21. Haftada Gebelik
Hamilelikte 21. Hafta
Hamileliğin 21. haftası ilk ayların klasikleşmiş semptomlarından kurtulduğunuz ve bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabileceğiniz harika bir hafta. Gelin her bir günü birbirinden özel ve unutulmaz olan gebelik sürecinde 21. hafta sizin ve bebeğinizin vücudundaki değişiklikleri detaylı bir şekilde inceleyelim.
Gebeliğin 21. Haftasında Bebek Gelişimi
Hamileliğin 21. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Bu hafta bebeğiniz ortalama 25 cm yani bir havuç büyüklüğüne ulaşacaktır. İskelet ve kemik gelişiminin ön planda olduğu bu hafta da bebeğinizin kol ve bacakları orantılı boyutlara ulaşacak, kıkırdakları da sertleşmeye başlayacaktır. Bu haftaki bebeklerin ortalama kilosu 300 ila 350 gram arasında değer almaktadır. 21. hafta gelişiminde bebeğinizin kilosunda herhangi bir artış yaşanmaması oldukça doğaldır. Zira bu haftaki gelişim vücut bütünlüğü ve vücut parçalarının oranları üzerine odaklanmıştır.
21.haftanın tamamlanması ile birlikte bebeklerin beyin hücreleri kas dokuları ile bağlantıyı oluşturmaya başlar. Yani bu haftadan sonra bebeğinizin yapmış olduğu hareketlerin bilinçli olarak tercih edilmiş olması büyük bir olasılıktır. Ayrıca bu hafta bebeğiniz yüksek seslerden irkilmeye başlayabilir zira artık yakın sesleri de duymaya başlayacaktır. Bu sebeple artık çocuğunuzla bol bol konuşabilir, şarkılar söyleyebilir ve kitap okuyabilirsiniz. Sizi anlamasa bile sesinizi tanıyacaktır. Ayrıca ilerleyen haftalarda sesinize minik hareketler ile tepki vererek sizi heyecanlandırabilir.
Bu haftanın heyecanlandıran gelişimlerinden bir tanesi de bebeğinizin amniyotik sıvıyı yutarak tadını almaya başlamasıdır. Amniyotik sıvı annenin yemiş olduğu besinler ile tadını alır ve her geçen gün kendini yeniler. Yani yemiş olduğunuz besinler tatlı ise amniyotik sıvı tatlandırırken, acı besinler tüketirseniz amniyotik sıvı acı olmaktadır. Hamilelik sürecinde yemiş olduğumuz besinler oldukça önemlidir zira bebeğin damak zevki anne karnındayken oluşmaya başlamaktadır.
Bu haftada bebeğinizin cildi hala şeffaf ve de saydamdır. Eğer bebeğinizi canlı bir şekilde görme şansınız olsaydı damarlarını ve iç organlarını kolaylıkla görebilirdiniz. Ayrıca bu haftanın tamamlanmasıyla birlikte bebeğinizin göz kapakları da büyük oranda tamamlanmış olacak ve kalbi de güçlenecektir. Bu sayede de artık kalbi daha fazla kan pompalamaya başlayacaktır.
21.haftada genellikle bebeklerin hareketleri düzensiz olmaktadır. Yani bir gün çok fazla hareket ederken bir başka gün neredeyse hiç hareket etmeyebilir. Bunun en temel sebebi kas ve kemik dokusunun henüz yeterince gelişmemiş olmasıdır. Ayrıca amniyotik sıvınızın fazla olması da bebeğinizin yapmış olduğu hareketleri hissetmenizi zorlaştırabilir. Bu haftada anneler genellikle bebeklerin hareketlerini rahat bir şekilde hissetmektedirler fakat hissetmeyebilirsiniz de ve bu durum da oldukça normaldir. Eğer ilk gebeliğiniz ise bebeğinizin hareketlerini hissetme süreniz 24. haftaya kadar sarkabilir. Fakat ikinci ve üçüncü gebeliğiniz ise hareketleri genellikle 18. hafta itibari ile hissedebilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerini bu hafta hissetmiyorsanız ve doktor kontrollerini düzenli bir şekilde yapmışsanız bu durumun sizi endişelendirmesine hiç de gerek yok. Zira bu oldukça normal. Bebeğin ilk hareketlerini hissetmenin ne kadar da özel bir duygu olacağını tahmin edebiliyoruz fakat siz hala 21. haftaya gelmiş fakat bebeğinizin hareketlerini hissetmiyorsanız lütfen üzülmeyin ve sabırla beklemeye devam edin.
Hamileliğin 21. Haftasında Anne Vücudundaki Değişiklikler
Hamileliğin 21. Haftasında Anne Vücudundaki Değişimler
Hamilelik döneminin her bir haftasında kendinizi yorgun ve ağırlaşmış hissetmeniz oldukça normaldir. Vücudunuzda yeni bir canlının oluşuyor olması, karnınızın büyüyerek iç organları sıkıştırması ve vücudunuzdaki yoğun hormonal değişiklikler sizleri yoracaktır. Fakat unutmayın ki bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk saniyeden itibaren yaşamış tek bir olumsuzluğu bile hatırlamayacaksınız.
Rahminiz yukarı doğru çıkmaya bu haftada devam edecek ve bu durum sonucunda da vücut dengeniz de değişiklikler ve de bozulmalar yaşamaya başlayabilirsiniz. Haliyle bu hafta itibari ile yaşayacağınız denge problemleri ve sakarlıklar lütfen sizleri endişelendirmesin. Unutmayın ki hamilelik boyunca yaşamış olduğunuz stres ve üzüntü hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz yönde etkileyecektir.
21.hafta itibari ile karnınız belirginleşmeye başlayabilir bu durumda bel ve sırt ağrılarınızın artmaya başlamasına neden olur. Bu haftadan itibaren uzun süre ayakta kalmak şikayetlerinizi arttıracaktır. Ayrıca 21. hafta sonrasında kan hacminde artış yaşanır. Bu artış da derinin ince olduğu bölgelerde kılcal damarların belirginleşerek gözükmesine neden olabilir. Her hamile kadında yaşanmamak kaydıyla eğer siz böyle bir problem yaşıyorsanız bu durumda sizi endişelendirmesin zira doğum sonrasında çok kısa bir süre sonra bu probleminiz ortadan kalkacaktır.
gebeliğin 21. Haftasında Annenin Şikayetleri
Hamileliğin 21. Haftasında Annelerde Oluşabilecek Şikayetler
Sayacağımız bu şikayetler her kadında aynı olmamak kaydıyla hamileliğin 21. haftasında çoğu kadında görülebilen problemlerdir.
21.hafta itibari ile bebeğin oksijen ihtiyacı arttığı için annenin akciğerlerinin daha fazla çalışmaya başlaması gerekebilir. Bu durumda akciğer kapasitenizi büyüterek nefes darlığı yaşamaya başlamanıza neden olabilir.
Rahimdeki genişlemenin boyutu sebebiyle midenin sıkışmaya başlar ve bu durumda midenizde yanma rahatsızlıklarının yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca gerilmeden kaynaklı alt karın kısmında yer alan kas ve kas dokularında ağrı yaşanabilir.
Bu hafta itibari ile mide bulantıları yerine iştah artışı ve doymama hissine bırakabilir. Ayrıca vücudunuz su tutmaya başlayacak ve bu sebeple de kilo alımınız artmaya başlayacaktır. Bel ve sırt ağrılarının yanında ayaklarınızda da ödem toplamaya başlayabilir. Bu şikayetlerin önüne geçebilmek adına uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edebilirsiniz. Bu hafta itibari ile kilo almaya başlayacağınız için karın, göğüs, bacak ve kalça bölgelerinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir.
21.hafta sonrasında beyaz ve kokusuz vajinal akıntılarda artış yaşanmaya başlanabilir. Ayrıca bu hafta itibari ile üç gebeden birinde vajina ağrıları yaşanmaya başlamaktadır. Bu oldukça normal bir durumdur çünkü kaslardaki gerilme ve bebeğin yapmış olduğu baskı artmaktadır. Bu durumda ağrılara neden olur. Fakat bu ağrılarının sürekli ve şiddetli yaşanmaya başlaması olumsuz bir durumun belirtisi olabilir. Eğer şiddetli ve de sürekli ağrınız varsa mutlaka doktorunuza danışmanı ihmal etmeyin.
Gebeliğin 21. Haftasında Beslenme
Hamileliğin 21. Haftasında Beslenme Önerileri
21.hafta itibari ile omega 3 takviyesine başlayabilirsiniz. Omega 3 bebeğinizin beyin ve göz gelişimi için oldukça yararlı bir yağdır. Ayrıca yapılmış olan araştırmalarda hamilelik sıradında alınan omega 3 sayesinde erken doğum riskini azaldığını ve bebeklerin daha kilolu doğmasını sağladığı saptanmıştır. Omega 3 kaynağı olan bir çok besin vardır. Bu hafta itibari ile bu besinleri düzenli olarak tüketmeye dikkat edebilirsiniz. Uskumru, somon ve bunun gibi yağlı balıklar iyi birer omega 3 kaynağıdır. Fakat genellikle ağır koku sebebiyle hamilelik sırasında kadınlar balık tüketmekten kaçınabiliyorlar. Eğer sizde böyle bir durum yaşıyorsanız keten tohumu, siyah ve kırmızı fasulye, ceviz, fındık, fıstık, koyu yeşil sebzeler ve tam tahıllı ürünler tüketerek de omega 3 takviyesi yapabilirsiniz.
21 Haftalık Gebelikte Spor
Hamileliğin 21. Haftasında Spor
21.hafta itibari ile özellikle de ailenizde de genetik ise varis belirginleşmesi sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bel ve sırt ağrılarınızda da artışlar oldukça normaldir. Bu gibi olumsuz durumların önüne geçmek için mutlaka düzenli egzersizlerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Hamilelik sırasında ağır olmayan ve hafif tempodaki egzersizler hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça sağlıklıdır. Hamilelik sırasında hamileler için özel olarak açılmış olan gruplarda pilates yapabilirsiniz. Ayrıca bulduğunuz her fırsatta ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlendirmeyi de ihmal etmeyin.
21. Hafta Gebelikte Cinsellik
Hamileliğin 21. Haftasında Cinsellik
Hamileliğimizin 21. haftasındaysanız ve doktor aksi bir uyarıda bulunmadıysa cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Birçok anne ve baba hamilelik sırasında cinsel ilişkinin bebeğe zarar verebileceğinden endişe etmektedir. Fakat hamileliğiniz sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa bebeğiniz rahim tarafından oldukça sağlam bir şekilde korunmaktadır bu sebeple de ilişkinin herhangi bir zararı olmamaktadır. Fakat erken doğum tehlikesi varsa ya da doktorunuz yatak istirahati vermiş ise cinsel ilişkiye girmemeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Son olarak da ilişki sonrasında şiddetli ağrı, kanama ya da farklı renklerde akıntı problemleri yaşıyorsanız mutlaka doktora danışma ihmal etmeyin.
21. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 21. Haftasında Ultrason Görüntüleri
21. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri