bulantılar ve kramplar yaşayabilirsiniz.

4.hafta hamilelikte rahminizle döllenmiş yumurta bağlantılıdır. Bebeğiniz rahminizde olan çepere bağlanmaya çalışmaktadır. Emplantasyon kanaması denilen açık renkli bir kanama gözükebilir. Adet döneminde yaşananlara benzer durumlar gerçekleşebilir. Karın bölgesinde baskı, kasıklarda ağrı, göğüslerin şişmesi ve hassaslaşması gibi.

4. Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi
4. Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi

4.Hafta Hamilelikte Bebeğinizin Durumu

Bebeğiniz henüz küçük bir embriyo biçiminde. Embriyonuz rahim çeperine tutunmayı gerçekleştirdikten sonra bölünme gerçekleşecektir. Hücreler ayrışacak bebek ve plasenta oluşumu gerçekleşecektir. Bebeğinizin su ve besin kesesi de aynı zamanda oluşmakta. Bebeğiniz oluşurken ki katmanlar;

4. Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişiklikler
4. Hafta Gebelikte Meydana Gelen Değişiklikler

4.Hafta Gebelikte Vücutta Neler Oluyor?

Anne adayları bu dönemde hamilelikleri dışarıdan belli olur mu diye düşünebilir. Henüz çok küçük olan bebeğiniz karında bir şişlik yapmadığından bu durumun belli olması oldukça zordur. Anneler bu dönemde kilo artışı yaşamazlar ve görüntü açısından değişiklik yoktur. Anne adayları vücutlarında oluşan yeni gelişmeler sonucunda

4. Hafta Gebelikte Yapılması Gerekenler
4. Hafta Gebelikte Yapılması Gerekenler

4.Hafta Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk önce bebeğiniz daha yeni oluşmaya başlamışken alkol, sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmalısınız. Bol şekilde su tüketmeye başlayın. Gün içerisinde çok fazla hareketsiz kalmayın. (Düşük riski yaşayanlar doktor ne derse onu yapmalıdır) Hamileler için ruhlarını dinlendirecek yoga, hamile pilatesi gibi sporlar yapabilirsiniz. Stresten uzak durun çok fazla duygu değişimi yaşayacağınızdan stresli ortamlara girmemeyi tercih edin. Sağlıklı bir şekilde beslenin. Doktorunuzun yaptığı tahliller sonucunda vitamin açısından eksiğiniz varsa bunları tamamlayın. Özellikle 4. haftada folik asit ihtiyacı doğabilir doktorunuzun önerdiği bir folik asidi kullanın. Diş sağlığınıza özen gösterin ve kontrollerinizi ihmal etmeyin. Saçlarınıza boya yaptırmayın. Uzmanlar saç boyası için ilk üç ayın bitmesini önermektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısı
Hamilelikte Mide Bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı

Öncelikle tam olarak sebep şu demek imkansızdır. Birçok nedenden ötürü mide bulantısı yaşanabilir. Hamile olan bayanlarda duygu değişiminden dolayı yaşanan stres bile bulantıyı tetikleyebilir. Yaşanan hormonel değişikliklere vücudun alışma süresi etkileyebilir. Bunların yanında;

Anne ve Babalar Hamileliğe Hazırmı
Anne ve Babalar Hamileliğe Hazırmı

Anne ve Babalar Hamileliğe Hazır mı?

Bir bireyin dünyaya gelmesi için sadece doğumu gerçekleştirmek yeterli değildir. Anne ve babalar olarak fizyolojik değil tamamen ruhsal ve bilinçsel olarak da bebekler için nelerin gerektiğinin farkında olmaları gerekmektedir. Anneler bu süreçte daha bilinçli ne yapması gerektiğini bilmeli babalarda hamilelik sürecinde anneye gerekli desteği sağlamalıdır. Bu hem annenin hem de bebeğin psikolojik açıdan daha rahat olmasını sağlayacaktır. Anne ve babalar bebek düşünmeden önce sosyoekonomik düzeylerini sağlamalıdır ve ruhsal sıkıntılarından kurtulmalarında fayda vardır.

Planlı hamilelik her zaman daha hazır bir ebeveynler oluşturur. Bebeğiniz ve sizin için planlı şekilde ilerleyen hamilelik daha sağlıklı olup olası durumlara kolay bir şekilde müdahale edilebilir.  Eğer böyle bir kararınız varsa doktora giderek tüm tahlillerinizi yaptırmanız bebeğinizi saha kolay ve sağlıklı dünyaya getirmenize katkı sağlayacaktır. Sağlıklı beslenmeye başlayın. Kilo vermeniz gerekiyorsa fazla kilolarınızı verin. Çok fazla kafein tüketmeyin. Devam eden bir hastalığınız varsa kontrollerinizi yaptırın.

Sizlere 4.hafta hamileliğin nasıl oluştuğunu aslında başlangıç olduğunu, anne adaylarında yaşanan değişmeleri ve bebeğinizin nasıl olduğunu anlattık. 9 aylık bir süreç sizleri beklemekte. Ay ve haftalar içerisinde neler geçireceksiniz sizleri neler bekleyecek yazımızın devamını okuyabilir bizi takip edebilirsiniz. Sağlıklı hamilelik dileriz.

4. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

4. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

4. Hafta Gebelik Doktor Görüşleri