Hızlı Erişim Başlıkları
- 1 7.Hafta Bebeğiniz Ne Durumda?
- 1.1 Gebeliğin 7. Haftasında Anne Vücudundaki Değişiklikler
- 1.2 Gebeliğin 7. Haftasında Görülen Semptomlar
- 1.3 Gebeliğin 7. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?
- 1.4 Gebeliğin 7. Haftasında Cinsellik
- 1.5 7.Hafta İtibariyle Karnınızın Resmini Çekmeye Başlayabilirsiniz
- 1.6 Gebeliğin 7. Haftasında Spor
- 1.7 Bebeğiniz İçin Alışveriş Yapmaya Başlayabilirsiniz
- 1.8 7. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
- 1.9 7. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri
Hamileliğinizin yedinci haftasına ulaştınız. İkinci ayı neredeyse tamamlamak üzeresiniz. Peki 7 hafta gebelik döneminde bebeğinizin ve sizin vücudunuzda olan değişiklikler neler? Gelin bu yazımızda beraber yedinci hafta gelişiminizi inceleyelim.
7.Hafta Bebeğiniz Ne Durumda?
Bu hafta bebeğinizin büyüklüğü ortalama 12 milim uzunluğa ulaşacak. Beyin gelişimi hızla devam ettiği için kafası vücudundan daha büyük ve eğer bebeğinizin kafasını büyüteç ile inceleme şansınız olsaydı baktığınız zaman şeffaf olan kafatası sayesinde bebeğinizin beynini pürüzsüz bir şekilde görebilirdiniz.
Bu hafta bebeğinizin ağzı ve dili şekillenirken kol ve bacak çıkıntıları da oluşmaya başlıyor. Bu hafta ile birlikte bebeğinizin el, kol, omuz, ayak, bacak ve dizleri şekillenecek. Böbrekleri de artık işlevini yerine getirebileceği gelişim seviyesine ulaştı. Bu hafta ile birlikte idrar üretimi ve boşaltım sistemi görevini yerine getirmek için hazırlıklara başladı.
Ve size bir de müjdemiz var bu hafta ile birlikte artık bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz. Eğer bu hafta kontrolünüzde bebeğinizin kalp atış sesini duyamazsınız lütfen üzülmeyin zira onuncu haftaya kadar bu süre uzayabilmektedir.
Gebeliğin 7. Haftasında Anne Vücudundaki Değişiklikler
Bu hafta vücudunuzla ilgili değişiklikleri fark edememeniz oldukça normal. Zira bu hafta anne vücudunda gerçekleşecek olan değişiklikler oldukça yavaş bir şekilde seyrediyor. Ayna karşısına geçip kendiniz incelediğinizde hala hamile olduğunuzun belli olmadığını fark edebilirsiniz. Unutmayın ki bu haftada insanlar siz söylemediğiniz sürece hamile olduğunuzu tahmin edemezler.
7.haftaki anne vücudundaki belirtiler gebeliğin ilk dönemindeki belirtilerle birebir aynıdır. Hamileliğin ilk trimesterin ikinci ayına dahil olan yedinci haftada bir önceki haftalarda görülen belirtiler devam edecektir. Çünkü hala hamileliğin erken dönemindesiniz.
Halsizlik, yorgunluk, uyku isteği, mide kanaması, sık idrara çıkma, kabızlık, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, aşerme ya da tiksinme, ve baş ağrısı gibi şikayetleri bu hafta da yaşıyor olmanız oldukça normaldir. Ayrıca göğüslerinizde şişme ve ağrı olabilir, göğüs uçlarınızda da koyulaşmalar ile karşılaşabilirsiniz.
Gebeliğin 7. Haftasında Görülen Semptomlar
Yukarıda belirttiğimiz gibi yedinci haftada da mide bulantınızın devam etmesi oldukça normaldir. Bu dönemde genellikle sabahları yataktan ilk kalktığınız vakit de mide bulantınızın olması ve hareket ettikçe bulantınızın artması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ve maalesef ki mide bulantıları yalnızca sabah ile sınırlı kalmıyor gün boyunca da devam edebilir. Bu sebeple gün içerisinde mide bulantılarınızdan kaynaklı bir sorun yaşamamak için yanınızda mutlaka bir acil durum çantası taşımayı ihmal etmeyin. Ayrıca çantanızın içerisine zencefilli şekerler ve tuzlu atıştırmalıklar da atmayı unutmayın.
Bu hafta hamile kadınların sıklıkla karşılaştığı bir diğer şikayet ise akıntıdır. Lökore adı verilen beyazımsı ya da kahverengi, sulu hafif kokulu veya kokusuz vajinal akıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu oldukça normaldir çünkü hamilelik sürecinde değişen hormonlarınız vajina duvarını genişletmektedir. Bu genişleme de akıntıya neden olabilir. Ayrıca vücudunuzda değişen bu hormonlar ani ve yoğun duygu değişimlerine neden olabilir. Bu sebeple oldukça basit bir olaydan büyük gerginlik çıkarırsan ya da basit bir şey için oturur uzun süre ağlarsan şaşırma.
Bu dönemde vücutta artan hormonların etkisi sonucu göğüsleriniz büyüyecek, hassaslaşacak ve acıyacaktır. Ağırlığı artan göğüsleriniz fazlasıyla gerilir hatta yüzeyindeki damarlarınız belirginleşir. Bu şikayetlerinizi biraz olsun dindirmek için bu dönemde destekli ya da bedeninizden büyük sütyenler kullanabilirsiniz.
Gebeliğin 7. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebeliğin hangi haftasında olursanız olun unutmamanız gereken çok önemli bir nokta var. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. Ayrıca eğer bu hafta kanamanız olursa mutlaka hemen doktorunuza danışın. Zira yedinci hafta karşılaşacağınız kanamalar düşük belirtisi olabilir.
Yedinci hafta itibari ile bağışıklık sisteminiz bebeğinizi kabulleniyor. Ve artık yalnızca sizi değil bebeğinizi de korumaya başlıyor. Bu sebeple artık doğal savunma mekanizmalarınızı sağlıklı besinler ile desteklemeyi ihmal etmemelisiniz. Yeterince taze olmayan gıdalar, pastörize olmayan peynirler, çiğ et türleri ve bekletilmiş salatalar sizin için risk oluşturulabilir. Bu sebeple bu ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca yediğiniz et ürünlerini mutlaka iyi pişmiş olarak tercih edin.
Yedinci hafta ile ulaşmış olduğunuz aşamada iyot takviyesi bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Gerçekleştirilmiş olan araştırmalarda gebelik sırasında iyot takviyesi almış olan annelerin bebeklerin diğer bebeklere oranla kavramsal gelişim düzeyi daha kuvvetli oluyor. Bu sebeple doktorunuza danışarak iyot takviyesi almaya başlayabilirsiniz.
Gebeliğin 7. Haftasında Cinsellik
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki anne ve babalar hamilelik sırasında cinsel ilişkinin bebeğe zarar verebileceği konusunda kaygılar yaşayabilirler. Fakat sağlıklı bir şekilde ilerleyen gebelik sırasında cinsel ilişkinin bebek üzerinde herhangi bir tıbbi hasarı söz konusu değildir. Bu sebeple risksiz bir gebelik geçiriyorsanız cinsellik bebeğinize herhangi bir sorun çıkartmayacaktır.
Unutmayın ki bebeğiniz amniyotik kese tarafından sıkı bir şekilde korumaktadır. Ayrıca mukus tabakası anneyi rahim ağzı enfeksiyonlarından korur. Bu sebeple hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat bazı doktorlar gebeliğin son bir ayında cinsel ilişkiyi tavsiye etmemektedir. Fakat unutmayın ki tüm doktorlar bu tavsiye üzerinde hemfikir değildir.
Gebeliğin yedinci haftası ilk trimesterına denk gelmektedir. Bu sebeple bazı kadınlar hamilelik hormonlarının kanın karışması sebebiyle ve aynı zamanda hamileliğin ilk evresinde karşılaşılan mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk gibi etkenlerden dolayı cinsel istek azalması ile karşılaşabilirler. Bunun yanında yine bu dönemde bazı kadınlarda da cinsel ilişki konusunda yoğun bir istek görülebilir. İkisi de oldukça normaldir. Hala cinsellikle ilgili kafanızı karıştıran herhangi bir soru ya da durum varsa mutlaka kendi doktorunuza danışarak fikir almayı ihmal etmeyin.
7.Hafta İtibariyle Karnınızın Resmini Çekmeye Başlayabilirsiniz
Çocuk sahibi olmanın her evresi birbirinden güzeldir. Fakat bir kadın için belki de çocuk sahibi olmanın en unutulmaz evresi hamileliktir. Neyle karşılaşacağını tam olarak anlamamış olan anneler oldukça heyecanlı bir şekilde bu dönemi geçirirler. Sizlerde hamileliğinizi ölümsüz bir hale getirmek istiyorsanız yedinci hafta itibari ile karnınızın fotoğrafını çekmeye başlayabilirsiniz. Son haftaya geldiğinizde karnınızın ne kadar büyüdüğüne inanamayacaksınız.
Gebeliğin 7. Haftasında Spor
Hayatımızın her aşamasında spor oldukça önemlidir. Fakat hamilelik sırasında sağlığınız için sporun yeri çok daha ayrıdır. Bu sebeple mutlaka dokuz aylık hamilelik süreci için de spor yapmayı ihmal etmeyin. Eğer normal hayatınızda düzenli spor yapan biri iseniz mutlaka doktorunuza danışarak sporunuzun dozunu hamileliğinize göre ayarlamalısın. Hamilelik öncesinde spor yapmayan biri iseniz bu dönem ağır olmayan hafif egzersiz programlarına başlamak için oldukça uygun bir zaman.
Hafif tempolu yürüyüşler, pilates ve yoga gibi egzersizler hamilelik sürecinizi daha rahat bir şekilde geçirmenize destek olacaktır. Fakat unutmayın ki bu dönemde yaptığımız her bir egzersiz için mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun onayını almalısın. Ayrıca pilates ve yoga gibi egzersizler içinde mutlaka hamileler için olan özel gruplara katılmalısınız. Hamilelik süreci boyunca ağır şeyler kaldırmaktan ve bedeninizi yoracak olan egzersizlerden uzak durmaya özen göstermeyi unutmayın.
Bebeğiniz İçin Alışveriş Yapmaya Başlayabilirsiniz
Bu hafta itibari ile artık kıyafet alışverişlerinize başlayabilirsiniz. Fakat bebeğiniz için kıyafet seçimi yaparken doğacağı tarihi hesaplamayı da ihmal etmeyin. Unutmayın ki yeni doğan bebekler oldukça hızlı bir şekilde büyürler eğer doğacağı mevsime uygun kıyafetler almamış olursanız kıyafetleriniz dolapta eskiyebilir.