Gebeliğin 8. Haftası
8 Hafta Gebelik Döneminde Neler Olmaktadır?
Anne olmak çok güzel ve çok özel bir duygudur. İçinizde sizinle birlikte büyüyen, sizinle yaşam bulacak olan bir canlı var. Ve elbette ki o canlının gelişim evreleri, burnundan tırnağının ucuna kadar oluşumunu bilmek sizin için çok önemlidir. Bu nedenle bu yazımızda hamileliğinizin 8. haftasında yaşayacağınız değişimleri, gelişmeleri, bebeğinizin yaşadığı gelişmeleri bütün detayları ile birlikte ele alacağız. Hamileliğin 8. haftası artık bebeğiniz 2. ayının son haftasına gelmiş demektir. Bu süreçte bebek anne karnında büyümeye devam eder. Annede de birçok farklılıklar oluşmaya başlar. Bebeğiniz artık bir fetüstür. Fetüs Latince de “genç olan” anlamına gelir.
Hamileliğin 8. Haftasında Bebekte Nasıl Değişiklikler Olur
8.Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler
Artık bir fetüs olan bebeğinizin boyu 1 cm’yi geçmiş ve 1,4 ile 2 cm arasındadır. Bu hafta da bebek barbunya tanesi kadardır. Bebeğiniz hızla gelişmeye başladığı bir döneme girmiş olur. Bebeğin yaşadığı değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Boyu 1,4-2 cm arasındadır.
- Burnu, dudakları yavaş yavaş şekillenmeye başlamıştır.
- Göz kapakları ve göz çukurları belirginleşmeye, retina sinirleri gelişmeye başlar. Böylece bebeğinizin gözlerinin renginin ne olacağı da belli olmaya başlayacak.
- Bacakları ve sırtı oluşmaya başlamıştır.
- Kilosu yaklaşık 1 gramdır.
- Bu hafta bebeğin boyutu bir barbunya tanesi kadardır.
- Bebeğinizin akciğeri de bu hafta da oluşmaya başlıyor.
- Dil, diş, dudak, damak yapısı bu haftanın sonlarında oluşmaya başlar.
- Omurilik gelişmeye başlar.
- Bağırsak ve pankreas belirginleşmeye devam eder.
- İskeleti taslak olarak hazırdır ancak daha sonra kemik olacaktır.
- Bebeğinizin kalp kapakçıkları oluşmaya başlar.
- Boğazdan akciğere hava geçmesini sağlayan geçitler de bu hafta oluşmaya başlar.
- Bebeğinizin beyni 8. Hafta da gelişmeye başlar. Hatta başı bu yüzden bedeninden daha büyük görünür.
- Bu hafta itibariyle bebeğiniz karnınız da yer değiştirmeye başlayacaktır.
- Bebeğinizin cinsiyetini bu hafta anlayamazsınız çünkü henüz genital organları cinsiyetini ortaya çıkaracak kadar gelişme göstermemiştir.
- Perdeli görünen el ve ayak parmakları arasında ki perdeler incelmeye başlıyor.
- Neredeyse bütün organları oluşmaya başlamıştır.
- Artık bebeğinizin parmak izleri vardır.
- Kalbinin artış hızı dakika da 150-170 arasıdır. (Sizden iki kat daha hızlı.)
- Bu hafta bebeğinizin cildi hala kağıt kadar ince ve transparan gibidir.
Gebeliğin 8. Haftasında Annede Görülen Değişiklikler
8.Haftada Anne de Yaşanacak Değişimler
Şimdi anne de yaşanan her değişim anne için o kadar tatlı ki… Bu değişimler bazı durumlarda anneyi biraz tedirginleştirebilir. Hele ki ilk kez çocuk sahibi olacak anneler yaşadıkları her değişim de “acaba her şey yolunda mı?” diye merak ediyorlar. Merak etmeyin. Yaşadığınız her şey sizi anne olmaya hazırlıyor. 8. Haftada annede yaşanacak değişimleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bu süreçte bulantınızın olması normaldir. Bu bulantı sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştiriyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Vücut bebek için gerekli olan besini karşılar.
- Proteinli besinler tercih edin. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
- Bebeğiniz yavaş yavaş hareket etmeye başlar ancak siz bunu fark etmeyebilirsiniz.
- Bebeğiniz gelişirken rahim gerileceği için kasıklarınız da kramp olması normaldir. Bunlar sizi endişeye düşürmesin.
- Yaşadığınız kramplar dayanılmayacak şiddette ise doktorunuza başvurun.
- Yaşadığınız hormon değişiklikleri sizi halsiz bırakabilir.
- Sabahları mide bulantısı ve kusma yaşayabilirsiniz. Bunlar eğer çok sık yaşanıyor ve kilo kaybına neden oluyorsa doktorunuz ile konuşmalısınız.
- Bebeğiniz kendini göstermeye henüz başlamamıştır ancak yine de 8. Hafta da artık kıyafetleriniz size biraz dar gelebilir.
- Hormon seviyeleriniz artacağı için göğüslerde büyümeye başlar. Meme ucunuz koyulaşır.
- Hormon değişikliğine bağlı olarak vücudunuz da kaşıntı veya sivilcelenme olabilir.
