Hızlı Erişim Başlıkları
- 1 6 Hafta Gebelik Döneminde Neler Olmaktadır?
- 1.1 Anne Adayında Gözlenen Değişiklikler
- 1.2 Anne Adayında Görülen Fiziksel Değişimler
- 1.3 Anne Adayının Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?
- 1.4 6.Haftada Bebek Gelişimi
- 1.5 6.Haftanın Sorunları Nelerdir?
- 1.6 6.Haftada Anne Adayına Öneriler
- 1.7 6.Haftada Bebek İçin Kıyafet Seçimi
- 1.8 6.Hafta Gebelikte Doktor Kontrolü
- 1.9 6.Hafta Hamilelikte Ultrason Görüntüleri
- 1.10 6.Hafta Gebelik Doktor Görüşleri
6 Hafta Gebelik Döneminde Neler Olmaktadır?
Hamilelik bir kadının yaşayabileceği en özel duygulardan biridir. Başından hamilelik geçmiş, çocuğu olan insanlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. Hamilelikte yaşanan duygular bu anlamda zirvedir. Bu duygunun önüne geçebilecek ya da yakınından geçebilecek başka bir duygu yoktur. İçinizde sizden bir parça, bir can dahası bir mucize taşımak. Muhteşem özel bir duygu. Böylesine tarifi imkansız bir duygu yaşamak meşakkatli bir süreçten geçecektir. Bedenen ve ruhen yaşanılan değişiklikler, maruz kalınan hormonel dengesizlikler ve buna benzer özellik ve zahmette yaşanılacak tarifsiz lezzetteki 9 aylık bir serüven. Hamileliğin çok başında olan anne adayı adet döneminin gecikmesinin ardından hamile olduğunu yeni öğrenmiştir bu dönemde.
Anne Adayında Gözlenen Değişiklikler
Bu dönemde anne adayında görülen değişiklikleri psikolojik değişiklikler ve fiziksel değişiklikler olarak iki kısma ayırarak anlatmakta fayda vardır. Hormonlarındaki değişiklikler nedeniyle ani duygu geçişleri yaşayan anne adayı ağlarken bir anda gülmeye başlayabilir.
Ya da tam tersine gülerken birdenbire ağlama krizine girebilir. Anne adayının kafası karışıktır. Vücudunda oluşan değişikliklerin yanı sıra endişeleri de vardır. Karnında taşıdığı yavrusuna gerektiği gibi bir anne olamamak kaygısı taşımak psikolojisini olumsuz etkileyecektir. Anne adayının bu olumsuz endişe ve kaygılarını en aza indirmek ise eşine ve ailesine düşmektedir. Anne adayına söylenecek güzel sözlerin yanı sıra onu yüreklendirici sözler söylemek kesinlikle çok iyi sonuç verecektir. “Sen yavrumuza çok iyi bir anne olacaksın ben bunu biliyorum” sözünden etkilenmeyecek kadın sanırım yoktur. Ya da kesinlikle yalnız olmadığını hissettirmek lazımdır. Unutulmaması gereken, bu sürecin geçici ve kısa sürecek bir dönem olduğudur.
Anne Adayında Görülen Fiziksel Değişimler
Hamilelikte 6. hafta, hamilelik sürecinin başlarıdır. Henüz 1,5 aylık hamile olan anne adayı fiziksel olarak birçok değişiklik hissedecektir. Bu dönemde anne adayı çok çabuk yorulurlar. Sürekli uyuma isteği hissederler ve çok sık tuvalete giderler. Sürekli bir halsizlik, uyku düzeninde bozulma, ya uyuyamama veya sürekli uyuma isteği, kabızlık, göğüslerde acıma ve hassasiyet anne adayında görülen fiziksel değişimlerden birkaç tanesidir. Gebeliğin 6. Haftası 1. Tremester döneme denk gelmektedir. Saydığımız fiziksel değişikliklerin yanında bulantı, kusma, yorgunluk hissi gibi genelde olumsuz değişimler kısa bir süreç olacaktır. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim başka bir konu ise anne adayları genellikle alıngan ve hassas olacaklardır. Tabiri caizse buluttan nem kaparlar. Ve ağlamaya başlayabilirler. İlgi ve sevginizle bu durumun üstesinden gelmek de siz anne adayı yakınlarına düşmektedir.
Anne Adayının Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?
Hamile olduğunu öğrenen anne adayının beslenmesi çok önemlidir.
Aslında dengeli ve düzenli beslenmek hayat felsefesi olarak uygulandığı zaman kesinlikle ekstra bir güç sarf etmeye gerek kalmaz. Hamileliğin 6. Haftası hamilelik bulantılarının yoğun olarak yaşandığı bir dönemdir. Hamileliğin 6. Haftasında beslenme konusunda detay vermeye geçmeden evvel beslenme ile ilgili genel anlamda birkaç önemli ayrıntıyı hatırlatmak isteriz. Dengeli ve düzenli beslenmenin en genel kuralları şunlardır:
- En başta bol su içmek gerekmektedir. Sağlıklı bir yetişkinin tüketmesi gereken günlük su miktarı en az 2 litre olmalıdır.
- Sağlıklı bir beslenmeden bahsedebilmek için hayatımızdan gazlı ve asitli içecekleri çıkarmamız gerekmektedir.
- Cips gibi gereksiz ve yağlı atıştırmalıklardan uzak durmamız gerekmektedir.
- Sokakta satılan yiyecekler tüketmekten kaçınmamız gerekir.
- Günlük tuz, şeker tüketimi miktarını azaltmamız gerekir.
Bu saydıklarımız düzgün beslenmenin kurallarıdır. En genel beslenme kurallarını saydıktan sonra gebeliğin 6. haftasında nasıl beslenmeli sorusuna cevap verelim. Hamile olduğunu yeni öğrenen anne adayı kısa bir süreliğine de olsa mide bulantıları ve sık sık kusma ile karşı karşıya kalacaktır. Aşırı mide bulantısı yüzünden iştahsızlık sorunu yaşayacak belki de kilo verecektir. Bu süreç geçici olduğu için çok üzülmeye gerek yoktur.
Başlangıçta bulantıları gidermek adına yataktan kalktığınızda tuzlu bisküvi ile bulantıyı bastırmak mümkündür. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir, hamileliğin 6. Haftasında canınız istese bile normalde yediğiniz miktardan fazla yemenize gerek yoktur. Beslenme deyince akla gelmesi gereken çok yemek değil dengeli ve düzenli beslenmektir. Unutmayın dengeli ve düzenli beslendiğinizi de bebeğiniz daha sağlıklı gelişecek ve büyüyecektir.
Hamileliğin 6. Haftasında tüketmeniz gereken besinler şöyle sayılmalıdır:
- Bol sebze ve meyve tüketmek.
- Süt, yoğurt, peynir, yumurta tüketmek.
- Ara öğünlerde ise sağlıklı atıştırmalıklar, salata tüketimine ağırlık vermek gerekmektedir.
6.Haftada Bebek Gelişimi
Sadece bir mercimek büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta itibariyle çok hızlı gelişmeye başlar. Organları yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır. Vücudun yarısını kaplayan bebeğinizin kalbi normal yetişkin bir insanın kalbinden iki kat fazla atar. Gözleri siyah bir nokta şeklini almıştır. Çene kemikleri ve yüz hatları oluşmaya başlayan bebek bu hafta bitiminden sonra çok hızlı gelişmeye devam edecektir. Doktor kontrole gittiğinizde ise bebeğinizin kalp atışlarını duymanız size çok iyi gelecektir. Kalp atışlarını duymakla birlikte aranızda kuvvetli bir duygusal bağ oluşacaktır.
6.Haftanın Sorunları Nelerdir?
Hamile olduğunuzu öğreneli henüz çok olmadı. 6. haftanın sorunları belirtilerini göstermeye başladı bile. Halsizlik, yorgunluk ve bunlara eşlik eden mide bulantıları 6. haftanın başrollerindeler. Duygulu, hassas ve alıngan olmanız normaldir bu dönemde.
6.Haftada Anne Adayına Öneriler
Bu hafta ile ilgili sizin için bazı öneriler sunmak istiyoruz.
Mide bulantınızn yoğunluğunu hafifletmek için zencefil çayı içebilirsiniz. Yeri gelmişken söylemeden geçmeyelim. Bazı yiyecekler mide bulantısını bastırır. Mide bulantısına iyi gelecek yiyeceklerden bazıları şöyledir; kavun, üzüm, kereviz, kızarmış ekmek.
Doktorunuza danışmak koşuluyla cinsel hayatınızı yaşayabilirsiniz. Kanama görüldüğü takdirde cinsel hayatınıza bir süre arar vermeniz yerinde olacaktır.
6. Hafta da görülen küçük çaptaki kanamalar endişe verici değildir.
6.Haftada Bebek İçin Kıyafet Seçimi
Hamileliğin henüz çok başındasınız. Bebek kıyafetleri satın almak için çok erken tabii ki. Fakat bütün anne adayları sevimli küçük bebek kıyafetleri almaktan hoşlanırlar. Bu nedenle cinsiyet belli olmadığı için renk ayrımı olmayan, ortak kullanılabilen renklerde patikler ya da battaniyeler almanız sizi mutlu edebilir. Bebek kıyafetleri satan mağazalarda hesaplı fiyatlara alabileceğiniz küçük kıyafetlerle kendinizi mutlu edebilirsiniz.
6.Hafta Gebelikte Doktor Kontrolü
Bu aşamaya kadar hiç doktora gitmemişseniz artık kesinlikle doktora gitmez zamanınız gelmiş demektir. Doktora giderek yapılan kontroller ve muayene sonunda gerekli olan tahlilleri mutlaka yaptırmanız gerekmektedir. Doktorun öneri ve tavsiyelerine uymanız da gerekmektedir. Gerek görüldüğü takdirde destek vitaminler alabilirsiniz. Önemli bir başka konu ise doktora gidiş zamanlarınızı planlamanız ve doktor randevularınızı kaçırmamanız gebelikte karşılaşmanız olası sevimsiz durumlara karşı önlem almanız açısından gereklidir.
Hamileliğinin altıncı haftasına girmiş olan bir anne adayının bir gününü nasıl geçireceği hakkında bir öneride bulunmak isteriz. Eğer sabah bulantılarınız çok yoğun değil ise erken kalkabilir seniz küçük bir yürüyüş iyi gelecektir. Küçük bir yürüyüşün ardından yapacağınız kahvaltı zinde olmanız için yararlı olacaktır. Bu dönemde kendinize çokça vakit ayırıp bolca dinlenin. Beslenmenize ve bol su içmeye dikkat ederek kendinizi mutlu hissettirecek şeyler yapın. Unutmayın henüz bebeğiniz çok küçük ama sizin mutlu olmanız onun gelişimini olumlu etkileyecektir.