- Geceleri sık sık tuvalete kalkmanız da normaldir. Çünkü bu hafta da rahminiz mesane üzerindedir.
- Rahminiz neredeyse bir portakal büyüklüğüne gelmiştir.
- Baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Çünkü vücutta kan hacminiz artmaya başlamıştır.
Gebeliğin 8. Haftasında Anneye Öneriler
8.Haftada Anneye Öneriler
Öncelikle bir sürü değişiklik yaşadığınız için çok kaygılı olmanız normaldir. Hele bu ilk gebeliğiniz ise endişeli olabilirsiniz. Ancak stres yapmayın. Kilo alıp çirkinleşmek gibi düşüncelere kapılıp bunu takıntı haline getirmemelisiniz. Bu tür kaygılarınızı eşinizle paylaşın. Yaşayacağınız bütün değişiklikler sizi anne olmaya hazırlıyor. Anne olmanın sizi nasıl güzelleştireceğini unutmayın. Bebeğinizin sizin yaşayacağınız duyguları hissedebileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle stresten uzak durun. Hafif omurilik güçlendirici egzersizler yapabilirsiniz. Bu dönemde yürüyüş yapmanız sağlıklı bir doğum yapmanıza vesile olabilir.
Ancak doktorunuz bunun aksine bir şey söyler ise mutlaka dikkate alın. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin ve aklınıza takılan herhangi bir şeyi paylaşmaktan, sormaktan çekinmeyin. Temiz hava almak hem sağlık hem de psikolojik açıdan size iyi gelecektir. Dengeli ve sağlıklı beslenin. Sigara ve alkolden uzak durun. Sigara içilen ortamlardan da uzak durun. Mümkünse yanınızda içilmesine izin vermeyin. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece ilaç kullanmayın. Güvenli bir biçimde hareket etmek sizin için iyi olacaktır.
8. Haftada Annenin Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır
8.Haftada Anne Nasıl Giyinmeli?
Artık kıyafetleriniz size dar gelmeye başlayabilir. Çünkü bebeğiniz içinizde büyümeye devam ederken sizin de fiziksel olarak değişmenize neden oluyor. Bu dönemde giyebileceğiniz en güzel kıyafetler salaş kıyafetlerdir. Karın bölgesinden sıkmayacak kıyafetleri tercih edin. Genel de kemer bölümü sıkmayan ve kumaşı esnek olan tayt; üzerine de bol kesimli kazaklar tercih edebilirsiniz. Bunlar hamileliğin 8. haftasında sizin şık olmanızı sağlar. Ya da alttan bol etekli bir elbise de bu hafta da giymek için uygun bir kombindir. Giysilerinizin, iç çamaşırlarınızın sizi sıkmayacak türden olması önemlidir. Yaz aylarında serinletecek kumaşlar ve kış aylarında ısıtacak giysiler tercih etmelisiniz. Ayrıca göğüslerinizde büyüyeceği için sutyen seçiminizi ona göre yapmalısınız.
Gebeliğin 8. Haftasında Beslenme
8.Haftada Beslenme Tüyoları
Canınız bir yandan deli gibi tatlı isterken aynı zamanda şalgam suyu, turşu biber mi istiyor? Muhakkak isteyecektir. Belki de sevmediğiniz bir şeyi bile kendinizi yerken bulabilirsiniz. Normalden daha fazla acıkmak sizi korkutmasın. İçinizde büyüyen çocuğu beslerken onun isteklerine de kulak vermelisiniz. Sağlıklı bir hamilelik için kendinize çinko takviyesi yapmalısınız. Süt, yumurta, et, tavuk gibi hayvansal besinler tüketerek kendinize çinko takviyesi yapabilirsiniz. Yağlı ve sizi rahatsız edecek besinlerden uzak durun.
Doktorunuzun size önereceği beslenme kurallarını doğru uygular iseniz doğumdan sonra aldığınız kiloları kolaylıkla geri verebilirsiniz. Dengeli beslenmek bu süreçte çok önemlidir. Çok kilo almamaya ve çok zayıf kalmamaya çalışın. Abur cubur tüketmemeye özen gösterin. Bol su içmek size ve bebeğinize iyi gelecektir. Alkol kullanmayın. Hatta mümkünse kahve ve çikolata gibi kafeinli yiyeceklerden uzak durun. Onun yerine faydalı, proteinli besinler tercih edin.
Gebeliğin 8. Haftasında Bulantı Önlemleri
8.Haftada Bulantıya Karşı Nasıl Önlemler Almalı
Hamileliğin ilk ayları bulantı yaşayan anne adayları bu süreçte bazen çok kilo veriyor. Vücut çocuk için gerekli besini karşılasa da annenin rahat bir hamilelik geçirmesi için bulantı oranını azaltmakta fayda vardır. Bulantıyı önlemek için her şeyden önce düzenli bir uyku şarttır. Geceleri uykunuzu almaya özen gösterin. Yemek yerken birden yüklenmek yerine az az ama sık aralıklarla yemeniz iyi bir çözüm olacaktır. Sabah kalkınca bisküvi ya da kraker yemeniz mide bulantısına iyi gelecektir. Sıvı tüketmek bu süreçte sizi rahatlatır.
8. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 8. Haftasında Ultrason Görüntüleri
8. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri